• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

EP09-046 "Rodzynek"

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.601 50 5
No przecież wiem :D Po prostu jeszcze nie umiem uwierzyć, że nadal żyjemy w kraju absurdów :p
:LOL:
Oj, pani Hania coś o kolejowe sprawy nie dba chyba. Tylko wschodni wyremontowany, a Zachodni, Centralny?
Toż niedługo reszta kraju będzie się śmiała z warszawskich dworców. A szkoda, bo układy torowe i infrastruktura są ciekawe.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Zaraz, fotka jest sprzed "jedynie" 10 lat. Przez ten czas dworce u nas nieco się zmieniły, szczególnie przed samymi zawodami Euro. Czemu zatem oceniać obecny wygląd stolicy na podstawie fotki sprzed tylu lat? Nie jest idealnie, ale jest lepiej.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.601 50 5
Fakt, trochę pojechałem. Ale powiedz mi Irku, czy na zachodnim poprawili perony i "ogolili" tory z traw?
Pytam teraz poważnie, bo dawno w Wawie nie byłem.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Niestety obecnego wyglądu Zachodniego nie znam, bo dawno tam nie byłem.
Co prawda parę dni temu byłem tam przejazdem, ale wieczorową porą, więc nic nie widziałem, szczególnie że jadąc w wagonie "Elfa" niemal nic przez szyby nie było widać, bo wewnętrzne oświetlenie odbijało się od szyb. A wycieczkę sobie zrobiłem do nowej stacji na lotnisku Okęcie.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.601 50 5
No to jakoś w miarę wygląda, ale perony dalej "asfaltowe" ;)
Dzięki Irokez i pytanko. Co to za wagon, ten niebieski z białym?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.178 504 30
Poza tym Centralny też trochę odnowiono przed Euro.

A wracając do pantografów ostatnich EP09: nie wiedziałem dokładne, z jakimi te ostatnie sztuki wychodziły z fabryki, dzięki fotce kolegi Ryśka w "Swiecie kolei" sprawa jest dla mnie jasna. Ale to wszystko nie powód, by "rence mialy opadywać".

Nie wróciłem z długiej emigracji, ale nad tym czy i dlaczego pantografy zmieniano nie zastanawiałem się. Nie każdy śledzi eksploatację wszystkich lokomotyw, mnie to akurat aż tak bardzo nie ciekawi, żeby prowadzić takie dochodzenia. Rozmawiałem z jednym ze uznanych znawców kolei w Polsce (sam się za takiego bynajmniej nie uważam) i też nie wiedział, z jakimi pantografami te elektrowozy opuściły fabrykę i z jakimi jeżdżą, tak, że nie jestem wyjątkiem. Sam mam zdjęcia EP09-45 i 46 z patykami połówkowymi typu Pafawag, zrobione w Warszawie w 2004 (EP09-045) i w Krakowie w 2002 roku (EP09-046), ale nie wiedziałem, że to było oryginalne wyposażenie, sądziłem, że zostały zamienione na nowszy typ w ramach jakiejś naprawy.

IMG_0390a.jpg

DCP_2248a.jpg

Pozdrawiam, szczególnie kolegę ALA.

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.405 23 0
Ja również pozdrawiam i przepraszam, jeśli kolegę uraziłem, bo nie miałem takich intencji.
Cenne fotki, bo, jak wspomniałem, większość tych pantografów szybko "pospadała" z dachów, a później pojawiały się już Stemmany, które w widoczny sposób różnią się od tych naszych.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.178 504 30
Nie ma sprawy:)!

No to jeszcze jedna fotka, tym razem w Gdyni, w 2002 roku:

DCP_0175a.jpg

Powinienem też mieć gdzieś zdjęcia tych EP09-001 i 002 w oryginalnych barwach sprzed 20 lat, ale są w formie slajdów, a nieprędko będę miał możliwość ich zeskanowania. Może kiedyś je wrzucę...

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Osobiście dziękuję za ten link, gdyż na wielu fotkach tych folderów reklamowych możemy zobaczyć pierwotne wykonania wielu maszyn i to w kolorze!

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Z lokomotyw EP09 znikają także okna w drzwiach wejściowych na wzór ostatniej partii 10 lokomotyw! Pojawiają się pantografy połówkowe a tam gdzie jeszcze do niedawna były oryginalne lampy nawet przy obecnym schemacie malowania PKP IC pojawiają się halogenowe. Wszystko więc wskazuje na to że seria jest systematycznie ujednolicana.
Niektóre maszyny mogą być być odmieńcami w związku z przystosowywniem do wyjazdu poza granicę z pociągami międzynarodowymi.

Tutaj można oglądąć poszczególne EP09 i prześledzić niektóre zmiany
http://rocketman.prv.pl/ep09/pojazdy.html
A tu polecam chronologicznie
http://rocketman.prv.pl/ep09/new.html

matis_kr

Znany użytkownik
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
152 1 0
Zdjęcie znalazłem jakiś tydzień temu na facebooku. Nie udało mi się znaleźć linka do obrazu.
11006387_640248336081624_6035878640786675531_n.jpg

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.683 15 0
Nie wygląda źle z tymi zezami, choć klasyczne reflektory to jest to co najbardziej lubię na PKP :(

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 5
Koleje w Polsce 30
Koleje w Polsce 10
Koleje w Polsce 13
Koleje w Polsce 29