• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Faller Car System na makiecie

Mulko

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam! Z racji tego że jest to moja pierwsza wypowiedź na tym forum, wypadało się przywitać.

A wracając do mojego pytania:
Otóż mam zamiar stworzyć moja własną makietę i spełnić swoje dziecięce marzenia, gdyż w końcu mam wolne pomieszczenie do tego. Z tego powodu od pewnego czasu czytam w internecie informacje na temat makiet, oglądam lokomotywy i itp. No i pewnego razu natrafiłem na "Faller Car System". Na początku nie wiedziałem co to jest i do czego to (no myślałem że to jakieś samochody do ustawienia na makiecie, ale cena mi nie pasowała, bo droga trochę jak do takiego celu) i zacząłem trochę szperać w internecie. No i dokopałem się do takich informacji, że to jest taka jak by "instalacja" która pozwala na poruszanie się po makiecie samochodów. Po obejrzeniu filmów z tym na youtube wywarł na mnie ten system ogromne wrażenie. No i sie tak jak by nastawiłem na to i zaplanowałem kiedyś wmontować to w makietę. Jednak potem coś przeczytałem o jakiś modułach DC czy coś w tym rodzaju. No i mam mętlik w głowie, i w końcu nie wiem co do czego służy. I jak ten system zainstalować na makiecie.
I właśnie zwracam się do was z prośbą o sprostowanie, wytłumaczenie o co do końca z tym chodzi i jakie to ma "możliwości"

PS. Z góry dziękuje i jeżeli w złym dziale napisałem to przepraszam.

OP
OP
M

Mulko

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
tak i właśnie po przeczytaniu tego mam mały mętlik :)
i do końca to nie wyjaśnia moich pytań.
Bo wcześniej myślałem że ten "Faller Car System" ma ogromne możliwości. Np. że zatrzymuje się przed samochodem, używa odpowiednio kierunkowskazów i itp. A po przeczytaniu owego tematu wydaje mi się że jest "Standardowa wersja" I w niej chyba nie ma takich możliwości i że można je jakoś "ucyfrować" czy coś takiego. I właśnie do końca tego nie rozumiem i proszę o sprostowanie :).

bartas90

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Na początek... jest to BARDZO drogi interes 8)

A więc są jakby dwie możliwości... :p tak jak pisałes "standardowa" gdzie wkładasz drut w drogę, kupujesz gotowe autka Fallera i jeździ w kółko...

Natomiast druga opcja... JESZCZE DROŻSZA ;) Kupujesz już gotowy zrobiony przez pasjonata samochód osobowy (ok 1000zł szt) lub ciężarowy (ok 700zł szt) i w nim jest dekoder cyfrowy i inne bajery np. fotodioda, żeby samochody zachowywały odstęp i zapalały im się światła stopu... Możesz też kupić sam części na ebay.de lub w jakiś niemieckich sklepach i poskładać taki wozik ale to duuużo pracy i trzeba się znać na programowaniu i trochę doświadczenia zdobyć co i jak podłączyć...
Do tego musisz specjalnie przygotować makietę... Tradycyjnie drut w drogę i np. umieścić fotodiody (podłączone do dekodera odpowiednio zaprogramowanego) przed skrzyżowaniem co by puszczał sygnał, żeby zapaliły się kierunkowskazy itp... Jest mnóstwo różnych opcji...
I do tego najlepiej znać Niemiecki 8)

Tu sporo jest na ten temat:
http://78514.homepagemodules.de/
oraz tu i od razu masz sklep :p
http://www.mikromodellbau.de/

OP
OP
M

Mulko

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
dzięki za wyjaśnienie.

No ale niestety, trochę to drogie... A samo składanie makiety będzie wiele kosztować, więc ten Car System to już taki bajer na koniec. A w czasie robienia makiety bym tylko ten drut zainstalował i wtedy bym na końcu, po zrobieniu makiety te samochody kupił (to znaczy te lepsze :D), a na początek ewentualnie 1 samochodik standardowy by przetestować w trakcie tworzenia dróg czy by ładnie jeździł (nie wypadał i itp.).

I mam dodatkowo kolejne pytanie związane z tym tematem.
Ten drucik, to może być obojętnie jaki, z obojętnie z jakiego metalu, czy z określonego metalu/stopu. Czy specjalny z tej firmy "Feller" ??

