Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Kolejna kostka sterownicza.
Przerzutnik Flip-Flop sterowany jednym przyciskiem. Np do sterowania tarczą manewrową, lub - za pośrednictwem przekaźnika - rozjazdem.
Piękna robota! Pulpit zapowiada się świetnie – widać dużo poświęconego czasu. Efekt końcowy zapowiada się imponująco.
Wiem ile pracy to wymaga bo właśnie kończę pulpit dla szwagra. Wygląda tak:
Moje rozwiązanie jest trochę inne. Chciałem uniknąć plątaniną kabli prowadzących do centralnego pulpitu i wykorzystałem mikrokontrolery. Każda funkcja sterująca (np. jeden rozjazd, jeden semafor) jest obsługiwana przez parę urządzeń:
1. Kostka sterująca (na pulpicie). Moduł, wewnątrz którego znajduje się mikrokontroler, na zewnątrz umieszczone są fizyczne elementy sterujące: przyciski (do zmiany położenia rozjazdu, semafora) oraz diody LED informujące o aktualnym stanie sparowanego elementu.
2. Moduł wykonawczy (na makiecie). Moduł z mikrokontrolerem podłączony do napędu lub sygnalizatora.
Te dwa urządzenia tworzą bezprzewodową parę, która komunikuje się wyłącznie między sobą i wymaga tylko przewodów zasilających.
@Szwagier Dziekuję.
To nie jest budowa konkretnego pulpitu.
Idea jest taka, że chciałem stworzyć uniwersalne rozwiązanie, ale nie samego sterowania, tylko bazy fizycznych kontrolek i przycisków w formie kostek, które każdy sam sobie ułoży i połączy wedle planu swojej stacji.
Dla osób, które potrafią zbudować sterowanie w oparciu o gotowe mouły np Railbox, czy sklecić własne np Arduino, ale nie zrobią sobie fizycznego pulpitu (pomijając dechę wywierconymi otworami
Jak realizujesz komunikację kostki z modułem odbiorczym (radio, wifi...?)
Mnie chodzi po głowie multi/demultiplexer i łączenie pulpitu z makietą przewodem 2/3 żyłowym. Albo I2C, albo to:
Jak realizujesz komunikację kostki z modułem odbiorczym (radio, wifi...?)
Wykorzystuję protokół komunikacji stworzony przez Espressif specjalnie dla układów ESP (ESP8266 oraz nowszy ESP32) bez konieczności używania routera WiFi. Maksymalna wielkość pakietu to 250 bajtów, a opóźnienia nie przekraczają kilku milisekund.