• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? ESU Lok Programmer - podłączenie problem

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
Stałem się (nie)szczęśliwym posiadaczem używanego ESU Lok Programmer, w starszej niebieskiej wersji (ESU 53450). Na stronie ESU jest informacja, że poza brakiem dwóch ekstra wyjść jest on technicznie identyczny z aktualnie produkowaną wersją 53451. Sprzedający w opisie miał, że programator działa (teraz się zastanawiam czy nie chodziło mu o to, że dioda zasilania się świeci, a nie że fizycznie go testował z komputerem).

Ale w czym rzecz - programator przyszedł mi w zestawie bez kabla. Dobra, najpierw moja głupota, że nie doczytałem, że jeśli przejściówka na USB to musi być ona w wersji z chipem FTDI inaczej nie będzie działać. Tym samym wywaliłem w błoto kasę na kabel który nie miał prawa się polączyć. Ale zanim wywalę kolejną stówę na taki właściwy ori ESU, chciałem podłączyć urządzenie przez port COM w komputerze. No i tu zaczynają się kolejne schody, bo mimo straconego całego dnia, nadal nie udało mi się go uruchomić, a chciałbym w ogóle wiedzieć, czy ten programator działa. Po podłączeniu do zasilania załącza się zielona dioda ("Power On"), ale już druga ("Track") nie zaświeciła mi się dzisiaj jeszcze ani razu. No i oczywiście ani program nie widzi podpiętego urządzenia, ani tym bardziej na torze do programowania nie ma żadnego napięcia.

Moje ustawienia kompa są następujące:

- System WIN 7 Sp1
- Lokprogrammer 4.7.2 (nowszy według informacji na stronie ESU nie działa wraz z programatorem na Win7, musi być przynajmniej 8)
- Port COM1 włączony w BIOS na stałe, w Menadżerze Urządzeń widać go normalnie
1708123675225.png

1708123744033.png

1708123769790.png

Ta wersja sterownika jest antyczna, ale nowszej nigdzie nie mogę znaleźć, a i system nie chce mi innej zainstalować, pokazuje że ta jest aktualna i działa poprawnie.

A program pokazuje to, mimo że na torze stoi lokomotywa z dekoderem:

1708123939071.png

Coś robię źle czy programator walnięty? Bo objawy to ewidentnie brak komunikacji.

Ostatnio edytowane:

Marcus-Polonus

Aktywny użytkownik
Reakcje
310 2 0
To jest znany problem z tymi programatorami, też miałem problemy z połączeniem. Znalazłem jednak metodę i u mnie działa 100% za każdym razem.

Dodam tylko, że nie korzystam z "dedykowanego" kabla - sam moduł jest ESU, ale przewód z wyjściem USB już nie. "Dedykowany" nie działał... :ROFL:

Spróbuj najpierw wpiąć programator do prądu. Jak się uruchomi i zaświecą się diody, dopiero wtedy podłącz do właściwego komputera. Spróbuj podłączyć do PIERWSZEGO gniazda. Sterownik powinien się zainstalować automatycznie.
"Pierwszego" mam na myśli według kolejności w komputerze. Często mam z tym problemy na wyjazdach imprezowych, gdzie muszę przepinać przewody USB, by programator podłączyć do tego jednego konkretnego gniazda. Z jakiegoś powodu sterownik instaluje się i działa tylko wtedy.

Tak przynajmniej robię ja i z powodzeniem podłączam się do innych komputerów, jeśli potrzebuję.

OP
OP
Lyntog

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
Ale Ty mówisz o wpięciu pod USB, tak? Ja na razie próbuję z portem szeregowym COM, do USB nie mam w tej chwili żadnego kabla, ten zwykły bez chipa FTDI pokazuje mi to i na Beneluxspoor pisali, że to nie będzie nigdy działać:

1708126953063.png

EDIT: Odłączyłem i podłączyłem ponownie jak napisałeś, bez zmian, nadal nie wykrywa urządzenia. Odinstalowałem sterownik, żeby zainstalował się na nowo - to samo.

