• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Fikcyjna Parowozownia oparta na motywach PKP

OP
OP
Hajek

Hajek

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
878 0 0
Głupio mi pisać o starej, dobrej szkole - akurat w tym przypadku!
Budowa od podstaw, to właśnie ta "stara, dobra szkoła"!
Sławek, był moim Instruktorem w osiedlowej modelarni LOK, gdy miałem lat - naście!
Wówczas były to "Jaskółki" i inne latawce, ale rzemiosło mam właśnie dzięki temu!
Dzisiaj nadal pozostaje moim Mistrzem i jestem dumny, że możemy się spotykać na gruncie modelarstwa!
Dziękuję za miłe słowa.
Modelarnię prowadziłem w latach 1979 - 1988, co roku po pokazach, jakie organizowaliśmy na osiedlu we Wrześniu, zaraz po rozpoczęciu roku szkolnego, było dużo chętnych do uczęszczania na zajęcia w modelarni. Nie pamiętam kiedy Ty przyszedłeś, ale z tego okresu jeszcze pamiętam Michała Góreckiego, zaczynającego swoją przygodę z modelarstwem od sklejania modeli z kartonu z Małego Modelarza był to jakiś okręt, nie pamiętam jaki. Patrząc jak sobie radził podczas pracy nad tym modelem i po kilku podpowiedziach, wtedy miałem nadzieję że będą z niego "Ludzie".
Po tylu latach aż miło się patrzy, jak młodzi chłopcy, teraz dojrzali mężczyźni, żonaci, mający rodziny, w dalszym ciągu interesują się modelarstwem. Może mieli stworzone dobre warunki na początek wchodzenia w tą pasję, nie wiem, nie mnie to oceniać, ale bardzo się cieszę z takiego rezultatu.

OP
OP
Hajek

Hajek

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
878 0 0
Przyszedł czas na skrzynki, czyli wycinanie podłużnych otworów na zagłębienie kanałów rewizyjnych w parowozowni.

0021.JPG

Po włożeniu obrotnicy w swoje miejsce, całość wyklejam korkiem o grubości 6mm w celu wyrównania płaszczyzny pod tory.

0022.JPG

Przymiarka elementów podłogi Parowozowni dużej 7,5 stopnia

DSC00691.JPG W0030.JPG W0031.JPG

Przymiarka podłogi Parowozowni małej 15 stopni

W0032.JPG W0033.JPG

Wszystko pasuje można montować na stałe.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.682 31 1
Po tylu latach aż miło się patrzy, jak młodzi chłopcy, teraz dojrzali mężczyźni, żonaci, mający rodziny, w dalszym ciągu interesują się modelarstwem. Może mieli stworzone dobre warunki na początek wchodzenia w tą pasję, nie wiem, nie mnie to oceniać, ale bardzo się cieszę z takiego rezultatu.
No jest to pewnego rodzaju wychowanie.
Ja co prawda nie miałem możliwości uczęszczać do "modelarni", bo w mojej dziurze takowej nie było, ale...
W mojej szkole podstawowej była specjalna pracownia, w której odbywały się " Zajęcia Praktyczno - Teczniczne" ZPT.
Każdy miał swój na prawdę porządny stół warsztatowy i nauczyciel p. Stefan Matuszewski szkolił nas w przeróżnych technikach obróbki.
Pracowaliśmy w drewnie i metalu. Wiedza tam mi przekazana mimo upływu lat nie uleciała spod czachy.
Zaszczepiona wówczas ciekawość i nabyte umiejętności w tej materii procentowały chęcią oglądania Adama Słodowego w TVP i realizowania jego projektów w domowych warunkach.
To wszystko spowodowało, że przez następne lata, aż do dziś potrafię różne rzeczy rozkręcić, naprawić, polutować i złożyć do kupy.
To wszystko doprowadziło mnie finalnie do naszego hobby. Nie straszne mi różne trudności w majsterkowaniu przy "kolejkach".
Nabyte przed dziesiątkami lat zaciekawienie i umiejętności posługiwania się narzędziami, teraz oddają w radości "grzebania" przy czymś.
Szukam wręcz sposobności, by przy czymś móc coś zrobić.
Pokażcie mi teraz nastolatka, który wykazuje takie chęci do pozyskiwania takich umiejętności i wiedzy...
Nie mogę na szczęście tak generalizować, bo jednak jednostki takie się zdarzają, ale niestety rzadko.

To tak na marginesie (pół stronyo_O)

Co do meritum, świetna robota z parowozownią.(y)