• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fads/Fals/WAP

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
Grzeju napisał(a):
Bo niebieskie (aktualne) pewnie sobie sam opracował wprost z bocznicy...
Zabiorę głos:
Malowanie niebieskie zostało wykonane typowo "na próbę". Posłużył do tego wagon, który dostarczył Tomasz. Cała akcja była po to aby wykonać poglądowy wagon w malowaniu "New Cargo" i zaprojektować oznaczenia... "na przyszłość"

Uprzedzając pytania: nie jestem wykonawcą tej konwersji.

OP
OP
tomek 05

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Darek W napisał(a):
No tak, nie przypuszczałem nawet że Cargo używa własnie tych wagonów no ale jeśli tak to Ok, jak najbardziej jestem za, tylko dlaczego niebieskie Cargo skoro Tomek ma dokumentację od KK na tlenkowe i popielate???
Nie tylko CARGO a wielu innych przewoźników.
Dokumentacji nie mam od KK lecz z innego źródła.Współczesne malowania będą oparte na oryginałach.Focę sam sobie te wagoniki.Ostatnio dopadłem w Czechach składzik Cargo.

A

Anonymous

Gość
Maxi napisał(a):
Mam pytania. A mianowicie, czy WAP`y będą dostępne w malowaniu PCC?
Jeżeli tak to w setach czy pojedynczo?
W jakich malowaniach będą jeszcze dostępne?
Cena nadal około 150zł za szt.?

Z góry dzięki za odp
pozdrawiam,
Paweł
Nikt mi nie odpowiedział więc ponawiam, juŻ pięć dni :)

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
478 4 0
eSeL napisał(a):
Darek, to był prezent z bratniego kraju - dostaliśmy je gotowe, na tych wózkach i tak juz zostało - 1XTa trzeba by modyfikować więc do dziś jeżdżą na orginalnych.
Prezent jak prezent. Z tego co się orientuję wagony trafiły do PKP na przełomie lat 80/90 na zasadzie wymiany za polskie wagony typu 401K czyli Gags.

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
637 3 1
Bodek napisał(a):
eSeL napisał(a):
Darek, to był prezent z bratniego kraju - dostaliśmy je gotowe, na tych wózkach i tak juz zostało - 1XTa trzeba by modyfikować więc do dziś jeżdżą na orginalnych.
Prezent jak prezent. Z tego co się orientuję wagony trafiły do PKP na przełomie lat 80/90 na zasadzie wymiany za polskie wagony typu 401K czyli Gags.
Wagony samowyładowcze produkcji VAGONKA POPRAD, typu 9-402.0, określane w Polsce jako wagony WAP, zostały zakupione przez dawne PKP w ilości 4800 wagonów. Dostawa pierwszych 5 wagonów dla PKP nastąpiła w roku 1973, natomiast ostatnie wagony "WAP" PKP otrzymały w roku 1980.
Z całą pewnością nie była to żadna wymiana za polskie wagony typu 401K, ponieważ dawne koleje CSD nigdy nie eksploatowały wagonów tego typu, a polskie wagony z rodziny 401K, których głównym odbiorcą były PKP, produkowane były na eksport wyłącznie dla byłych kolei radzieckich SZD.

Rzeczywiście wagony te wyposażone były pierwotnie wyłącznie w czeskie wózki (26-2.8) i dopiero w ostatnich latach część wagonów tego typu, należących do PKP Cargo, otrzymała w ramach modernizacji podczas napraw głównych, polskie wózki oznaczone jako typ 1XTamp (z odsprężynowaniem progresywnym), które powstały w wyniku modernizacji wózków typu 1XTa.
Zmodernizowane w ten sposób wagony "WAP", wyposażone równocześnie w zmieniony (ręczny i pneumatyczny) mechanizm otwierania klap, otrzymały oznaczenie typu 452V.

OP
OP
tomek 05

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dla zainteresowanych podaję numery w secie: 191-1, 290-4, 324-7, 345-5, 627-8
Rewizje 2003/04

Następny set będzie z kolejnymi pięcioma numerami.

OP
OP
tomek 05

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Pierwsza partia się rozeszła jak ciepłe bułki.
Modeliki spakowane w zbiorcze pudełko i dołączony certyfikat z numerem kolejnym.
Dodatkowo opis modelu, historia wagonu oraz tłumaczony tekst z oryginalnej karty katalogowej producenta wraz z danymi technicznymi wagonu.

Załączniki

jan-kol

Aktywny użytkownik
Reakcje
28 0 0
A czy beda opisy z epoki V a???
Poza tym mało zbliżeń...też bym to kupił, ale jak mam to potem usilnie waloryzować żeby wygladały jak należy, to nie usmiecha mi sie wydawać tyle kasy...Adam Modellbau prosil o zdjecie sciany czołowej-rownież proproszę o to.
Czyli jak cena jest 150 zl za sztuke to w secie powinno byc taniej...czy to nie taka polityka? :D

A

Adam-H0

Gość
Jestem zainteresowany tymi modelami - ale ciagle nie widzialem sciany czolowej z drugiej strony bez drabinki ;)
tak wyglada bardzo interesujaco.

darekgol

Aktywny użytkownik
Reakcje
416 4 1
jan-kol napisał(a):
Ja rowniez dziekuje, ale juz widze, ze conieco koniecznie trzebaby bylo poprawic...
Co poprawić???? Te wagony sa REWELACYJNE!!!! Dzisiaj dostałem je do domu.
Opakowaniem to Tomek wyznacza standardy jakich u nas jeszcze u nas nie było. Rewelacyjne pudełko z pełnym opisem, do tego opis pełen opis zarówno modelu jak i pełna historia wagonu.
Model absolutnie bez zarzutu. Rewelacyjnie pomalowany z pełnym tampodrukiem uzupełniony elementami fototrawionymi. Jeździ bez najmniejszych oporów na wszytkich łukach.
Kto się nie załapał na pierwsze 5 numerów niech żałuje. Szykuje się rewelacyjny składzik.

A

Adam-H0

Gość
Kolego jestes zadowolony i to jest najwazniejsze nie musisz analizowac decyzji innych :?
Jak twiedzisz wagony sa rewelacyjne i wszystko jest OK ;)

darekgol

Aktywny użytkownik
Reakcje
416 4 1
A. Karczewski napisał(a):
Kolego jestes zadowolony i to jest najwazniejsze nie musisz analizowac decyzji innych :?
Kolego,
niczyich decyzji nie analizowałem, wyraziłem swoją opinie.
ps.
czyżby jakiś kompleks, że inni jednak zrobili cos co jest chwalone :devil:?

darekgol

Aktywny użytkownik
Reakcje
416 4 1
A. Karczewski napisał(a):
Kolego,
niczyich decyzji nie analizowałem, wyraziłem swoją opinie.
ps.
Skąd ten mentorski ton? A może to jakiś kompleks, że inni jednak zrobili cos co jest chwalone? :devil:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 35
Tabor 11