• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Fikcyjna Parowozownia oparta na motywach PKP

OP
OP
Hajek

Hajek

Znany użytkownik
ŁKMK
Reakcje
1.046 1 0
Głupio mi pisać o starej, dobrej szkole - akurat w tym przypadku!
Budowa od podstaw, to właśnie ta "stara, dobra szkoła"!
Sławek, był moim Instruktorem w osiedlowej modelarni LOK, gdy miałem lat - naście!
Wówczas były to "Jaskółki" i inne latawce, ale rzemiosło mam właśnie dzięki temu!
Dzisiaj nadal pozostaje moim Mistrzem i jestem dumny, że możemy się spotykać na gruncie modelarstwa!
Dziękuję za miłe słowa.
Modelarnię prowadziłem w latach 1979 - 1988, co roku po pokazach, jakie organizowaliśmy na osiedlu we Wrześniu, zaraz po rozpoczęciu roku szkolnego, było dużo chętnych do uczęszczania na zajęcia w modelarni. Nie pamiętam kiedy Ty przyszedłeś, ale z tego okresu jeszcze pamiętam Michała Góreckiego, zaczynającego swoją przygodę z modelarstwem od sklejania modeli z kartonu z Małego Modelarza był to jakiś okręt, nie pamiętam jaki. Patrząc jak sobie radził podczas pracy nad tym modelem i po kilku podpowiedziach, wtedy miałem nadzieję że będą z niego "Ludzie".
Po tylu latach aż miło się patrzy, jak młodzi chłopcy, teraz dojrzali mężczyźni, żonaci, mający rodziny, w dalszym ciągu interesują się modelarstwem. Może mieli stworzone dobre warunki na początek wchodzenia w tą pasję, nie wiem, nie mnie to oceniać, ale bardzo się cieszę z takiego rezultatu.

OP
OP
Hajek

Hajek

Znany użytkownik
ŁKMK
Reakcje
1.046 1 0
Przyszedł czas na skrzynki, czyli wycinanie podłużnych otworów na zagłębienie kanałów rewizyjnych w parowozowni.

0021.JPG

Po włożeniu obrotnicy w swoje miejsce, całość wyklejam korkiem o grubości 6mm w celu wyrównania płaszczyzny pod tory.

0022.JPG

Przymiarka elementów podłogi Parowozowni dużej 7,5 stopnia

DSC00691.JPG W0030.JPG W0031.JPG

Przymiarka podłogi Parowozowni małej 15 stopni

W0032.JPG W0033.JPG

Wszystko pasuje można montować na stałe.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.150 41 1
Po tylu latach aż miło się patrzy, jak młodzi chłopcy, teraz dojrzali mężczyźni, żonaci, mający rodziny, w dalszym ciągu interesują się modelarstwem. Może mieli stworzone dobre warunki na początek wchodzenia w tą pasję, nie wiem, nie mnie to oceniać, ale bardzo się cieszę z takiego rezultatu.
No jest to pewnego rodzaju wychowanie.
Ja co prawda nie miałem możliwości uczęszczać do "modelarni", bo w mojej dziurze takowej nie było, ale...
W mojej szkole podstawowej była specjalna pracownia, w której odbywały się " Zajęcia Praktyczno - Teczniczne" ZPT.
Każdy miał swój na prawdę porządny stół warsztatowy i nauczyciel p. Stefan Matuszewski szkolił nas w przeróżnych technikach obróbki.
Pracowaliśmy w drewnie i metalu. Wiedza tam mi przekazana mimo upływu lat nie uleciała spod czachy.
Zaszczepiona wówczas ciekawość i nabyte umiejętności w tej materii procentowały chęcią oglądania Adama Słodowego w TVP i realizowania jego projektów w domowych warunkach.
To wszystko spowodowało, że przez następne lata, aż do dziś potrafię różne rzeczy rozkręcić, naprawić, polutować i złożyć do kupy.
To wszystko doprowadziło mnie finalnie do naszego hobby. Nie straszne mi różne trudności w majsterkowaniu przy "kolejkach".
Nabyte przed dziesiątkami lat zaciekawienie i umiejętności posługiwania się narzędziami, teraz oddają w radości "grzebania" przy czymś.
Szukam wręcz sposobności, by przy czymś móc coś zrobić.
Pokażcie mi teraz nastolatka, który wykazuje takie chęci do pozyskiwania takich umiejętności i wiedzy...
Nie mogę na szczęście tak generalizować, bo jednak jednostki takie się zdarzają, ale niestety rzadko.

To tak na marginesie (pół stronyo_O)

Co do meritum, świetna robota z parowozownią.(y)

OP
OP
Hajek

Hajek

Znany użytkownik
ŁKMK
Reakcje
1.046 1 0
Do każdego odcinka torów lutuję przewody na obu końcach.

003.JPG

Montaż poszczególnych odcinków na skrzynce.

004.JPG 004a.JPG

Przyklejenie stopek szyn do podłogi, próbowałem różnych klejów, ale najlepiej trzyma na cjanoakryl.

004b.JPG

Postępy w realizacji idą pomału, ale zawsze cieszy każdy postęp.

OP
OP
Hajek

Hajek

Znany użytkownik
ŁKMK
Reakcje
1.046 1 0
Przykleiłem wszystkie tory do obydwu podłóg parowozowni, brakuje tych, które będą wychodziły z obrotnicy na dalszą część makiety, będącej na następnych skrzynkach.

