• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fajny napęd podmakietowy PM1

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Miał ktoś może coś do czynienia z tym napędem? Na filmikach super to wygląda(ruch w poziomie bez skosów). Do N-kowych rozjazdów Peco wydają się wręcz stworzone.

.

brian-82

Moderator Grupy KSK Wrocław
Donator forum
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
273 2 0
Skontaktuj się z użytkownikiem "Marek Klimczyk". Marek o ile pamiętam użytkuje coś podobnego na Podgórkach.

Maro16

Aktywny użytkownik
Reakcje
104 4 0
Wie (wiedzą) jak takie coś zrobić).
Używamy w klubie takich napędów (to co na filmikach), zrobione na podstawie tego: http://usuaris.tinet.cat/fmco/dccacc_en.html#servopoint
Tak tak domyślam się. Bardziej chodziło mi o sterowanie tymi serwami zwłaszcza większa ich ilością. Jak to w praktyce wygląda. Jedną czy dwie zwrotnice to przypuszczam, że nie ma żadnego problemu. Natomiast gdybym chciał na głowicy zamontować ok. 25 takich napędów to przypuszczam, że wtedy pojawił by się problem z ich wysterowaniem. Zwłaszcza gdyby trzeba było ustawiać każda z osobna. Jest to stosunkowo tanią alternatywą dla renomowanych firm wiec warte zainteresowania.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
486 8 0
Ten sterownik co podałem wyżej jest sterowany analogowo. Do każdego rozjazdu po dwa przyciski lub przełącznik hebelkowy i przycisk. Ta druga opcja stosowana najczęściej na pulpitach.

Maro16

Aktywny użytkownik
Reakcje
104 4 0
Ten sterownik co podałem wyżej jest sterowany analogowo. Do każdego rozjazdu po dwa przyciski lub przełącznik hebelkowy i przycisk. Ta druga opcja stosowana najczęściej na pulpitach.
A czy jest możliwym wykonanie jednej płytki sterującej pod większa ilość serw. Ponieważ przy zastosowaniu większej ilości (jedna płytka + napęd + sterowanie) pod spodem zaczyna się już tworzyć pajęczyna. Takie rozwiązanie świetlni nadawałoby się również do sterowania drzwiami w parowozowni lub lokomotywowni z uwagi na możliwość regulacji zarówno zakresu ruchowego ramienia jak również jego prędkości.

Marqus

PKMK
Reakcje
486 8 0
Jest taka możliwość, co nie zmienia faktu, że i tak do każdego serwa trzeba doprowadzić po trzy przewody. Jednak nie zaleca się stosowania za długich przewodów do serwa, istnieje możliwość wystąpienia zakłóceń. A przy sterowaniu anologowym makiety zawsze będzie pajęczyna przewodów. Aby to zminimalizować trzeba by zastosować w pełni sterowanie DCC.
Inne zastosowanie serwa jest na filmie poniżej

Do wrót szopy ja zastosowałem napęd od CD.
SAM_1396a.jpg SAM_1404a.jpg
Na filmie jest dość ciemno ale widać jak wrota działają

Marqus

PKMK
Reakcje
486 8 0
Na płytce sterownika jest przekaźnik z dwoma kompletami styków, z których jedne można wykorzystać do zmiany polaryzacji.

Marqus

PKMK
Reakcje
486 8 0
Cena za płytkę to ok. 45 - 50 zł. Zależy ile sztuk. A czas realizacji po 10 września. Dopiero po moim urlopie.

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Napęd conrada to też serwo.
Zajrzyj sobie na elektrodę lub fora lotnicze lub samochodowe oni używają serwa na potęgę.
Albo napisz co chcesz zrobić a nie "czy już takie widzieliście". Serw i sposobów wykorzystania jest dużo więc masz zajęcie do emerytury.
Najprościej serwo to napęd silnikowy z przekładnią i bez problemu znajdziesz dekoder do sterowania kilkoma silnikami np. martinezo.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.387 17 2
Ja bym chętnie to zastosował do otwierania żaluzji w moim gagarku tylko trzeba by jakiegoś specjalistę by to wszystko po podłączał by działało wraz z dekoderem dźwięku. :gwizd:

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
jest cały dział samochodowy. Napęd od car falera można kupić z różnymi przełożeniami i wyjścia o odpowiedniej obciążalności z dekodera lub dodatkowe tranzystorki . No i cięgło do żaluzji czyli kawałek druta.
I duża lupa.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Elektryka 9
Elektryka 26
Elektryka 18
Elektryka 11
Elektryka 2