• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Eszelon - Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.662 5 0
Po długim czasie kompletowania składu wagonów oraz odpowiedniego do epoki i założeń ładunku powstał model pociągu towarowego z transportem Ludowego Wojska Polskiego odpowiadającego realiom epoki IV. Platformy podczołowe Sp(Ppyk203) to seryjne produkty firmy Roco (66790) odpowiednio zwaloryzowane i uzupełnione o drobne detale (poręcze manewrowego, nowe stopnie wejściowe, haki urządzenia cięgłowego, zaślepione fabryczne otwory do montażu kłonic i inne). Platformy Res zostały wyprodukowane przez firmę Roco (66757). Zastosowane w składzie pochodzą z krótkiej serii zmodernizowanej przez firmę Parowozik. Zmianie uległo oznaczenie wagonu odpowiadające temu, jakie występowało od początku użytkowania tego typu platform na PKP. Poza modyfikacją firmy Parowozik wagony otrzymały dodatkowe detale, pomalowaną na czarno ramę, oraz patynę. Poza platformami w składzie znajdują się dwa kryte wagony towarowe typu 23K, w których przez odsunięte drzwi można oglądać figurki stojących żołnierzy. Wagony powstały przez przebudowę fabrycznych wagonów firmy Fleischmann. Ładunek eszelonu stanowi bateria 5 sztuk haubic samobieżnych 2S1 "Goździk" kalibru 122mm, wóz dowodzenia MT-LBU (te wozy dowodzenia stanowiły obiekt dużej tajemnicy w poprzednim systemie, bez tego pojazdu bateria była mało skuteczna), wóz techniczny WZT-1, samochody transportowe (Star 660 warianty skrzyniowe, z nadwoziem typu warsztat, cysterna oraz Kraz 255b wariant skrzyniowy), radiostacje (Ził 157 oraz Ził 131) i "gazik”, czyli UAZ469 dla dowódcy. Rozplanowanie składu, mocowanie ładunku zostało wykonane zgodnie z instrukcją Pk-11 z 1971 roku (na bieżąco uzupełniana). Wszystkie pojazdy zostały zamocowane za pomocą gumek, czyli bezinwazyjnie, bez użycia kleju. Kliny zostały doklejone do kół pojazdów za pomocą kleju adhezyjnego.
01.jpg
02.jpg
03.jpg
04.jpg
05.jpg
06.jpg
07.jpg
08.jpg
09.jpg
010.jpg
011.jpg
012.jpg
013.jpg
014.jpg
015.jpg

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.972 32 2
Eszelon LWP - rewelacja! Widać ogram włożonej pracy no i pewnie zainwestowanych środków.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
253 4 0
Jak zwykle praca z górnej półki i pięknie odtworzony realizm, dlatego też podpisuję się pod tekstem Piotra66 - a tak po cichu, to pobrudziłbyś bardziej te Resy, tylko nie mów nikomu, że się czepiam ;)

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Panie Tomaszu, kolejne mistrzostwo świata do kolekcji.
Gdzie i kiedy będzie można zobaczyć go na żywo (o ile nie jest to pilnie strzeżona tajemnica Układu Warszawskiego)?

eSeL

Znany użytkownik
Reakcje
65 0 0
Tomek: HIT ROKU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Piękny eszelon! Jedyne co mnie trochę gryzie to liczebność oraz rozmiary żołnierzy, nie wiem jaka to firma puściła, ale tak trochę jakby jednak nie do końca skalę trzymali, do tego goździki mają 4 chłopa w załodze masz ich 5 a do tego reszta obsługi... no ale to moje takie widzimisię.
Rozważałeś dodanie jakiegoś wagonu o wyższym standardzie dla kadry oficerskiej? Raczej wątpliwe by chciało im się tyłki płaszczyć w wagonach towarowych...
Przydała by się też jakaś patyna na wozy, no chyba że prosto z fabryki dostali że nie mają żadnych śladów użytkowania, żadnych otarć, zarysowań wgnieceń itp...

