• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Eszelon - Flotoma

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.570 5 0
Zasadniczo do przewozu wojska służyły wagony Xkl i proponuje takich poszukać. Oczywiście mogły być to wagony 23 ale przystosowane do takich zadań. Na dłuższych trasach były specjalne wagony kuchnie. Wagony te pospolicie wystepowaly w IV epoce. Obecnie dogorywają resztki ale jeszcze są.
Obejrzyj eszelony youtube, w V epoce jeżdżą zwykle wagony osobowe w składach,
Można jeszcze dodać sanitarkę. Jak jedzie cały pododdział to zwykle jedzie zabezpieczenie medyczne.
Szukanie wagonów Xkl w skali 1:87 nie ma sensu, bo takich lub zbliżonych nikt nie produkuje, trzeba budować samemu. Sanitarka jest w planach, brakuje tylko czasu :)

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
http://forum.modelarstwo.info/threads/dlaczego-ma-taki-dziwny-kolor.15611/#post-220030
Wyskoczyło po wpisaniu w wyszukiwarkę xkl
Na fotkach dość pospolity wagon tylko w innym malowaniu. Bazowy zielony to prawdopodobnie niemiecki roboczy zielony ale z rozmów w zntk ustaliłem tylko tyle , że nie było normy na ten kolor (dla innych były tylko nie ralowskie a nasze własne)
Na życzenie inne fotki.
Zachęcam do poszukania w googlach frazy pociąg do Kownatek albo czegoś podobnego. W składzie tego okazjonalnego pociągu z Lubartowa do Kownatek były wagony kuchnie rownież wykonane na bazie popularnych brankardów. Jest fotorelacja. Ciekawe , że kuchnie były szare prosto po naprawach.

Dla zachwyconych do kupienia
http://www.sdvmodel.cz/
http://www.flotoma.pl/index.html
http://www.modelmania.com.pl/index.php?cPath=880&osCsid=2e73ab96281920a78957b54d49fe4dd1

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
391 5 1
Wczoraj dostałem "Eisenbahn Journal" 8/2013 a w nim artykuły o eszelonach DB, DR i .... PKP, czyli o eszelonie Flotomy. Tekst z opisem oraz zdjęcia na moście w Żukowie, w Szadku, przed i na bocznicy Czesława Turki oraz trzy zdjęcia wagonów. Tomku, gratulacje. Dobrze, że w takich tytułach jesteśmy widoczni i to z taka klasą wykonania.:D

Intruz

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
629 6 1
Napisać o tym eszelonie wspaniały, zaje**sty itd. to tak naprawdę nic nie napisać...(y)
Widać dbałość o realizm w najdrobniejszym szczególe, ale chyba nikt nie zwrócił uwagi na jedną rzecz, mianowicie na to, że w LWP bateria składała się z 6 działonów a nie z 5... (2 działony to pluton, 3 plutony bateria, 3 baterie dywizjon, czyli odpowiednik batalionu). Mogę się mylić, ale wszystkie dostępne schematy organizacyjne wskazują na parzyste liczby haubic/wyrzutni w pododdziałach artylerii (w przypadku dywizjonów artylerii w dywizjach pancernych i zmechanizowanych to 3x6=18 haubic 122 mm, w wersji samobieżnej lub holowanej).
pozdrawiam

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.570 5 0
Wczoraj dostałem "Eisenbahn Journal" 8/2013 a w nim artykuły o eszelonach DB, DR i .... PKP, czyli o eszelonie Flotomy. Tekst z opisem oraz zdjęcia na moście w Żukowie, w Szadku, przed i na bocznicy Czesława Turki oraz trzy zdjęcia wagonów. Tomku, gratulacje. Dobrze, że w takich tytułach jesteśmy widoczni i to z taka klasą wykonania.:D
Dziękuję bardzo za słowa uznania! :) Mnie również cieszy to, że Niemcy potrafili docenić, że u nas w branży też dzieje się coś pozytywnego na dobrym poziomie. Opisy z dokładnymi informacjami o modułach zaprezentowanych na zdjęciach przygotowałem, ale zostały trochę okrojone.

