• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ESU lokprogrammer brak shunting mode

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
321 10 2
Mam pytanie, chciałem zaprogramowac w lokomotywie pod F4 przy uzyciu dedykowanego programatora ESu jazde manewsrowa "shunting mode" ale nie mam takiej opcji w programie Lokprogrammer 5 najnowsza wersja. Czy opcja jest pod innymi F-kami - chyba nie. Czy może trzeba zmienić cos w programie. Światła poustawiałem bez problemu ale nie moge aktywowac funkcji logicznej odpowiedzialnej za redukcje prędkosci. Dekoder loksound 5 (najnowszy firmware) wgrane dzwieki i setup do SM42 ze strony esu.
Pozdrawiam
Arek

OP
OP
kareks

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
321 10 2
No ale chciałem przebić F6 na F4 i lipa
Zrobiłem to ale mniej elegancko tzn zamieniłem F-ki ale mam w opisie F6 switching mode nie shunting mode w programie.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
kareks

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
321 10 2
Przepraszam że post pod postem ale juz nie da sie edytowac poprzedniego, a więc udało sie zamienić F4 z F6 (jak zwał tak zwał switching mode shunting mode) - działa światła manewrowe są, lokomotywa zwalnia i silnik zmienia dźwięk , Pc2 i Pc6 też są, ogólnie jestem zadowolony, ale naszła mnie myśl jak zrobic światła długie krótkie które opcje aktywowac i jak je ustawić (krótkie pod F0 długie np pod F8). Mam programator ale nie wiem co aktywować. Chciałem jeszcze dorobić oświetlenie pulpitu i haslera oddzielne od oświetlenia kabiny ale musze dołożyc tranzystor do aux 10.

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
Przyciemnianie świateł to funkcja Dimmer (w funkcjach logicznych w menu mapowania), a samą wartość tego przyciemniania musisz pokombinować w "Function Outputs". A zaznaczając funkcję specjalną "Dimmer" możesz określieć które światła (znaczy które AUX) będą podlegały przyciemnianiu, bo nie muszą jednocześnie wszystkie :)

1710156558091.png

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.647 560 30
jak zrobic światła długie krótkie które opcje aktywowac i jak je ustawić (krótkie pod F0 długie np pod F8)
Moim zdaniem tak się nie da. Zasadniczo w dekoderach ESU włączenie wyjścia funkcyjnego (obojętnie, czy wyjść świateł przednich/tylnych, czy wyjść dodatkowych AUX1, 2 itd.) powoduje zaświecenie się podłączonego do tego wyjścia światła pełną mocą (którą można ustawić na odpowiednim poziomie), ale nie da się go włączyć przyciemnionego, a potem rozjaśnić. Jest funkcja przyciemniania ("dimmer"), ale to działa trochę inaczej. Wspomniał o tym wyżej kolega @Lyntog, a ja opisałem tu. Ale po uaktywnieniu tej funkcji, przyciemnione zostaną wszystkie światła, dla których zostało to zaprogramowane, a są w danej chwili włączone. Jeżeli np. przewidujemy przyciemnianie dla głównych reflektorów i dla oświetlenia wnętrza, to w momencie, gdy mamy włączone i jedne i drugie, po naciśnięciu przycisku, aktywującego przyciemnianie, przygasną i reflektory, i oświetlenie wnętrza. Być może czegoś jeszcze nie wiem, ale mnie udało się zrobić tylko tak. Aktywację funkcji "dimmer" można przypisać do dowolnego wolnego przycisku, ale jego naciśnięcie zawsze spowoduje przygaszenie wszystkich włączonych w danej chwili świateł, dla których zaprogramowano taką możliwość.

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
Musze jeszcze to sprawdzić na 100%, ale wydaje że nie wszystkie wyjścia muszą się przyciemniać. Jeśli nie zaznaczy się przy którymś wyjściu funkcji "dimmer" to to wyjście nie zostanie przyciemnione, nawet jeśli inne zostaną.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.647 560 30
Jeśli nie zaznaczy się przy którymś wyjściu funkcji "dimmer" to to wyjście nie zostanie przyciemnione, nawet jeśli inne zostaną.
No przecież ja to napisałem, zarówno dwa razy tu wyżej, jak i w wątku o Pm2-21:
Ale po uaktywnieniu tej funkcji, przyciemnione zostaną wszystkie światła, dla których zostało to zaprogramowane, a są w danej chwili włączone.
....
....jego naciśnięcie zawsze spowoduje przygaszenie wszystkich włączonych w danej chwili świateł, dla których zaprogramowano taką możliwość.

