• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Esu loksound 3.5 głośniki i wyjścia funkcyjne

Reakcje
22 0 0
Dobry wieczór.
Rozważam zakup dekodera loksound 3.5
Czy orientuje się ktoś czy można z niego wyprowadzić więcej wyjść funkcyjnych? Dodatkowo czy ktoś testował na nich lepsze głośniki niż te wielkie 100ohm?

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
W LS V3.5 wszystkie wyjścia powyżej AUX2 są logiczne. W wersji NEM652 masz do dyspozycji tylko AUX3 i AUX4 (które musisz samodzielnie przylutować), w wersji NEM660 chyba też AUX5 i AUX6 (ale nie jestem pewien, nie mam już LS3.5 w takiej wersji). W każdym przypadku są to jednak nadal wyjścia tylko logiczne (5V, więc nie wzmocnione tranzystorem).

Co do głośnika - widziałem temat, że ktoś na tym forum pokusił się o wymianę głośnika w LS V3.5, ale do tego musiał także przerobić coś w samym dekoderze.

EDIT: Jednak jutro jeszcze się upewnię, bo na stronie ESU jest napisane, że LS V3.5 ma tylko 4 wyjścia:

https://www.esu.eu/en/products/former-products/loksound-v35/

Zasugerowałem się chyba za bardzo Lokpilotem V3.0, w którym jest tak:

1731881710782.png

Ostatnio edytowane:

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
Moim zdaniem mają. Zwłaszcza jeśli masz Lokprogrammer :)

Z zalet:

- Zazwyczaj są tańsze, jak dobrze trafisz to i za 250zł kupisz działający;
- Bardzo fajnie się na nie robi własne projekty dźwiękowe (a na pewno prościej niż na nowsze wersje);
- Są podstawowe funkcje jak oświetlenie AUX1 i 2, które w zupełności wystarczają do starszych modeli. W LS V3.5 masz obsługę funkcji do F15 włącznie, ale nadal każdą można przypisać indywidualnie jak chcesz i nawet w zależności od kierunku jazdy ;-) Oczywiście jest już też 128 kroków prędkości, funkcja dźwięku na "wybiegu", dźwięku hamowania itd.

Wady:

- Dźwięk to oczywiście nie to samo co w LS 4.0 i nowszych. Oprócz słabszej jakości samego głośniczka, dekoder czasami nie nadąża za płynnym przechodzeniem kolejnych dźwięków i robią się krótkie, ale słyszalne przerwy i/lub delikatne trzaski. W zależności od projektu słychać to mniej lub bardziej, ale u mnie wszystkie te dekodery tak mają, a mam ich kilka;
- Dostępność głośników - najmniejszy to okrągły 20mm, ale kupić gdzieś oryginalny graniczy z cudem, bo wypadł już dawno z produkcji (sam takiego szukam). Standardowy 23mm nie wszędzie wejdzie. 2x16mm to podobno straszna porażka.Jest jeszcze prostokątny 16x25mm, ale on również jest już niedostępny jako nowy. Mówię cały czas o wersji 100ohm;
- Niektóre mocniej brzęczą przy ruszaniu, nawet przy tych samych ustawieniach silnika, co słychać nawet przez włączony dźwięk.
- Niektóre oryginalne projekty dźwiękowe ESU są strasznie ubogie, zwłaszcza do spalinówek.

PS: Mojego Vt11.5 będę robił właśnie na bazie dwóch takich dekoderów :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.050 578 30
Zasugerowałem się chyba za bardzo Lokpilotem V3.0, w którym jest tak:
Na pewno starszy 3.0 nie jest lepszy od nowszego 3.5. A że w wersji 21MTC jest AUX3 w złączu nie zmienia faktu, że może to być tylko wyjście logiczne. Cztery wyjścia wzmocnione oznaczają dwa wyjścia świateł czołowych (przód i tył) oraz dwa dodatkowe AUX1 i AUX2. Kolejne (AUX3, 4 itd.) to już tylko wyjścia logiczne.

Co do jakości dźwięku, to podstawowym problemem wersji 3.0 i 3.5 są kiepskie głośniki. Żeby dźwięk był jako taki, potrzebny jest duży głośnik z dużą komorą rezonansową, a z instalacją takiego jest problem w wielu modelach. Niestety, nie ma (przynajmniej ja nie znam) głośników o jakości porównywalnej do nowych "kostek cukru", ale o impedancji 100 Ohm. A próba podłączenia 4- czy 8-omowego głośnika do dekodera LS 3,5 kończy się natychmiastowym spalenie stopnia mocy w dekoderze.

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
Co do jakości dźwięku, to podstawowym problemem wersji 3.0 i 3.5 są kiepskie głośniki. Żeby dźwięk był jako taki, potrzebny jest duży głośnik z dużą komorą rezonansową, a z instalacją takiego jest problem w wielu modelach.
Czy dobrze rozumiem, że głośnik np. 20x40mm gra zauważalnie lepiej niż te okrągłe 23mm? Bo ja do tej pory miałem tylko te 23mm i jeden 20mm, dlatego pytam. A do wspomnianego Vt11.5 spokojnie 20x40 wejdzie po małej przeróbce ;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.050 578 30
Czy dobrze rozumiem, że głośnik np. 20x40mm gra zauważalnie lepiej niż te okrągłe 23mm?
Czy "zauważanie" to zależy od indywidualnych odczuć. Generalnie im większy głośnik i większa komora, tym lepiej. Ale czasami jest miejsce na głośnik węższy, ale dłuższy, a czasami na bardziej kwadratowy lub okrągły.

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
Aha, rozumiem, dziękuję za odpowiedź :) Bo mam jeden 20x40, ale w wersji 4ohm (do LS V4.0) i tam żadnej różnicy nie dostrzegam w jakości dźwięku względem kostek cukru, ani na plus, ani na minus :)

Ostatnio edytowane:

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
Możesz ich używać, ale nie możesz ich obciążać niczym więcej niż maleńką diodą, inaczej możesz spalić nawet procesor. Po prostu te wyjścia nie są fabrycznie wzmocnione żadnym tranzystorem.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
508 8 0
Zastosuj LED o niskim prądzie, czyli 2mA, a nie typowe 20mA. Rezystor szeregowo 1,5k do 2k.
Całość podłączasz nie do niebieskiego przewodu (V+), a do minusa (GND). LED podłączasz odwrotnie niż w przypadku zwykłych wyjść funkcyjnych.

Ostatnio edytowane: