• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Eszelon - Flotoma

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.310 67 5
Generalnie nie jara mnie wojsko, czołgi i inne takie...Ale ten eszelon jest na prawdę gites!
Chylę czółka :) (y)

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
W krytych wagonach były toalety (miały nawet zbiornik na wodę nad blaszaną muszlą). Patrząc tak jak widać na zdjęciu po przeciwnej stronie niż odsuniete drzwi czyli po lewej. Okno było oknem od toalety. Nie sugeruję wykonywania toalety wewnatrz, ale na zewnatrz o jej obecności świadczył blaszany długi (myślę, że ponad 50cm), wąski lejek skierowany szerszą strona w dół. Nie widzę takowego. Może warto dorobić ten detal.

Załączniki

SP9XUR

Znany użytkownik
Reakcje
864 1 0
Mnie klimat baaaardzo się podoba, świetna robota, baaardzo miło popatrzeć, oraz pozazdrościć takiej kolekcji !

Filozof

Użytkownik
Reakcje
198 0 0
Czteroosiowe platformy polskiej produkcji ma w swojej ofercie Modela. Problem w tym, że póki co dostępny jest tylko wariant do przewozu kontenerów (412Z - Sgs). Można pokusić się o wyrzeźbienie z niego wersji Rs. Szczególnie, że w sprzedaży jest też kit do samodzielnego walki, przy okazji której można pozmieniać i pododawać to i owo.

eSeL

Znany użytkownik
Reakcje
65 0 0
PS: co bynajmniej nie oznacza, że wojsko nie było sadzane do zwykłych krytych jak u Tomka!

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Odbyłem w sumie 8 podróży eszelonem i zawsze(!) były to wagony z pryczami i toaletą. W zimie dodatkowo była koza oraz zapas wegla i drewna.
Być może krótsze podróże były bez tych "wygód". Moje zawsze trwały około doby lub dłużej.

eSeL

Znany użytkownik
Reakcje
65 0 0
A co miałeś na pagonach? Bo od tego wiele zależało...
Oczywiście: żart.
Pewnie wiele było odmian odmian odmian. Może ktoś by wkleił foty innych wagonów "U" niż te moje?

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.663 5 0
PS: co bynajmniej nie oznacza, że wojsko nie było sadzane do zwykłych krytych jak u Tomka!
Nie ukrywam, że trochę nakombinowałem się w jakie wagony załadować ekipę. Wyszło, że będą to zwykłe wagony 23K, które wojsko wynajęło od PKP na potrzeby transportu jaki przedstawiłem. Nie mogę tu odpowiadać, czy te wagony mogły mieć toalety. Nie wiem tego. Pewne jest to, że chyba wszystkie 23K miały na dachu zaślepiony otwór do opcjonalnego mocowania kominka od piecyka. Kilka lat temu na tym lub forum Martela ktoś pokazał fotkę ze zwykłym wagonem 23K w którym stali żołnierze. W drzwiach mieli barierkę. Niestety nie mogę znaleźć tego wątku. To zdjęcie było inspiracją do moich poczynań.

Czteroosiowe platformy polskiej produkcji ma w swojej ofercie Modela. Problem w tym, że póki co dostępny jest tylko wariant do przewozu kontenerów (412Z - Sgs). Można pokusić się o wyrzeźbienie z niego wersji Rs. Szczególnie, że w sprzedaży jest też kit do samodzielnego walki, przy okazji której można pozmieniać i pododawać to i owo.
Nie słyszałem o tych wagonach, muszę sprawdzić. Dzięki za cynk :)

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.086 18 0
Nie ukrywam, że trochę nakombinowałem się w jakie wagony załadować ekipę. Wyszło, że będą to zwykłe wagony 23K, które wojsko wynajęło od PKP na potrzeby transportu jaki przedstawiłem. Nie mogę tu odpowiadać, czy te wagony mogły mieć toalety. Nie wiem tego. Pewne jest to, że chyba wszystkie 23K miały na dachu zaślepiony otwór do opcjonalnego mocowania kominka od piecyka. Kilka lat temu na tym lub forum Martela ktoś pokazał fotkę ze zwykłym wagonem 23K w którym stali żołnierze. W drzwiach mieli barierkę. Niestety nie mogę znaleźć tego wątku. To zdjęcie było inspiracją do moich poczynań.

Nie słyszałem o tych wagonach, muszę sprawdzić. Dzięki za cynk :)
Witam. Eszelon rewelacja, aż miło popatrzeć a już zobaczyć z bliska to dopiero byłby klimat(y) Przypomina mi film Kroll. Mam takie pytanie skąd są stary 660 na tych platformach? to modele kupne czy robione?

nohab

Znany użytkownik
Reakcje
648 119 2
Moja podróż eszelonem, była latem, na poligon do Żagania. Stopień szeregowy. W wagonach były piętrowe podesty do spania. Spało się wzdłuż wagonu. W każdym była koza.
W jednym kuchnia polowa, gdzie podgrzewano obiadek w metalowych talerzach-puszkach. Toalety nie pamiętam. Kadra jechała wagonem takim jak nasz,
wyposażenie nieznane. Najstarszym z kadry był młody podporucznik, ale starszy sierżant sztabowy zarządzał wszystkim ( miał krótszy centymetr).
Nie pamiętam czy były wagony Rs, ale napewno były Ks.
Barierkę pamiętam, bo podróżowało się z otwartymi drzwiami (w dzień) i jak kapral pozwolił, można było wypalić papieroska przy barierce.
W wagonie jechał pluton, za mnie to 16 osób.

