• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

EU 07

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.407 17 2
Jakich Farb użyć do malowania EU07 w takim malowaniu jak poniżej?( marka i numer) Może ktoś z was wie czyj to jest model I ma z tą osobą kontakt.

Załączniki

eSeL

Znany użytkownik
Reakcje
65 0 0
Farby na tym modelu są dobierane komputerowo z mieszalnika na podstawie próbek, użyte były wodne akryle.
Model jest firmy Tololoko. Konkretnie egzemplarz Tola, także kontakt za pomocą:
tolo(a)alpha.pl lub zajrzyj na stronę www Tololoko tam są też adresy i telefony.

eSeL

Znany użytkownik
Reakcje
65 0 0
Będzie o tyle trudno, że to nie są katalogowane barwy jakiegoś producenta farbek modelarskich. Pochodzą z wzorników wysępionych w ZNTK oraz z dokumentacji PMR Pana Krzysztofa Koja. Po prostu orginalne farby nie nadają się na modele więc były zamawiane z mieszalnika akryle.

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.407 17 2
A oto informacje które otrzymałem od Tololoko:

"Użyliśmy farb Pactra.

Jasna zieleń:
A81 - RLM25 - 10 jednostek / A47 biały mat - 5 do 7 jednostek.

Ciemna zieleń:
A49 - navy blue 8 jednostek / A27 FS33538 - 10 jednostek."

Czoła:
"Żółta z mojej EU to lekko rozjaśniona A78 RLM 04. Wydaje mi się, że
A27 insignia
yellow też będzie dobra."

eSeL

Znany użytkownik
Reakcje
65 0 0
To było na prototypach. Teraz jadą w aerograf te Sikkensa i Valejo.
Ale tymi Pactry też pomalujesz. Ostatecznie prototypy podobały się :D

Obserwator

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam.
Nie chcąc otwierać nowego postu podłączę się do tego.
Mam pytanie do wszystkich znawców, miłośników EU 07 (wersji - 4E), otóż w lokomotywach tej serii zabudowane były/są z dwóch stron pudła dodatkowe pionowe żaluzje - w odróżnieniu od wersji 303E (widoczne na rysunku), kiedy je likwidowano, w necie dostępne są zdjęcia lokomotyw z tymi dodatkowymi żaluzjami jak i bez nich.
Pzdr.
Obserwator.

Załączniki

• 36 KB Wyświetleń: 1.486

Obserwator

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Może rzeczywiście zagmatwany ten mój post - otóż co to jest (zaznaczone na rysunku kółkiem)- żaluzja?, i kiedy je/to likwidowano (w jakich latach)?
Pzdr.

eSeL

Znany użytkownik
Reakcje
65 0 0
To nie jest żaluzja. To jest osłona karoserii pod drabinkę prowadzącą na dach. Sukcesywnie znikały te ozdoby wraz z pogłębiającym sie kryzysem. Natomiast nie stało sie to za pomocą jakiegoś dekretu czyli nie ma konkretnej daty. Były tylko na pierwszej odmianie EU07 i EU06. Kiedy zniknęły i czy to już kwestia indywidualna.
Jeśli się przyjrzysz wzdłuż tej osłony są 3 pary zawieszeń do drabinki, zawieszenia widać także na lokomotywach EU07 drugiej wersji pochodnych EP i na ET41. Drabinka jest składana i wraz z innym wyposażeniem służącym do obsługi awarii trakcji i pantografów przewożona wewnątrz elektrowozu.