W0038.jpg

W następnej kolejności musiałem zniwelować płaszczyznę podłogi.
Szyna o wysokości 2.1mm leży na stopce, która podwyższa główkę szyny na wysokość 3.1mm nad poziom podłogi obecnie zamontowanej na skrzynce. Wyciąłem podłogę pośrednią z kartonu o grubości 1.0mm i przykleiłem na całej powierzchni podłogi. Właściwa podłoga z kartonu 1.5mm dawała mi o 0.6mm niżej od główki szyny, minimalnie kolidowały mi stopki szyn bo wystawały imitacje śrub trzymających szynę, postanowiłem podebrać trochę z grubości kartonu i po tych zabiegach uzyskałem to co chciałem.

W0039.jpg W0041.jpg W0040.jpg

Cała podłoga wygląda jak na fotce.

W0042.jpg

Postanowiłem teraz uporządkować trochę te przewody pod spodem, trochę się ich uzbierało.

W0043.jpg

Z Pozdrowieniem

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.918 62 10
Przykleiłem wszystkie tory do obydwu podłóg parowozowni, brakuje tych, które będą wychodziły z obrotnicy na dalszą część makiety, będącej na następnych skrzynkach.

Zobacz załącznik 1124885

W następnej kolejności musiałem zniwelować płaszczyznę podłogi.
Szyna o wysokości 2.1mm leży na stopce, która podwyższa główkę szyny na wysokość 3.1mm nad poziom podłogi obecnie zamontowanej na skrzynce. Wyciąłem podłogę pośrednią z kartonu o grubości 1.0mm i przykleiłem na całej powierzchni podłogi. Właściwa podłoga z kartonu 1.5mm dawała mi o 0.6mm niżej od główki szyny, minimalnie kolidowały mi stopki szyn bo wystawały imitacje śrub trzymających szynę, postanowiłem podebrać trochę z grubości kartonu i po tych zabiegach uzyskałem to co chciałem.

Zobacz załącznik 1124896 Zobacz załącznik 1124907 Zobacz załącznik 1124908

Cała podłoga wygląda jak na fotce.

Zobacz załącznik 1124909

Postanowiłem teraz uporządkować trochę te przewody pod spodem, trochę się ich uzbierało.

Zobacz załącznik 1124914

Z Pozdrowieniem
Wspaniały chaos. Głowa do góry, da się to ogarnąć. Piękne kabelki, miód na moje oczy. Powodzenia życzę.

OP
OP
Hajek

Hajek

Znany użytkownik
ŁKMK
Reakcje
1.046 1 0
Nawęglanie i żuraw wodny będzie ? :love:
To co pokazywałem od początku tego wątku, będzie na terenie Parowozowni. Postanowiłem zacząć od infrastruktury i zapakować je aby się nie kurzyły a na koniec mocować je na skrzynkach. Zmieniłem tylko wieżę wodną na dwu zbiornikową, której oryginał jest w Aleksandrowie Kujawskim i zrezygnowałem z budynku Nastawni. Wieża jedno zbiornikowa i nastawnia trafiły na inną makietę.

Pozdrawiam

OP
OP
Hajek

Hajek

Znany użytkownik
ŁKMK
Reakcje
1.046 1 0
Kabelki ogarnięte

0044.jpg 0045.jpg 0046.jpg
0047.jpg

I teraz zaczęły się schody, przy module pętli zwrotnej. Moduł Rubikusa, który posiadałem w ogóle nie chciał współpracować. Przeszukując forum natknąłem się na niezbyt pochlebne opinie, więc dałem spokój. Kupiłem następny działa, ale nie tak jakbym sobie życzył.

0050.jpg

W przerwach w walce z modułem pętli, postanowiłem sprawdzić i przewietrzyć szlak, który będzie prowadził do terenu parowozowni.
Po paru latach oczekiwania, tylko na jednej skrzynce musiałem poprawić parę drzewek ( Drzewka z komosy) ale już ogarnięte. Trzeba będzie je znowu zapakować i niech czekają na parowozownię.

0051.jpg DSC02758.JPG

Z Pozdrowieniem

OP
OP
Hajek

Hajek

Znany użytkownik
ŁKMK
Reakcje
1.046 1 0
A co nie działa jak byś chciał?
Moduł pętli powinien przecież działać niezauważalnie. Coś nie tak z nim?

Po podłączeniu, centralka wykrywa wcześniej zwarcie niż moduł pętli.
Gdy centralkę podłączę pod booster i dopiero do torów, centralki już nie wywala ale gdy moduł przerzuca jest minimalne zatrzymanie lokomotywy i to mi się nie podoba, powinien działać niezauważalnie.

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.047 144 3
Która centralka i kogo moduły pętli? Pamiętam że któraś była za szybką i wywalała zwarcia na modułach pętli.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.923 34 0
Tak. Nawet będzie połączony z Twoją Parowozownią,
Super ! Dobrze, że nie ma jeszcze podwieszonego "druta" ... ;) Będzie można przekonywać dociekliwych, że elektryfikacja szlaku jest dopiero w trakcie realizacji ... Jak wiesz, w założeniu na makiecie ma dominować "dym z kotła" i ewentualnie "dym z diesla" ... Zatruwanie środowiska na całego ... ;)