A

Adam-H0

Gość
Tu ja ci odpowiem - drut nie musi byc tej firmy tylko musisz stosowac stalowy - bo caly bejer jezdzi na magnesie - i jak bedzie za cienki to ten magnes bedzie ci go gubil ;)
uwazaj zeby nie za gleboko klasc, bo moj kumpel wyrywal wszystko bo przesadzil z frezowaniem rowka :D

OP
OP
M

Mulko

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
aha. Dzięki wszystkim za odpowiedz

i jeszcze jedno pytanko:
A więc w wersji "Standardowej" aby zatrzymać samochodzik na czerwonym świetle, lub przed przejazdem kolejowym trzeba zamontować pod ulice ten specjalny układ do zatrzymywania samochodu. A z tym samochodzikiem z dekoderem cyfrowym to wystarczy zapalić czerwone światło i on sam je wyczuje i się zatrzyma?

No i pytanie na przyszłość:
Gdzie można kupić taki samochód z tego "Car System" ale zmodyfikowany przez profesjonaliste z tym dekoderem cyfrowym. Bo do końca nie wiem gdzie szukać i pod jakimi hasłami (w internecie).

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Kup sobie zestaw startowy - w cenie przeciętnego samochodu masz oprócz samochodu ładowarkę, zwoje stalowego drutu, farbę do ulic i inne drobiazgi.
Standardowo samochód ma kontaktron - jeśli pod ulicą jest cewka/magnes
dające pole magnetyczne, to się zatrzymuje, nie ma pola - jedzie dalej.

Te dodatkowe bajery elektroniczne polegają na wysyłaniu cyfrowej informacji modulowanej w czerwonym świetle, auto musi mieć fotodiodę i mikroprocesor.
Ma to sens przy dużej ilości aut.

bartas90

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dokładnie i w wersji "standardowej" i w wersji cyfrowej jest elektromagnes pod makietą gdzie konkretnie ten samochód ma się zatrzymać, tyle że w cyfrowej wersji jak zatrzyma się samochód to np. zapalą mu się światła stopu...

OP
OP
M

Mulko

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Aha, czyli obojętnie czy będę miał standardowe samochodziki czy te z dekoderem, to muszę do zatrzymania ich np. na skrzyżowaniu, światłach, przejazdach i itp. wmontować pod ulicę w tym miejscu gdzie ma stanąć magnes.

OP
OP
M

Mulko

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
a i wracając do wcześniejszego pytania:
Gdzie można kupić taki samochodzik z dekoderem cyfrowym? Bo raczej w zwykłym sklepie modelarskim w Polsce, a tym bardziej w Toruniu nie ma co liczyć na to że tam się to dostanie. A w internecie na allegro nie mogłem znaleźć, na ebayu niemieckim też nie było. Może to dla tego że nie wiem do końca pod jakimi hasłami tego szukać.
Może poradzicie jakiś sklep internetowy, albo zwykły (o ile taki jest), w którym można to dostać?

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.438 10 0
Ooo widzę że z Torunia to tak jak ja. Kiedyś podstawowy zestaw miał Mirek na targowisku koło Chełmińskiej nie wiem czy kojarzysz. Musisz iść i się spytać.

OP
OP
M

Mulko

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
maciekk napisał(a):
Ooo widzę że z Torunia to tak jak ja. Kiedyś podstawowy zestaw miał Mirek na targowisku koło Chełmińskiej nie wiem czy kojarzysz. Musisz iść i się spytać.
Tak tak, kojarzę. A znasz jeszcze jakiś sklep modelarski w Toruniu? Bo ja znam tylko ten i taki na starówce, ale tam nie mają rzeczy związanych z koleją :D

do bartas90:
Bo trochę znam, i raczej bym się dogadał, w razie co do słownika można zobaczyć :D. No tylko z niemiec by mi się nie chciało sprowadzać...
A tych samochodzików obojętnie czy standardowych czy z dekoderem to nie ma z epoki II?