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
408 60 2
Witam,
podłączę się do wątku.
Stałem się posiadaczem lokprogrammer-a jeśli jest ktoś zainteresowany z Trójmiasta i nie tylko to z chęcią udostępnię urządzenie- oczywiście bezpłatnie.
Pozdrawiam.

Bigi45

Aktywny użytkownik
Reakcje
146 4 0
Moim zdaniem tak się nie da. Zasadniczo w dekoderach ESU włączenie wyjścia funkcyjnego (obojętnie, czy wyjść świateł przednich/tylnych, czy wyjść dodatkowych AUX1, 2 itd.) powoduje zaświecenie się podłączonego do tego wyjścia światła pełną mocą (którą można ustawić na odpowiednim poziomie), ale nie da się go włączyć przyciemnionego, a potem rozjaśnić.
Temat troszkę stary ale może komuś się przyda ta wiedza. Otóż da się. Załóżmy, że po włączeniu F0 chcemy mieć światła krótkie a po włączeniu F8 długie.
W "Function mapping", w kolumnie "Conditions" dla przycisku F8 wybieramy z rozwijanego menu "off" (docelowo będzie pokazywać "not F8") i w kolumnie "Logical functions" wybieramy "dimmable".
Jak to rozumie program ? Jeśli nie jest włączony przycisk F8 to uruchom funkcję "dimmable". A jeśli jest włączony to ją wyłącz.

Oczywiście wcześniej trzeba skonfigurować opcje Dimmable tak jak to było wspomniane powyżej

Ostatnio edytowane:

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
Od razu mówię, ze potem w Multimaus-ie potrafią nie działać tak zaprogramowane funkcje. Próbowałem zrobić w podobny sposób wyłączanie świateł po jednej stronie dla pociągów push-pull i na torze testowych wszystko działało, a na makiecie już nie. Wychodzi na to, że każdy klawisz F musi po prostu uruchamiać jakąś funkcję, inaczej MM potrafi go pomijać.

Oczywiście z tym można sobie poradzić przypisując do takiego klawisza np. dźwięk przełącznika na pulpicie, czy coś podobnego :)

EDIT: Dobra, teraz ogarnąłem, że do F8 będzie przypisana funkcja logiczna. To powinno być OK. Tylko nie wiem czy F0 nie trzeba też uzależnić od F8, może później przetestuję :)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.647 560 30
Wrócę jeszcze do przyciemniania świateł. Kolega @Bigi45 napisał ciekawą rzecz - chodzi o możliwość włączania świateł przyciemnionych, a potem ich rozjaśnienie:
Otóż da się. Załóżmy, że po włączeniu F0 chcemy mieć światła krótkie a po włączeniu F8 długie.
W "Function mapping", w kolumnie "Conditions" dla przycisku F8 wybieramy z rozwijanego menu "off" (docelowo będzie pokazywać "not F8") i w kolumnie "Logical functions" wybieramy "dimmable".
Jak to rozumie program ? Jeśli nie jest włączony przycisk F8 to uruchom funkcję "dimmable". A jeśli jest włączony to ją wyłącz.

Oczywiście wcześniej trzeba skonfigurować opcje Dimmable tak jak to było wspomniane powyżej
Jeszcze nie próbowałem, ale mam wątpliwość, czy przy takim ustawieniu funkcji klawisza (przykładowego) F8 nie będzie tak, że wszystkie światła (wyjścia funkcyjne), dla których włączono funkcję przyciemniania (dimmable) będą się zachowywać w opisany sposób. Innymi słowami, trzeba się (chyba) zdecydować na jedną z dwóch opcji:
1) wszystkie światła (dla których włączono funkcję przyciemniania) będą włączane przyciemnione, a dodatkowe naciśnięcie określonego klawisza (np. F8) spowoduje ich rozjaśnienie,
albo
2) wszystkie światła (dla których włączono funkcję przyciemniania) będą włączane z pełną jasnością, a dodatkowe naciśnięcie określonego klawisza (np. F8) spowoduje ich przygaszenie.
Czy dobrze rozumiem?