ale chyba nikt nie zwrócił uwagi na jedną rzecz, mianowicie na to, że w LWP bateria składała się z 6 działonów a nie z 5... (2 działony to pluton, 3 plutony bateria, 3 baterie dywizjon, czyli odpowiednik batalionu). Mogę się mylić, ale wszystkie dostępne schematy organizacyjne wskazują na parzyste liczby haubic/wyrzutni w pododdziałach artylerii (w przypadku dywizjonów artylerii w dywizjach pancernych i zmechanizowanych to 3x6=18 haubic 122 mm, w wersji samobieżnej lub holowanej).
pozdrawiam
Napiszę tak, nie uważam się za fachowca w tej materii. Od znajomego wojskowego, który ma dużą wiedzę na temat haubic otrzymałem informację, że nasze wojsko miało baterie składające się z 5 haubic. 6 sztuk występowało w Armii Radzieckiej. Jakimś tam potwierdzeniem 5 sztuk u nas może być fotka w książce Magnuskiego, gdzie można doliczyć się właśnie 5 sztuk. Zaznaczam jednak, że mogę się mylić a 100% potwierdzenia na ilość haubic w baterii w LWP jeszcze nie posiadam.
Fajnie, że skład podoba się :)

Intruz

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
629 6 1
Witam ponownie
znalezione na szybko:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Strukt...dywizji_zmechanizowanej_w_latach_80._XX_wieku

należy jednak pamiętać, że mimo jednolitego schematu organizacyjnego istniały duża różnice w jakości uzbrojenia poszczególnych jednostek; pierwszorzutowe dywizje zmechanizowane Pomorskiego i Śląskiego Okręgu Wojskowego miały stany jak w linku powyżej, a skadrowane, drugoliniowe dywizje Warszawskiego Okręgu Wojskowego miały do połowy lat 1980 (przynajmniej na papierze) na uzbrojeniu holowane haubice 122 mm (zmodernizowane M-30 z lat II Wojny) i zmodernizowane T-34M (T-34/85 z dodanymi niektórymi podzespołami z czołgu T-55).

Naturalnie uwag tych proszę nie odbierać jako czepiania się i szukania dziury w całym, zarówno pomysł na skład jak i (przede wszystkim) jego realizacja świetne(y)
pozdrawiam

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.570 5 0
Gdyby ktoś chciał poszerzyć swoją wiedzę na temat kolejowych transportów wojskowych wojsk NVA (NRD) oraz CA (ZSSR) z epoki układu warszawskiego, to mocno polecam pozycję:

https://shop.vgbahn.info/eisenbahn-journal/shop/militärtransporte+auf+der+schiene+-+band+3-_991.html

Jest trochę zdjęć, opisów w języku niemieckim. Ponieważ LWP należało do układu warszawskiego, można przyjąć, że wiele detali było wspólnych dla armii członkowskich.

Zainteresowanych, zapraszam do działu giełda

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.570 5 0
Z tego co się orientuję, to od czasu czteroosiowych platform Roco z IV epoki PKP do dzisiaj nie pojawiło się nic nowego na rynku. Czekamy na 401Z :)

Jurek

Master of disaster
MSMK
Reakcje
94 0 0
Skoro już ktoś odgrzał kotleta, to ja mam pytanie odnośnie figurek.
Figurki pochodzą od firmy Faller, można prosić o jakiś numer katalogowy?

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.566 3 0
Ale w Poznaniu na którymś stoisku widziałem chyba żywiczny prototyp 401Z - czy to na ten wypust czekamy, czy szykuje się coś innego? Ktoś coś wie?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 30
Tabor 68
Tabor 70
Tabor 43
Tabor 7