• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK EU07 ..... z myślą o ET41

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.813 33 0
Kilku z was już wie, że od jakiegoś czasu (chyba z pół roku) dumam nad projektem EU07.... ale docelowo chcę zrobić ET41. Plan jak zwykle jest prosty.
Ustrzelić dawcę napędu, a potem dorobić model 3d, wydrukować i to ogarnąć.

Pierwotnie myślalem o BR140 od Fleischmanna, ale po próbie przerobienia rozstawu wózków dałem sobie spokój. Nawet w tym celu wykonałem próbny wydruk i zrobilem próbne plytki PCB.... no ale wszysyko w kosz. Na zdjęciu wydruk 1 wersji EU07 pasujący na przerobioną ramę BR140.
20210907_232610.jpg
Po tej pomyłce zabrałem sie za dalsze analizy wymiarów i rozstawu kół w wózkach. Pod uwage brałem BR143/243 i ÖBB1044/1144. Na grafice poniżej rozstaw osi i wózków EU07(zielony), BR143/243(granat),ÖBB1044/114(czerwony)
Sch.jpg
Na grafice z modelem też lepiej wypadła 143.
received_933626547197232.jpeg

Zakupiłem więc obie wersje modelu 143 od Roco i od Flesia. Nakład finansowy duży.... no ale model ma byc w 99% zgodny z EU07 więc nie ma to tamto. Dodatkowo najważniejsze jest to co w środku i czego nie widać gołym okiem, a ma ogromny wpływ na konstrukcję.
Model Fleischmanna super. Pięknie jeździ i fajnie zrobiony odlew i benechy :) jednak podczas modelowania 3d okazało się że jak rozstaw kól i wózków ze 143/243 jest ok, to niestety rama jest za długa. I teraz problem bo przy konieczności jej skrócenia o ok 3mm (ten fioletowy fragment)
EU07-55.jpg
z każdej strony, u Flesia kasujemy całą kinematyke krótkiego sprzęgu, co dyskwalifikuje calkiem model.... a szkoda.... bo to jednak nowsza konstrukcja.

Na placu boju został więc model od Roco. Pomimo 15 letniego stażu na torach, to model pięknie jeździ. Ma dużą masę więc i pociągnie to i tamto. Zakładam że w parze jako ET41 uciagnie jeszcze więcej :)

Model 3d przeprojektowałem i poszedł do przedruku
20210927_214524.jpg
Ramę w koncu zfrezowałem i po chyba 3 miesiącach udało się spasować jedno z drugim...
20211108_221600.jpg
20211108_221615.jpg
I jak na razie wszysyko pasuje :)
Teraz czas na kolejne kroki, które jeszcze zajmą zajmą czasu.
Należy zrobić nową płytkę PCB, blaszki i kalki.... wszystko w swoim czasie.... ale zrobi się :)

kokodin

Użytkownik
Reakcje
47 0 2
Jedno co mnie zawsze zastanawia, to to, czy rysunki techniczne, których używamy do tworzenia modeli, są dokładne czy tylko poglądowe.
Wiadomo, podwozie jest łatwe do zwymiarowania i koła, wózki , osprężynowanie, zawsze będzie w podobnym miejscu.
Natomiast wszystkie szybki, wloty, kratki, czy nawet drzwi często są z rysunku do rysunku w innych miejscach. Wydaje mi się że, SchlesienModelle robiąc model w HO zrobili własną dokumentację z fotek, bo ich modele są zwyczajnie bardziej "żywe" z wyglądu. Dlatego pożyczyłem sobie ich rysunek z instrukcji obsługi modelu, jako jeden do kolekcji przy budowie mojego potwora. Jestem bardzo ciekawy, jak to maleństwo wyjdzie po pomalowaniu.
4E jak mniemam. Czy jakiś numer już został obrany?

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.813 33 0
@kokodin nigdy nie traktowałem tych modeli jako całkowita replika w skali 1:160. Wszystkie rysunki techniczne traktuję jako bardzo zbliżone. Nawet te jakie mam do ET41 prosto z książki obsługi tejże lokomotywy. Prawdziwe lokomotywy przez te 40 lat przeszły wiele zmian i wiem że lokalizacja kratki to jest bardziej orientacyjna. Staram się trzymać głównych wymiarów i proporcji.... bo one są najważniejsze. Przy modelowaniu jakiegoś loka szukam jego głównych elementów i starać się trzymać proporcje zwłaszcza jak wiem że sama buda musi być skrócona, aby pasowała do podwozia.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.813 33 0
Blaszki mamy....czas sprawdzić czy pasują...
received_425823452517316.jpeg
Teraz z Władkiem pracujemy nad nową płytką pcb. W tym celu potrzeba zrobić jskieś pomiary miejsca
8-plytka ROCO 143-wymiary1.jpg
I przyglądnąć się tej seryjnej
8-plytka ROCO 143-wymiary0.jpg

Reakcje
47 0 2
A co myślisz o zrobieniu płytki ze zintegrowanym dekoderem diy, np od merg? Można by wtedy przekumać wszystkie z wyjść funkcyjnych na nasze polskie warunki, wysłać projekt płytek do jlb pcb albo innego chińczyka... Za dużo myślę?