Mirek555k

Znany użytkownik
PGMK
Reakcje
6 1 4
Panie Flotoma przez wielkie F. Gratuluję pięknego eszelonu.
Choć tak jak koledzy, którzy byli w wojsku i uczestniczyli w takich składach, to ja je ciągałem. Lekcje służby wojskowej odrobiłem na kolei.
Ale ze wszystkich składów wojskowych, które przyszło mi w udziale prowadzić utkwiły mi w pamięci te sowieckie. Podczas służby przy obsłudze jednego z nich nastąpił pożar w przedziale maszynowym ST44.
Rzecz się miała, dokładnie pamiętam, między Wasilkowem a Czarnym Blokiem na szlaku Białystok-Grodno. To była wielka chryja.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
253 4 0
Panie Flotoma przez wielkie F. Gratuluję pięknego eszelonu.
Choć tak jak koledzy, którzy byli w wojsku i uczestniczyli w takich składach, to ja je ciągałem. Lekcje służby wojskowej odrobiłem na kolei.
Ale ze wszystkich składów wojskowych, które przyszło mi w udziale prowadzić utkwiły mi w pamięci te sowieckie. Podczas służby przy obsłudze jednego z nich nastąpił pożar w przedziale maszynowym ST44.
Rzecz się miała, dokładnie pamiętam, między Wasilkowem a Czarnym Blokiem na szlaku Białystok-Grodno. To była wielka chryja.
Nie chcieli oskarżyć Cię o dywersję ? ;)

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.663 5 0
Mam takie pytanie skąd są stary 660 na tych platformach? to modele kupne czy robione?
Stary 660 pochodzą z Tololoko, ale wszystkie oprócz wariantu z nadwoziem warsztat (ciemny zielony) złożyłem samodzielnie lekko je modernizując. Dostały reflektory z przezroczystej żywicy, lusterka i wycieraczki po mojemu. W cysternie dodałem nowe detale na zbiorniku, niektóre oryginalne zamieniłem na nowe.

Znalazłem na dysku fotkę z wagonem 23K i wojakami w środku o której pisałem powyżej. Jak kolega mi przypomniał pochodzi ona ze strony użytkownika PiotrB-32. Strona obecnie nie działa. Nie wiem kto jest jej autorem, jeśli się tu znajdzie, proszę o sprostowanie i stosowny komentarz. Pozwolę sobie wstawić to zdjęcie. Jak pisałem, ono zainspirowało mnie do użycia tych wagonów w moim składzie.

Załączniki

Mirek555k

Znany użytkownik
PGMK
Reakcje
6 1 4
Nie chcieli oskarżyć Cię o dywersję ? ;)
Dokładnie pamiętam, bo takie historie zostają... To była letnia noc. Prowadziłem pociąg w kabinie A. Lok.ST44-329. Jechaliśmy na wysokich obrotach pod dużym obciążeniem, pod niezłą górkę do Czarnego Bloku. Szybkość – ok. 25 km/h. Jak poczuliśmy z pomocnikiem nieswojskie spaliny w kabinie, zorientowaliśmy się, że coś się pali. Pierwsza reakcja, to otwarcie drzwi od kabiny i maszynowni. Wtedy zauważyliśmy w kłębach dymu ogień w końcu maszynowni. Oczywiście nagłe hamowanie, stop silnika spalinowego i w ruch gaśnice spod ręki.. System p.poż. nie zadziałał. Paliła się turbosprężarka i brałem pamiętam gaśnice również z kabiny B. Udało się ugasić ogień. Pamiętam reakcję oficerów polskiego i rosyjskiego. Wpadli łomocząc w pudło lokomotywy. Ruski miał otwartą kaburę i trzymał dłoń na rękojeści pistoletu.
– Co się stało ?!
– Nic, paliło się.
- Szto bladź, kto z wami ?
- Nikto, tiepłowoz zagarieł...
- Zgłoś przez radio awarię
Odezwał się polski oficer.
- Już zgłosiliśmy
Ledwo wydukał pomocnik ...
Po zgłoszeniu awarii lokomotywy na szlaku podesłano nam lokomotywę zastępczą z Sokółki.
Odstawiliśmy „spalony” Lok. ST44-329 w Czarnym Bloku na tor ukresem. Dalszą jazdę do Grodna kontynuowaliśmy na innej lokomotywie ST44.
Zwykle w takiej sytuacji dochodzenie służbowe prowadził „swój” człowiek z naszej parowozowni. Tym razem było troszkę inaczej...

bor

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Eszelon od A do Z film przekazany przez likwidowane Technikum Kolejowe w Białymstoku, zrealizowane na terenie JW Białystok oraz Giżycko rok 1999/2000.

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Zasadniczo do przewozu wojska służyły wagony Xkl i proponuje takich poszukać. Oczywiście mogły być to wagony 23 ale przystosowane do takich zadań. Na dłuższych trasach były specjalne wagony kuchnie. Wagony te pospolicie wystepowaly w IV epoce. Obecnie dogorywają resztki ale jeszcze są.
Obejrzyj eszelony youtube, w V epoce jeżdżą zwykle wagony osobowe w składach,
Można jeszcze dodać sanitarkę. Jak jedzie cały pododdział to zwykle jedzie zabezpieczenie medyczne.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 30
Tabor 68
Tabor 70
Tabor 43
Tabor 7