• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? E17 DRG ROCO problem z jazdą :(

KubaDRG

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Witam serdecznie Państwa.

Bardzo prosiłbym o pomoc, rady. Kupiłem na e-bay lokomotywę E17 Roco 43719. lokomotywa jeździ sama bardzo ładnie nawet od najmniejszego napięcia. Jednak jeśli podepnie się wagony lipa totalna. Jeżeli przestawi się części z wała kardana tą kulkę czy pozostałe elementy jest ok, ale po momencie staję( zwłaszcza po przejechaniu łuku) i widzę, że wał się kręci ale ślimak nie. Coś chyba nie styka i trudno mi ustalić co. Czy to wina wału i tych jego elementów, czy tego ślimaka. Bo silnik naprawdę jest ok.
Nie wiem jak to naprawić.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Kuba

Załączam zdjęcia jeśli coś nielogicznie napisałem, czy mało precyzyjnie.
IMG_20190827_140427.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.738 615 30
Tak, jest nielogiczne i mało precyzyjne, a na zdjęciu niczego nie widać. Co to znaczy "Jeżeli przestawi się części z wała (!) kardana tą kulkę czy pozostałe elementy jest ok,"? Co niby się przestawia i jak się to robi? Tam nie ma niczego do przestawiania, nie rozumiem, o co chodzi. Możemy spróbować coś podpowiedzieć, ale musimy wiedzieć, w czym jest problem. Model wygląda na dość stary, może jakieś elementy się zużyły, albo nawet coś się ułamało, ale tego nie umiem stwierdzić, zwłaszcza na podstawie takiego zdjęcia.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
540 8 0
Zdejmij wózek i sprawdź czy ślimak nie ma pęknięcia i nie ślizga się na wale silnika. Podaj napięcie na silnik i przytrzymaj ślimak palcami.

OP
OP
K

KubaDRG

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Panie Andrzeju, proszę wybaczyć nie jestem jeszcze aż tak obeznany w temacie. Model nie jest nowy tylko z lat 90.
Chodziło mi o te elementy z wału, tą "kulkę" można przesuwać, widzę że jest ona pęknięta:
IMG_20190827_145423.jpg

Wydaję mi się, że problem stanowią te elementy, które zaznaczyłem.
IMG_20190827_145200.jpg

Panie Marqus - Ślimak nie ma żadnego pęknięcia. Jedynie ta kulka na wale.

Nie wiem czy to jest przyczyna tego, że czasem jeździ, a czasem nie.
Wał się czasem kręci ale nie porusza ślimaka. Chyba, że przesunę te "kulki". Jakby wał podnosił ślimaka i lipa.
Proszę o wyrozumiałość.
Nie znam się, aż tak dobrze w terminologii itp.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.738 615 30
Tu nie ma czego wybaczać, po prostu trzeba w miarę precyzyjnie opisać, nawet swoimi słowami, problem. A ze zdjęć rozebranego modelu widać, że problemem jest pęknięta główka wału kardana (ta kulka) - po pierwsze, może się przesuwać (normalnie nie powinno się jej dać łatwo przesunąć), a po drugie, pod obciążeniem kulka się rozgina i przestaje się obracać (normalnie jest wciśnięta na wcisk na wał). Obraca się sam wał, ale główka już nie, a co za tym idzie, także ślimak stoi. Niestety, bez wymiany tego elementu (wał kardana) się nie obejdzie.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
540 8 0
Jak ta kulka ma pęknięcie, to będzie się ślizgać i nie przeniesie napędu. Ta kulka, to element wału kardana.
Może też być pęknięte jakieś kółko zębate w wózku i ono może blokować cały napęd.

6Dg

Użytkownik
Reakcje
51 3 0
(...) Niestety, bez wymiany tego elementu (wał kardana) się nie obejdzie.
Obejdzie się :) Sposób naprawy jest prosty, a co najważniejsze sprawdzony, i tak:

1. Zdejmujemy "kulkę" z ośki.
2. Drobnoziarnistym papierem ściernym delikatnie matowimy ośkę w miejscu, gdzie winna być "kulka".
3. Na tak przygotowane miejsce nanosimy niewielką ilość kleju dwuskładnikowego (Poxipol lub podobne)
4. Na ten klej wciskamy "kulkę" i dodatkowo smarujemy nim pęknięcie.
5. Całość pozostawiamy do utwardzenia ściśnięte w imadełku modelarskim (lub zwykłym imadle, ale zaciśniętym z wyczuciem)
6. Montujemy element w lokomotywie, powinna pojechać bez problemu.

Metoda przetestowana empirycznie w BR425 Roco i działa bez zarzutu. O oszczędnościach na zakupie części nie wspomnę.

OP
OP
K

KubaDRG

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dziękuję serdecznie wszystkim za pomoc i rady. Winne są te "kulki" prowizorycznie je naprawiłem (przy topiłem pęknięcie lutownicą) i wszystko działa idealnie. Jeśli się problem powtórzy wiem już co należy wymienić.

Pozdrawiam
Kuba :)