Ostatnio edytowane:

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
310 10 2
A przewod RS232 zwykły czy skrosowany czy stosujesz jakis dedykowany ?
A może złe ustawienia portu 9600 to troche wolno na dzis nie ma nic w instrukcji jakie ustawienia maja byc .

horrido

Aktywny użytkownik
Reakcje
254 11 1
Kiedyś było tak, że urządzenia podpięte pod COM musiały być podłączone i włączone już przed rozruchem komputera. Tylko wtedy mogły zostać prawidłowo zidentyfikowane i skonfigurowane. Dopiero USB przyniosło możliwość podpinania urządzeń "on the fly".
Podłącz i włącz Progremmer i dopiero wtedy uruchom komputer.

OP
OP
Lyntog

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
A przewod RS232 zwykły czy skrosowany czy stosujesz jakis dedykowany ?
A może złe ustawienia portu 9600 to troche wolno na dzis nie ma nic w instrukcji jakie ustawienia maja byc .
Dedykowanego jak pisałem nie miałem w zestawie. Kupiłem więc pierwszy lepszy COM VGA 9 PIN Male - VGA 9 PIN Female. Tego z ESU do COM nigdzie nie ma, jest tylko ten na USB.

Kiedyś było tak, że urządzenia podpięte pod COM musiały być podłączone i włączone już przed rozruchem komputera. Tylko wtedy mogły zostać prawidłowo zidentyfikowane i skonfigurowane. Dopiero USB przyniosło możliwość podpinania urządzeń "on the fly".
Podłącz i włącz Progremmer i dopiero wtedy uruchom komputer.
Tak też robiłem, bez rezultatu :(

OP
OP
Lyntog

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
Ori płyta CD akurat jest w tym zestawie :) Dzięki, zaraz to sprawdzę! :)

EDIT: Na płycie jest tylko LokProgrammer w wersji 2.0.

Ostatnio edytowane:

andrzejc

Użytkownik
Reakcje
3 0 0
Na płycie masz pewnie wersję instalacyjną programu. Jak go zainstalujesz na komputerze nie jest
tworzony katalog że sterownikiem?

OP
OP
Lyntog

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
Nie mam pojęcia, ale zainstalowałem już nawet tego starszego Lokprogrammera 2.0 i nawet on zwraca błąd "no decoder". Nadal nie mam pomysłu co jest grane.

Dodam dla uczciwości, że nigdy wcześniej nie miałem potrzeby korzystać z tego portu COM w moim PC.

Aha - i moje urządzenie Lokprogrammer to już "nowsza" odmiana 53450, nie jeszcze starszy 50450 (zewnętrznie są niemal identyczne, dlatego sprawdziłem) - ten drugi rzeczywiście nie wykrywałby nowszych dekoderów niż 3.0 i nie współpracował z LP nowszym niż 2.0.

1708181584253.png

andrzejc

Użytkownik
Reakcje
3 0 0
Ja miałem podobne problemy Li-USB Lenza. dopiero zainstalowanie dedykowanego przez nich sterownika
rozwiązało sprawę. Sterownik ładowany przez Windows nie widział urządzenia.

OP
OP
Lyntog

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
Z radością donoszę, że problem rozwiązany :D Swoją drogą ile to się człowiek do o swoim komputerze, przy okazji podłączania takiego właśnie urządzenia :p

A okazało się, że u mnie najprawdopodobniej jest uszkodzony port COM, ale i też jedno z USB. No i oczywiście standardowy kabel USB->COM nie wystarcza do Lokprogrammera - musi być taki z chipem FDTI - ale nie koniecznie oryginalny. Ja kupiłem w końcu taki i wreszcie zaczęło wszystko działać :)

1708438852962.png

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
349 58 2
Z radością donoszę, że problem rozwiązany :D Swoją drogą ile to się człowiek do o swoim komputerze, przy okazji podłączania takiego właśnie urządzenia :p

A okazało się, że u mnie najprawdopodobniej jest uszkodzony port COM, ale i też jedno z USB. No i oczywiście standardowy kabel USB->COM nie wystarcza do Lokprogrammera - musi być taki z chipem FDTI - ale nie koniecznie oryginalny. Ja kupiłem w końcu taki i wreszcie zaczęło wszystko działać :)

Zobacz załącznik 1036838
A kolega nie miał kabla w zestawie z programatorem?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 8
DCC 19
DCC 23
DCC 11
DCC 6