• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Blaszki Fototrawienie

A_Tox

Użytkownik
SKMK
Reakcje
0 0 0
WM-MODEL napisał(a):
Ja Cię nie rozumiem... przecież oferta C. w PL to jest dokładnie ta sama oferta co w DE :LOL:
W którym miejscu?
Trzeba porównac ofertę http://www.conrad.pl/ z ofertą http://www.conrad.de
To zupełnie inne oferty.
Na początek np. można zajrzeć do działu: Modellbahn i spojrzeć niżej na listę "Unser Modellbahn -Sortiment",
a potem do działu "Modelarstwo kolejowe" na http://www.conrad.pl/
Te działy są koronnym przykładem różnicy w ofercie dla pl i dla de.
Oczywiście można zamawiać w de i zapewne przyślą zamówienie, ale chyba policzą w Euro?

A_Tox

Użytkownik
SKMK
Reakcje
0 0 0
WM-MODEL napisał(a):
Ja Cię nie rozumiem... przecież oferta C. w PL to jest dokładnie ta sama oferta co w DE :LOL:
W którym miejscu?
Porównywałeś ofertę http://www.conrad.pl/ z ofertą http://www.conrad.de ?
To zupełnie inne oferty.
Na początek np. zajrzyj do działu Modellbahn a potem do działu "Modelarstwo kolejowe" na http://www.conrad.pl/
Ten dział jest koronnym przykładem różnicy w ofercie dla pl i dla de.
Można też np. zaryzykować znalezienie artykułu nr 571833 w de i w pl.
W polskiej ofercie go nie ma....

spex

Użytkownik
KKMK
Reakcje
0 0 0
A_Tox napisał(a):
Jakakolwiek możliwość zastosowania laminatu w celu zrobienia profilu H jest nieporozumieniem.
Taki laminat to "wafel" składający się z warstw na przemian folii miedzianej i warstw izolacyjnych (nie ulegających wytrawieniu).
Np. 3 warstwowy

miedź
izolacja
miedź
izolacja
miedź

Warstwa miedzi to kilka/kilkadziesiąt um w zależności od zastosowania.
Warstwa izolacyjna ma grubość rzędu milimetr i mniej w zależności od ilości warstw.
]
Ale jeśli bym to wytrawiał tak:
X - to miedz
O - wytrawione
Przekrój blaszki:
OOXOXOO
@@XXX@@
OOXOXOO

@ jest to łącznik pomiędzy kolejnymi profilami H który potem należy spiłować.

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 14 0
Arturku... :razz:
Conrad jest domem sprzedaży wysyłkowej, a AJM jest takim... pośrednikiem w PL.
Wybierasz sobie jakikolwiek towar, z dowolnego katalogu np. http://pdf.conrad.de (lub np. at) zamawiasz w conrad.pl, a oni Ci sprowadzają ten towar.
Nieistotne, czy towar jest czy go nie ma na stronie w pl, wszystko co jest w ofercie Conrada jest do kupienia w Polsce.

Są też takie prawdziwe sklepy, z półkami, obsługą, kasami, z drzwiami, np. w Wiedniu są dwa, a w środku przegląd "firmowy". Działają na podobnej, tak mi się zdaje, zasadzie co AJM w Polsce. I też, jak czegoś w sklepie nie mieli, facio sprawdzał w komputerze, jeżeli towar był w ogóle dostępny informowali mnie grzecznie, żebym sobie zamówił a oni sprowadzą, ale niestety obsługiwali tylko Austrię.
;)

<edit mode on>
Akurat lampka 571833 jest dostępna w DE, zamawiasz w conrad.pl np. przez telefon czy faksem ten produkt i czekasz na listonosza lub kuriera :D

A_Tox

Użytkownik
SKMK
Reakcje
0 0 0
No to w Conradzie dużo się zmieniło przez ostanie parę lat.
Swego czasu nie było możliwości sprowadzenia artykułów niefigurujących w katalogu dla pl.
Chwała im!

A_Tox

Użytkownik
SKMK
Reakcje
0 0 0
spex napisał(a):
Ale jeśli bym to wytrawiał tak:
X - to miedz
O - wytrawione
Przekrój blaszki:
OOXOXOO
@@XXX@@
OOXOXOO

@ jest to łącznik pomiędzy kolejnymi profilami H który potem należy spiłować.
Co miałoby być materiałem wyjściowym do zastosowania wymienionej wyżej technologii?
Płytka PCB, czy coś innego?

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
348 1 0
spex, źle myślisz. Laminat ze sklepu składa się z dwóch warstw miedzi, zwykle 0,035 lub 0,0175 mm i warstwy szklano-epoksydowej, nietrawialnej, która może mieć np 0,3, 0,5, 0,7, 1,5 mm. Innego niż jedno- lub dwustronny nie dostaniesz. Laminaty wielowarstwowe, jak np płyty główne komputerów czy komórek są klejone z oddzielnie trawionych takich właśnie laminatów, dlatego 3-warstwowego NIE KUPISZ. A trawiąc dwuteownik z grubszej blachy - "nóżka" dwuteownika wyjdzie Ci tej samej grubości co elementy łaczące go z sąsiadem. I inaczej praktycznie się nie da.

Kiedyś lutowałem teownik z paska stali i miedzi. Pokręcił się bo to przecież normalny bimetal. Dziś na próbę robiłem to z miedzi i faktycznie się nie kręci....

A_Tox: w Conradzie faktycznie dużo się zmieniło. Dawniej mieli minimalne możliwe zamówienie i wysokie koszty przesyłki. Dziś zamawiasz nawet za 0,50 zł i koszty przesyłki to bodajże 10 zł. A zamawiając nawet coś z katalogu na .pl, przesyłka często przychodzi z .de. Zamówić możesz cokolwiek, byle podać nr z katalogu, obojętnie w jakim języku. Tylko warto pamiętać że wiele w ich ofercie chińszczyzny w cenie 2-3 krotnie wyższej niż w supermarkecie. I kupować tylko to czego nie sprzedają inni.

spex

Użytkownik
KKMK
Reakcje
0 0 0
cyruss napisał(a):
A trawiąc dwuteownik z grubszej blachy - "nóżka" dwuteownika wyjdzie Ci tej samej grubości co elementy łaczące go z sąsiadem. I inaczej praktycznie się nie da.

Kiedyś lutowałem teownik z paska stali i miedzi. Pokręcił się bo to przecież normalny bimetal. Dziś na próbę robiłem to z miedzi i faktycznie się nie kręci....
Tz to jak to mam wytrawić? Może jakiś rysunek mógł byś zrobić?

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
348 1 0
Moje doświadczenia w trawieniu blach są małe. Poczytaj stronę Piottra podaną na początku. I pamiętaj że roztwór żre na wszystkie strony po równo, nie wytrawisz np rowka 1 mm głębokości a 0,5 mm szerokości. Odwrotnie, tzn 1 mm szerokości a 0,5 mm głębokości - tak.

A_Tox

Użytkownik
SKMK
Reakcje
0 0 0
Należałoby wytrawić każdy płaski element przekroju dwuteownika oddzielnie.
Obie części skrajne powinny mieć wytrawiony "rowek" dla wpasowania łącznika.
Potem skleić lub zlutować.
Coś jak poniżej.
Skośne krawędzie są lekko przerysowane.

Załączniki

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A może coś takiego? Przy odrobinie wprawy można by zlutować i ewentualne nadmiar cyny zeszlifować Dodatkowo dla prostego zamocowania poziomej części osadzić ją w rowkach na pionowych ściankach jak to A_Tox narysował.

Załączniki

• 9,8 KB Wyświetleń: 2.243

spex

Użytkownik
KKMK
Reakcje
0 0 0
Tez już doszedłem iż będzie trzeba to zrobić ala A_Tox wersja. Ale przyznam iż wersja xendx może mieć swoje plusy przy montażu (iż płytki będę prostopadłe do siebie same z siebie).

Tylko mnie zastanawiam czy po spiłowaniu nie będzie widać iż ta strona H jest "dziurkowana".

Druga spraw, czy to łatwo zmontuję, gdyż powyżej było wspominane iż konstrukcja może się skręcać.

Ale teraz nie pozostało mi nic innego jak zaprojektować most :/
I tak przy okazji czy blachę falistą/karbowaną czy jak to się tam zwie (z takimi rowkami) tez mogę wytrawić ? By potem służyła jako wierzch mostu (czy lepiej gładką powierzchnię zmatowić.

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
spex napisał(a):
może mieć swoje plusy przy montażu (iż płytki będę prostopadłe do siebie same z siebie).
a to już wszystko zależy jak ciasno będzie wchodzić jedna blacha w drugą. Nie wiem jaką konstrukcję mostu przewidujesz. Wszystko zależy od umiejscowienia danego profilu i ścianki z otworami wcale nie musi być widać. Te wypustki w poziomej części
mogą być np tylko na brzegu i jeżeli most będzie konstrukcją "nitowaną" to blachy na łączeniach poszczególnych elementów powinny je zasłonić.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
A nie możesz skleić/zlutować 2 ceowników plecami?
Szczelinę można potem zaszpachlować, i tak będziesz malować.
Albo kupić gotowe plastykowe, może uda się odpowiedni rozmiar dostać
(np. http://www.plastruct.com , w Krakowie trochę tego mają w tym sklepie model. koło Hali Targowej)

K

Kpt.Nemo

Gość
TrinonH0 napisał(a):
Wiecie, gdzie można nabyć arkusze nowego srebra?

Szukam i szukam i znaleźć nie mogę. :oops:

Och, w Łodzi róg Przybyszewskiego i Łęczyckiej f-ma "Metalpol" cena od 75 do 90 PLN za kilogram w zależności od grubości, im cieńsze tym droższe, grubości dostępne 0,1 0,2 0,3 0,5 0,8 mm.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 1
Techniki modelarskie 3