bau187pkw

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Hallo ich bin aus Deutschland und werde versuchen die Texte die ich schreibe zuüberstezen ins Englische Ich beschäftige mich schon mehrere Jahre mit dem Car System und hab ein ein Mann Unternehmen das sich mit dem Car System beschäftigt. Von der Endwicklung bis zum Fertigen Produkt. Scahu mal rein http://www.bau187pkw.de ich habe hier die Texte gelesen und es wurd der Draht angesprochen und die damit verbundenen Probleme deshalb möchte ich euch auf mein Führungsystem aufmerksam machen das magntic tape /(Magnetband)
Hi I'm from Germany and will try to write the lyrics into English zuüberstezen I am working for several years with the car system and took a one man company that deals with the car system. From Endwicklung to the finished product. Scahu a look http://www.bau187pkw.de I've read here the lyrics and it was mentioned, the wire and the associated problems so I want you aware of my management system make the magntic tape tape
Witam jestem z Niemiec i będzie starał się pisać teksty na język angielski zuüberstezen jestem w pracy przez kilka lat z systemem samochodu i wziąłem jedną firmę człowieka, który zajmuje się system samochodu. Od Endwicklung do gotowego produktu. Scahu http://www.bau187pkw.de wygląd czytałem o słowa i już wspomniano, drutu i związane z tym problemy, więc chcę, zdajesz sobie sprawę z mojego systemu zarządzania sprawiają, że magntic tape

sollten fragen dazu sein werde ich versuchen diese zuklären
powinien zwrócić się postaram się rozwiązać ten

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Thanks for your message. I don't recommend automatic translation, our language is too complex :)
Short summary:
Krótkie tłumaczenie - kolega oferuje między innymi taśmy magnetyczne zamiast zwykłego stalowego drutu.
Z tego co wyczytałem, chodzi o to, że taka namagnesowana taśma lepiej współdziała z magnesem prowadzącym.
Dzięki temu może:
a) być bardziej zagłębiona w jezdni (przykryta płytami itp),
b) działać przy większych krzywiznach łuku.

Osobiście robię to w prostszy sposób: daję podwójny drut w newralgicznych miejscach.
Podwójny drut można też użyć do hamowania np. przed przejazdem.
Ale pomysł z taśmą też jest ciekawy.

bau187pkw

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Magnetband
1mm dick 3mm breit 1meter lang
hier die Beschreibung dazu: Magnetband kann anstelle des Drahtes eingesetzt werden, durch die angeglichene Magnetkraft ist es genau wie Draht einzusetzen. Auch bei Querfahrt schaltet es den eingebauten Reedschalter nicht. Unsere Pkws fahren noch leichter und folgen dem Band als würden sie auf Scheinen fahren. (Länge Fahrzeiten konnten festgestellt werden.) Wie es sich mit Original Fahrzeugen (PKW) verhält, dazu können wir leider nichts sagen. Auch unsere Weichen können weiter eingesetzt werden. Durch das eingesetzte Material machen sich Temperaturunterschiede nicht durch längen oder kürzer bemerkbar, das Band ist 3 mm breit und nur 1 mm dick und wird in 1000mm =1 Meter Längen geliefert. Wir werden es nur noch einsetzen denn, wer kennt nicht das Problem mit den Fräsern 1 mm die brechen doch wie nichts weg, aber einen 3 mm da Mus man sich schon in Zeug legen. Hallensensoren können einfach in das Band eingeplant werden, sie werden nur durch den Lenkmagnet aktiviert
Test´s haben gezeigt das die Materialstärke über Faller Draht nur 0,2 mm Material noch sicher sind. Bei Magnetband haben wir 0,5 mm Material über Band eingesetzt ,wobei die Lenkstange sogar 1 mm über der Magnetbandfahrbahn schweben kann und immer noch eine sicher Führung vorhanden ist, kein Ausbrechen ein versuch mit 56 mm Radius gestartet Pkw durchfuhr diesen Radius ohne Beanstandung, kein Ausbrechen, nur gegrenzt durch den Maximal möglichen Lenkeinschlag, sonst währen unter umständen vielleicht noch kleine Radien möglich !! Die glänzende schwarze Seite nach unten, die graue mattereSeite nach oben. zudem kennzeichnen wir eine Endeseite """Oben weiß""" Test´s mit Kunststoff Plastersteinplatten von 1,5mm Stärke haben gezeigt, das selbst da noch eine sicher Führung gegeben ist .. dann muss aber der Spalt zwischen Lenkstange und Plasterplatte auf ein Minimum reduziert werden, sie braucht aber selbst dann noch nicht auf den Platten schleifen. Ich habe von einem Kunden jetzt das Problem mitgeteilt bekommen :
Das einige Kleinen Faller Car System Fahrzeuge in engen Kurven oder beim überfahren des Magnetband stehen bleiben , ich nehme an das kommt dadurch das der Booostermagnet bei Faller unter dem Reedschalter (also zwischen Fahrzeug und Straße) sitzt, sich das Magnetfeld des Bandes auf den Reedschalter auswirkt. Ich selbst baue den Boostermagneten in die Fahrzeug ein, oben auf den Reedschalter.(( ""Ein Umbau also Magnet oben auf den Reedschalter, lässt dieses Problem verschwinden. Und Platz währe auch da."")) Wodurch das Problem nicht auftritt.Auch könnte ich mir vorstellen, wenn man von der Verarbeitungs-weise des Drahtes Abstand nimmt, also etwas mehr Material-stärke über das Magnetband, das dann dieser Fehler nicht mehr auftritt. Legen sie mal dickeren Karton drüber, es ist ja bis 1,5mm eine sicher Führung vorhanden. Ich vermute das es dann schon klappt, ohne Änderungen am Fahrzeug.. Wir selbst nehmen immer 0,5mm Starken (dicken ) Karton .Wodurch wir diese Problem noch nicht hatten, sonst hätten wir schon früher darauf hingewiesen

