• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Foto trawienie- Czy tak też mogę wytrawiać elementy jak na nagraniu??

matis_kr

Znany użytkownik
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
157 1 0
Witam.
Czy tak jak jest pokazane na nagraniu, które jest po niżej mogę wytrawiać elementy do taboru np. wiatrownice itp.??? Jeśli tak przypuszczam że muszę nanieść wydruk na obie strony miedzi.
Pozdrawiam.

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
305 10 1
Metoda termotransferowa owszem nadaje się do trawienia płytek drukowanych, jednak przy trawieniu dwustronnym drobnych elementów do modeli mogą zacząć się schody. Musisz dopilnować takich rzeczy jak zapewnienie odpowiedniej (stałej) temperatury (przyjmijmy chlorku żelaza bądź jak w filmie nadsiarczanu sodu), zapewnienie równomierności procesu trawienia oraz odpowiedniego nasycenia roztworu trawiącego. Nie mówię że nie warto próbować, ale myślę, że czasem lepiej zaoszczędzić sobie roboty i nerwów i zlecić wytrawienie blaszki komuś z odpowiednim sprzętem ;) jak byś próbował to powodzonka :)

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
348 1 0
Miedź na PCB ma 0,017 lub 0,035 mm, rzadko 0,070 mm (PCB do urządzeń dużej mocy). To o rząd wielkości mniej niż fototrawionki. Przy PCB dwustronny termotransfer z dokładnością 0,25 mm wystarczy, przy fototrawionce to za dużo.
Ścieżka 0,3 mm to właściwie kres możliwości termotransferu.

Czyli mało dokładne elementy np wiatrownice - termotransfer tak. Choć na blasze robi się go trudniej niż na PCB.
Drobiazgi jak stopnie do wagonów - tylko profesjonalna naświetlarnia a najlepiej i trawialnia.

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
305 10 1
Pytanie z innej beczki: orientuje się ktoś który rodzaj blachy trawi się najlepiej w chlorku żelaza? Nowe srebro czy mosiądz?