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.063 40 1
W moim Oko1 z ZIMO MS450 robiłem sobie dla bajeru "światła długie i krótkie".
Ustawia się żądane przyciemnienie na F0 jako podstawowe światła "krótkie" i dalej np. mapuje się klawisz F7, który włącza światła "długie".
Można też ustawić działanie odwrotne, które załącza F0 światła "długie", a po wciśnięciu F7 załącza "krótkie".
Ale nie działa to globalnie na wszystkie światła, tylko na wybrane przez nas.
Może w ESU jest podobnie?

Ostatnio edytowane:

Bigi45

Aktywny użytkownik
Reakcje
146 4 0
trzeba się (chyba) zdecydować na jedną z dwóch opcji:
1) wszystkie światła (dla których włączono funkcję przyciemniania) będą włączane przyciemnione, a dodatkowe naciśnięcie określonego klawisza (np. F8) spowoduje ich rozjaśnienie,
albo
2) wszystkie światła (dla których włączono funkcję przyciemniania) będą włączane z pełną jasnością, a dodatkowe naciśnięcie określonego klawisza (np. F8) spowoduje ich przygaszenie.
Czy dobrze rozumiem?
Dokładnie tak. Można wybierać tylko między tymi dwoma opcjami. W dekoderach ESU chyba się nie da sterować niezależnie jasnością wyjść zdefiniowanych jako "dimmable". Możemy co najwyżej tworzyć pewne warunki aby blokować w pewnych sytuacjach funkcję "dimmable", ale ona zawsze działa globalnie. Czyli jeśli dwa światła zostały zdefiniowane jako "dimmable" to w tym samym czasie jedno nie moze świecić pełną jasnościa a drugie być przyciemnione. A przynajmniej według mojej skromnej wiedzy :)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.647 560 30
Czyli jeśli dwa światła zostały zdefiniowane jako "dimmable" to w tym samym czasie jedno nie moze świecić pełną jasnościa a drugie być przyciemnione.
Też tak mi się wydaje. Ale to nie znaczy, że
W dekoderach ESU chyba się nie da sterować niezależnie jasnością wyjść zdefiniowanych jako "dimmable".
w tym sensie, że dla każdego wyjścia funkcyjnego (światła), także tego zdefiniowanego jako "dimmable", można ustawić inny poziom pełnej jasności, jak i poziom przyciemnienia. Jednak faktycznie włączenie funkcji przyciemniania działa na każde włączone w danej chwili światło zdefiniowane jako "dimmable". W sumie nie jest to chyba wielki problem, bo możliwość świecenia pełną jasnością lub ściemnienia w zasadzie jest wykorzystywana przede wszystkim w głównych reflektorach. Pozostałe światła są albo wyłączone, albo włączone ze z góry określoną stałą jasnością.

Bigi45

Aktywny użytkownik
Reakcje
146 4 0
Fakt... mało precyzyjnie to ująłem. Miałem na myśli to, że w danej chwili nie da się dla jednego światła aktywować funkcji "dimmable" a dla drugiego nie, jeśli oba są zdefuniowane jako "dimmable". Jasność wszystkich świateł zdefiniowanych jakos " dimmable" można oczywiście ustawić niezależnie.

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
131 1 0
A czy w ogóle trzeba używać funkcji "dimmable"? Można chyba dla każdego wyjścia osobno ustawić "moc"? Oczywiście każde wyjście steruje innym obwodem świateł i ma przypisany inny klawisz funkcyjny. Sytuacja "długie", "krótkie" tak, jak wcześniej opisano, ale inna siła światła w kabinie kabinie - inny przycisk, oświetlenie pomostów - tak samo. Ja nie mam programatora, ani dekodera ESU, więc nie sprawdzę, ale to chyba daje możliwość używania różnej mocy świecenia na wielu wyjściach?

Załączniki

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.647 560 30
A czy w ogóle trzeba używać funkcji "dimmable"?
Nie trzeba, ale można.
Można chyba dla każdego wyjścia osobno ustawić "moc"?
...
...to chyba daje możliwość używania różnej mocy świecenia na wielu wyjściach?
Tak, ale funkcja przyciemniania (dimmer) daje możliwość różnej mocy świecenia tego samego wyjścia i o tym tu mowa. Dzięki temu dla uzyskania dwóch różnych jasności tego samego światła nie trzeba używać dwóch osobnych wyjść funkcyjnych - choć z ograniczeniami, które wyżej opisaliśmy.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 23
DCC 11
DCC 4
DCC 21
DCC 6