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.662 5 0
Miło mi, że skład podoba się Wam! :)
Postaram się odpowiedzieć na pytania. Figurki wojaków to produkty Fallera. Wg. mnie trzymają skalę, zdjęcie niekorzystnie je "przeskalowało". Nie widać zbyt wielu żołnierzy, bo reszta zaszyła się we wnętrzach wagonów :) Tak na poważnie, to są tylko dwa typy figurki i źle wyglądałoby ustawić więcej wojaków w takich samych pozach. Będzie czas i wena, to przerobię pozostałe figurki i być może wstawię je do wagonów. Wagonu dla kadry oficerskiej na razie nie przewiduję (skład ma już 2,40m z lokomotywą, a nie chcę przekraczać 2,5m, bo będzie kłopot ze zmieszczeniem się na stacjach. Pozostaje pytanie, jaki to mógłby być wagon, najprawdopodobniej jakiś 4 osiowy pasażerski.
Res-y są spatynowane, ale niezbyt brutalnie (przede wszystkim wash, trochę przykurzone podwozia). W założeniu mają to być praktycznie nowe wagony. Przyznam się, że jest "naciągnięcie" tematu. Res-y pojawiły się na PKP od około 1985 roku. Pozostałe wagony reprezentują epokę IVa/IVb. Na dzień dzisiejszy nie było innego wyjścia. Przydałyby się typowo polskie Rs. Być może kiedyś doczekamy się takich modeli.
Wszystkie pojazdy są spatynowane. Wash, przecieranie krawędzi suchym pedzlem, kurz z pigmentów, na niektórych wybieranie paneli. Może fotki nie pokazują tego zbyt wyraźnie. Nie miałem też w planach brutalnego brudzenia, bardziej preferuję delikatniejsze. Wgniecenia, otarcia itp. też celowo pominąłem. Wszystkie samochody były samodzielnie składane, z wyjątkiem jednego Stara warsztatowego, który trafił do składu jako lekko poprawiony gotowiec. ZIŁ-y to składaki z różnych zestawów. WZT-1 został złożony z zestawu SDV.

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Wagonu dla kadry oficerskiej na razie nie przewiduję
Rok 1987 eszelon z Opola do Żagania. 13 pułk czołgów średnich - 5 kompania (ja jako dowódca 3 plutonu w stopniu sierż. pchor.-bażant). Wagonem dla kadry oficerskiej był taki sam wagon jak dla żołnierzy. Różnica polegała na tym, że mieli krzesła i stół przykryty ceratą oraz dodatkowe koce i materace. Posiłki dostawali na talerzach - gorszy wariant bo w czasie jazdy zupa się wylewała i w zimie szybko stygła - lepsze były do tego celu menażki. Dowództwo pułku przyjeżdżało na poligon samochodami osobowymi i autobusem.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Dla mnie te Res'y z lat 80-tych z resztą wagonów z lat 68-72 to największy ból.
A może zamiast nich dałbyś platformy 2osiowe dla samochodów. Jako wagon dla kadry dowódczej byłby dobry donnerbus Roco BCi.
Jeśli skład byłby za długi to może obciąć o jedną haubicę, do 4.
Cała reszta super.

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
Panie Tomku ..... skład piękny. Ja tylko mam skromny eszelon składający się z 12-stu platform z Leopardami, ale nie ta epoka itp itd. Chciałem tylko powiedzieć, że moim skromnym zdaniem eszelon ma coś w sobie co przyciąga uwagę ;)

Załączniki

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Podłogi platform z forniru czy tak umiejętnie spatynowane że nie widać że plastik z dziurami?

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.662 5 0
Jeszcze raz dzięki za dobre opinie! :)
Z tym transportem kadry oficerskiej myślałem bardzo podobnie jak napisał BORUCH. Jeśli już to jechali takimi samymi zaadaptowanymi towarowymi wagonami krytymi ale z lepszym standardem wyposażenia co żołnierze z niższym stopniem lub przemieszczali się autobusami albo autami. Przy założeniu, że taki skład nie przemieszczał się zbyt szybko (postoje na stacjach itp.) pewnie woleli szybszy i wygodniejszy środek transportu. Być może mógłby to być wagon BCi. Przyszła mi teraz do głowy jedna myśl. Co w zimie, gdy skład ciągnął np. gagarin, rumun? Typowy wagon pasażerski raczej odpada.
Aby skrócić zestaw, zrezygnować z jednej habicy raczej nie można. W naszej armii w skład jednej baterii wchodziło 5 sztuk.
Liczę, że kiedyś doczekamy się Rs-ów. Platform dwuosiowych też za bardzo nie ma ciekawych w malowaniu PKP z IV epoki.
Maciek, pytasz o platformy podczołgowe, czy Res-y? W podczołgowych zaślepiałem otwory w oryginalnych deskach (w modelu jest to detal metalowy), deski malowałem na kolor beżowy, po dobrym wyschnięciu nałożyłem washa z benzyny ekstrakcyjnej i odrobiny czarnej farby (był o tym artykuł w Śk 2/2013). Podłogi Res-ów potraktowałem tak samo, z tym, że dostały mniej washa, aby były czystsze. O Waloryzacji Res-ów jest planowany artykuł w Śk 6/2013.
Pojawiło się jeszcze zagadnienie kosztów. Części tego składu długo zbierałem. Wagony były jeszcze kupowane po "normalnych" cenach, pojazdy taniej,bo w kitach do montażu. Powoli udało się wszystko skompletować :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 30
Tabor 68
Tabor 70
Tabor 43
Tabor 7