• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

EP09 - dostępność modelu H0

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.968 122 22
mikl, no to lecimy po kolei, bo teraz Ci się wydaje że jakiś niemiły i wyniosły jestem.
Nie rozumiem dlaczego jeśli ktoś wie ile kosztuje taka przyjemność, to zamiast pisać " jak poznasz to Ci się odechce", nie może troszkę inaczej sprawy przedstawić, coby czytający to forum mogliby się wprost dowiedzieć, że lokomotywy od EFC to wydatek paru tysięcy złotych.
Nie wiem ile EFC będzie chciało za EP09. Sam w Poznaniu z Panem Andrzejem chwilę rozmawiałem i tylko tyle się dowiedziałem, że planuje on reedycję, ale nie teraz, tylko w pewnej tam przyszłości. O cenę nie pytałem. Kilka lat temu, gdy nabywałem EP09 od Niego, kosztowała około 2000 złotych, w zależności czy z dekoderem czy bez. Ale to było nieco już lat temu, teraz zapewne model będzie poprawiony, od razu z dekoderem, oraz może dźwiękiem, więc cena na pewno mocno poszybuje w górę. Jakby nie patrzeć, modele EFC to wydatki idące w tysiące, a nie w setki, i dlatego napisałem że jak się dowiesz ceny to może Ci się odechcieć.
Co do listy życzeń, to napisałem troszkę ironicznie pamietawszy jak wszyscy "zapisywali" się przez forum na siódemkę od Zebkreta.
Zabkret pisał że tworzy listę chętnych na model, więc kto chciał miał się wpisywać. Pan Andrzej z EFC nic takiego nie pisał i się tu nie udziela, więc i wpisywanie się tutaj, że się jest chętnym nie daje zupełnie NIC.
Pomysł z listą wydawał mi się godny uwagi, patrzac jak koledzy szybko i sprawnie sie dowiedzieli o planowanej re-edycji oraz zważywszy na fakt ,że ostatnia aktualizacja strony EFC była siedem lat temu.
Koledzy dowiedzieli się o reedycji EP09 rozmawiając z Panem Andrzejem bezpośrednio na jego stoisku w Poznaniu. Tu zaś ktoś akurat stworzył wątek z pytaniem o ten model, to i odpowiedzieli mu.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.850 15 0
Ostatnio edytowane:
OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.312 118 11
Po to założyłem ten watek, żeby ludzie z doświadczeniem i wiedza na temat tej lokomotywy mogli podzielić się informacjami z takimi jak ja. Dlatego dziękuje wszystkim, którzy się dzielą własnymi doświadczeniami i doceniam wpisy, które pomagają zaplanować budżet na kolejny rok.

pozdrawiam,

Michal

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
Tak jak już napisał kol. CoCu p. Andrzej z EFC nie udziela się na forach. Problem jest też z kontaktem mailowym. CO i jak, to najlepiej pytać u samego źródła i telefonicznie. Jak dobrze pamiętam, numer telefonu jest na stornie.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.850 15 0
A czy jakikolwiek sposób jest przez EFC ogłaszane wznowienie/podjęcie produkcji danego modelu? Na jkaich zasadach to się wcześniej odbywało?
Ja napisałem maila do EFC w połowie roku i dostałem informację że produkcję wznowią pod koniec roku.
Na forum dowiedziałem się, że po nowym roku.
Po prostu wystarczy skontaktować się przez @.
Mi odpisali na drugi dzień.

Tutaj EP09-047 na oryginalnych reflektorach w malowaniu szaro-niebieskim i pantografami "nożycowymi" i połówkowymi (NG 2012-10-23):
ep09-047a.jpg

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Drzwi ma inne :) Ale nie wiedziałem, że któraś w najnowszym malowaniu została z dużymi lampami i starymi odbierakami.
Bo to jest późna seria, ma ponadto inaczej zamontowane wózki (zawieszenie typu flexicoil) do tego o ile dobrze pamiętam przez pewien czas jako pomarańcza jeszcze jeździła z odbierakami połókowymi... zatem jednak da się zrobić model na jednej lampie ze wspomnianymi malowaniami.

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
EP09 jest lokiem wyprodukowanym w ilosci 47 sztuk i stacjonowała tylko w dwóch szopach a jednak tak charakterystycznym i prestiżowym .Model żeby był dostępny musi być nieco bardziej masowy co nie oznacza że wiele tańszy niż EFC .Może za jakiś czas po SM42 i EU07 przyjdzie kolej i na 09.Tym bardziej że jest troche modeli z różnych epok pod które można je podpiąć.
Samych malowań z epoki czwartej i Va jest co najmniej kilkanaście -zarówno malatura pudła jak i godła-miast i lokomotywowni:rolleyes:

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 5
Tabor 52
Tabor 29
Tabor 12
Tabor 256