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.813 33 0
A co myślisz o zrobieniu płytki ze zintegrowanym dekoderem diy, np od merg? Można by wtedy przekumać wszystkie z wyjść funkcyjnych na nasze polskie warunki, wysłać projekt płytek do jlb pcb albo innego chińczyka... Za dużo myślę?
Kokodin nie wiem co do mnie piszesz w tym temacie ;) Temat płytek ogarniam z kolegą ze Śląska i szykuje je firma na północy kraju. Nie widzę potrzeby aby je robić w ilości paru sztuk po drugiej stronie świata. Wewnętrznie czuję się lokalnym patriotą i wolę takie rzeczy robić tutaj na miejscu.

Póki co to mi się udało poskładać budę EU07 i wyłapać parę błędów. Teraz poprawka i zabieramy się za maskownice wózka.
20211116_132407.jpg

Reakcje
47 0 2
MERG (Model Electronic Railway Group), grupa hobbystów która opracowała własne, open sourcowe systemy dcc, kompatybilne z resztą świata. Tak więc można wejść na ich stronę, pobrać schemat, listę elementów, dokumentację funkcji, projekty płytek. I nieodpłatnie wykorzystać projekt w swoim dłubaniu. I generalnie zintegrowanie dekodera w płytce lokomotywy, oszczędziło by troszki miejsca w środku.
A dostosowanie funkcji do naszych standardów, to głównie które piny dekodera, mają zapalać które światła na lokomotywie. Ale skoro nie ty sam w tym siedzisz, to pewnie rzeczywiście nieistotne.

Z jakiegoś powodu ja zawsze zakładam, że każdy robi wszystko sam :]. I jest mi trudno przełamać ten tok myślenia.

Muszę chyba ruszyć moje 4 litery i zacząć dłubać przy mojej ryflowanej, bo twoja zbierze wszystkie ochy i achy.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.813 33 0
....
Z jakiegoś powodu ja zawsze zakładam, że każdy robi wszystko sam :]. I jest mi trudno przełamać ten tok myślenia.
Muszę chyba ruszyć moje 4 litery i zacząć dłubać przy mojej ryflowanej, bo twoja zbierze wszystkie ochy i achy.
Bazuję na seryjnych dekoderach. Po instrukcji kolegi będe w stanie przestawić w niej CV tak jak będę chciał. Płytka jest projektowana pod konkretny model i pod konkretne funkcje. W przypadku EU07 przewiduję światła przód/tył. Nic więcej.

Co do robienia wszystkiego samemu to niestety nie. Już się dawno wyleczyłem z tego pomysłu ;) Nie da się tego zrobić mając do dyspozycji nawet mając godzinne dziennie na swoje pasje ;) Wolę projektować modele w 3d. Elektroniką i kalkami i blaszkami niech się zajmują Ci co się na tym znają od lat ;)

PS. 7 dostała kolorek na odwal się i tylko na 3 z 4 ścian. A lista błędów jest długa ;)
EU07-58 (2).jpg EU07-58 (3).jpg

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.813 33 0
Jeśli będziesz ją malować od nowa, to czym zmywasz farbki?
Staram się tak robić modele by ich nie myć. Póki co to nie miałem tego problemu na lokomotywie.....jeszcze. Jakbym zmywał, to bym pewnie testował Wamod, bo używam niby farb akrylowych.

Tej budy zmywać nie będę. Ona już jest bezużyteczna. Trafi na balkon jako tester na słońce i mróz itp.

Teraz z racji tej że ciemno, należy sprawdzić lampy....
20211118_001422.jpg 20211118_001808.jpg 20211118_001821.jpg

Reakcje
40 0 0
Pytanko - o ile mm w Roco trzeba było podfrezować ramę? Też o 3 jak u Flm? A jakby robić ryflowaną 07-mkę (wiadomo - "grube" czołownice) a tym bardziej ET41 to czy frezowania dałoby się uniknąć?
Pozdrówka

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.813 33 0
@storch generalnie chodzi o to że każdą ramę BR143 czy to od ROCO czy od Flesia trzeba skracać o ok 3mm. Tylko że we Flesiu ten zabieg odpada bowiem, z przodu jest mechanizm krótkiego sprzęgu (korytko pod wodzik i sprężynka). Jak wytnę elementy z ramy, to też mogę zlikwidować sprzęg... a jak go zlikwiduję z ramy, to nie mam gdzie go dać ponownie.
Dlatego padło na model ROCO, który jest troszkę inaczej zrobiony. Sprzęg jest cały na wózku, więc odpada problem kinematyki. Jedynie pozostaje kwestia zebrania metalu z odlewu pod budę 7.
To ten fioletowy fragment na grafice poniżej....
EU07-55.jpg
czy sprawa będzie wyglądała tak samo w przypadku EU07/ET41 ryflowanej... nie wiem. Dojdę do tego etapu to będę myślał. Być może zakres frezowania będzie mniejszy ;)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.813 33 0
A co myślisz o zrobieniu płytki ze zintegrowanym dekoderem diy......
Nie muszę się użerać aby zrobić dobre plytki po drugiej stronie świata. Tutaj w Polsce też coś można zrobić, też na wysokim poziomie...działając z kolegami, którzy czują materię i klimat PKP :)
Resized_20211220_235007_6375.jpeg
Miałem w koncu czas by zmobtować pierwszy próbny wózek z wydruku
20211220_221644.jpg
Patrząc na model teraz mam mieszane uczucia. Muszę całość pomslować na czarno i jeszcze raz ocenić :)