• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fas 413s

Reakcje
48 0 0
Hejka. Jest sobie taki wagonik Fas 413s https://www.bsk.isdr.pl/wagony/fot/fas_413s.jpg (może był, bo jakoś super ruchu na Odrze barek z węglem nie ma, to i ilostan wagonów "portowych" mógł się skurczyć). Czy ktoś zna wymiary zbiornika tego wagonu? Pytam, bo nme robi coś takiego:
https://www.nme-online.de/files/nme...agen-Ok-Nuernberg---Okmm-38---Fb-zz-131-N.pdf
Wydaje mi się, że ten zbiorniczek z wagonu 2-kubełkowego jest nieco podobny do tego z Fas-a. Oczywiście rożni się np "nadstawkami", kształtem zawiesi do haka i chyba profilem dna, ale z grubsza, jakby trochę podpiłować, podkleić itd, to moze by i było. Tylko czy to się opłaca, czy lepiej od podstaw w 3d drukować?
I stąd pytanko o wymiary.
Pozdraw
Storch
ps. Widziałem kiedyś te wagony (Fas oczywiście} w Przeworsku-co one tam robiły? Na naprawę do Gniewczyny przyjechały, czy jak...

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.438 22 0
Pytanie można zadać w Dziale Prawdziwa kolej. Mi się swego czasu udało kilka informacji odnośnie realnego taboru.

Najpierw poszukałbym tutaj, a potem ewentualnie zadał pytanie. Powodzenia w szukaniu informacji, bo faktycznie zbiorniczki od biedy można by było wykorzystać. Tylko czy cena wagonów NME nie jest za wysoka jak na bazę dla zbiorniczków, to już pewnie sam sobie odpowiesz;)

OP
OP
S
Reakcje
48 0 0
Najtaniej nme da sie wyrwac za 24 eurasy u menzelsa, ale trza hurtowo bo przesylka 20e kosztuje. Z tego co wiem jest jeszcze 6 sztuk w promocji. Natomiast same zbiorniczki....to co innego. Widzialem po 1,2E plus przesylka 15,5. Szykuję się na nie, tylko uzbieram kasy na co najmniej 8-12 sztuk, bo 4,8E na jeden wagon i 15, 5 przesyllka to nie te proporcje. Chyba ze rozmiar bedzie nie teges, to szkoda kasy...dlatego najpierw zapytam w dzialeprawdziwa kolej.
Pozdrówka
Strch