bau187pkw

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Taśmy magnetyczne
1 mm grubości 3mm szerokości 1 m długości
tutaj, aby opisać to: taśmy magnetyczne mogą być stosowane zamiast drutu magnetyczny życie upodabnia się jak właściwie korzystać z drutu. Nawet z cross-przewoźnika, to nie włącza wbudowany kontaktron. Nasza jazda samochodem, a nawet ułatwić wykonanie zespołu jak będą robić notatki. (Długość, czas podróży udało się ustalić.) Jak zachowuje się z oryginalnych pojazdów (samochody osobowe), plus nie możemy nic powiedzieć. Nasz kurs może być stosowane. Przez materiał używany do różnice temperatur nie są zauważalne długości lub krótsze, zespół 3 mm szerokości i zaledwie 1 mm grubości i jest dostępny w długości 1000mm = 1 metr. Będziemy z niego korzystać jedynie jeszcze bo kto nie zna sprawy z cięcia 1 mm, przerwa, ale poszedł nic, ale 3 mm, ponieważ są one już Mus rzeczy. czujniki Halla można łatwo zaplanowane w zespole, są wyzwalane tylko przez magnes mocne
Test jest wykazały, że grubość tylko 0,2 mm Faller Materiał przewodu są nadal bezpieczne. Na taśmie magnetycznej, użyliśmy materiału około 0,5 mm zespołu, kierownicy nawet 1 mm może unosić się ponad magnetofon i jeszcze bezpieczne Przewodnik dostępny jest, nie ma ucieczki
rozpoczął próby z 56 mm zasięg strzału samochodu przez ten promień bez zastrzeżeń, nie ma ucieczki, tylko ostatnio graniczy z maksymalnym kątem możliwości sterowania, lub też być może niektóre promienie małych możliwe! Błyszcząca, czarna dołu, szary mattereSeite się. Na terenie obiektu koniec strony "," top biały "" "
Badawczą wykazały z tworzyw sztucznych Plastersteinplatten o grubości 1,5 mm, która sama nie podano, czy przypomnienie .. to masz ale różnica pomiędzy prętem mocne i płyty gipsowo-kartonowe są zredukowane do minimum, musi, ale nawet wtedy nie przeciągać na talerze. Dostałem od klienta teraz problem zgłosił: liczba dzieci Faller Car pojazdów System w ciasnych zakrętów lub podczas przekraczania zatrzymać taśmę, akceptuję fakt, że Booostermagnet pochodzi z przypadku na kontaktronu (tj. pomiędzy pojazdem i drogowe) siedzi, pole magnetyczne zespół na trzcinę efekt przełącznika. Ja jestem budynku przypominającą magnesy pojazdu, w górnej części kontaktronu. (("" Nawrócenia, które jest w górnej części magnetyczne wyłączniki trzciny, sprawia, że ten problem zniknie. A także dlatego, że przestrzeń Wahre ."")) Jak pojawia się problem.
Ponadto, nie wyobrażam sobie, gdy jeden z przetwarzania drutu jako odległość zwiększa się, więc nieco więcej materiału grubości na taśmie magnetycznej, który następnie nie występuje ten błąd. Umieść razy grubsza tektura nad nią, jest ona dostępna do 1,5 mm, przewodnik pewno. Podejrzewam, że nawet to działa, bez zmian w pojeździe .. My sami zawsze silne 0,5 mm (grubość) kartonu. Wodruch nie mieliśmy tego problemu, w przeciwnym razie musielibyśmy już wspomniano