Jak wspominałem od pewnego czasu pracuję na swoją pierwszą makietą
Od dawna marzyło mi się coś zbudować, ale moje niedawne projekty kolejowe okazały się dla mnie, przynajmniej na razie, zbyt ambitne... Za to prace nad diorama samochodową idą aktualnie pełną parą
Chcę stworzyć własną zajezdnię, inspirowaną zajezdnią PKS w Dzierżoniowie, która po sprzedaniu naszego PKS nowemu właścicielowi przechodzi obecnie gruntowną przebudowę i niestety straciła prawie wszystkie ze swoich charakterystycznych elementów wizualnych
Część z nich chcę otworzyć w miniaturze u siebie. Kilka fotek tego obiektu przed modernizacją:
Widok na plac postojowy w kierunku południowo - zachodnim
Widok na plac postojowy w kierunku północno - wschodnim; budynek w tle to dawny biurowiec PKS, na lewo od niego znajduje się główny wyjazd z zajezdni
Widok na plac postojowy w kierunku wschodnim; drzew widocznych w tle już niestety nie ma...
Pierwszym problemem, z jakim musiałem się zmierzyć przy projektowaniu była kwestia odpowiedniej ekspozycji oraz właściwego zabezpieczenia, tak, aby makietę można było i we właściwy sposób podziwiać, a jednocześnie by stojące na niej pojazdy były zabezpieczone przed np. spadnięciem w skutek przypadkowego potknięcia się o całą konstrukcję. Ostatecznie zdecydowałem się umieścić całość na wysokości 100cm i osadzić na sztywnej ramie o konstrukcji przypominającej biurko
Po rozwiązaniu kilku problemów ze sztywnością ramy w końcu dzisiaj została ona złożona w całość i wygląda tak:
Rama powstała z niewykorzystanych wcześniej płyt, które gdzieś tam cały czas mi się walały. Muszę jeszcze oczywiście zrobić wzmocnienie pod frontową częścią blatu, ale to już jutro, bo dzisiaj zabrakło mi materiału i dopiero muszę po niego pojechać
Przy podłodze widać regulowane stópki, dzięki którym można idealnie wypoziomować całość, by modele się nie staczały, a w moim mieszkaniu jest to problem, gdyż są tu strasznie krzywe podłogi - jak to zwykle bywa w starym budownictwie.
Następnym etapem po ustawieniu ukończeniu ramy było umieszczenie przygotowanych już wcześniej płyt pod makietę na swoim miejscu:
Widoczna na zdjęcia dodatkowa noga zostanie usunięta po zamontowaniu brakującej poprzeczki usztywniającej front ramy
Pierwotnie to na takich właśnie nogach miały być oparte płyty, ale niestety nie zdało to egzaminu.
Będzie to chyba jedna większych makiet/dioram na forum
Ma wymiany 240 x 100 i w przyszłości ma pomieścić minimum 55 pojazdów. Jej powierzchnia po przeliczeniu na skalę 1:1 stanowi niemalże połowę powierzchni rzeczywistej zajezdni PKS w DDZ.
A jak tylko ukończono proces ustabilizowania gruntu do pracy mogły przystąpić pierwsze ekipy budowlane
Większości z widocznych tu modeli jeszcze nie miałem okazji zaprezentować, ale spokojnie - wszystkie prędzej czy później się pojawią w moim temacie 
Tyle na dziś, ciąg dalszy jak przybędą kolejne elementy
Widok na plac postojowy w kierunku południowo - zachodnim
Widok na plac postojowy w kierunku północno - wschodnim; budynek w tle to dawny biurowiec PKS, na lewo od niego znajduje się główny wyjazd z zajezdni
Widok na plac postojowy w kierunku wschodnim; drzew widocznych w tle już niestety nie ma...
Pierwszym problemem, z jakim musiałem się zmierzyć przy projektowaniu była kwestia odpowiedniej ekspozycji oraz właściwego zabezpieczenia, tak, aby makietę można było i we właściwy sposób podziwiać, a jednocześnie by stojące na niej pojazdy były zabezpieczone przed np. spadnięciem w skutek przypadkowego potknięcia się o całą konstrukcję. Ostatecznie zdecydowałem się umieścić całość na wysokości 100cm i osadzić na sztywnej ramie o konstrukcji przypominającej biurko
Rama powstała z niewykorzystanych wcześniej płyt, które gdzieś tam cały czas mi się walały. Muszę jeszcze oczywiście zrobić wzmocnienie pod frontową częścią blatu, ale to już jutro, bo dzisiaj zabrakło mi materiału i dopiero muszę po niego pojechać
Następnym etapem po ustawieniu ukończeniu ramy było umieszczenie przygotowanych już wcześniej płyt pod makietę na swoim miejscu:
Widoczna na zdjęcia dodatkowa noga zostanie usunięta po zamontowaniu brakującej poprzeczki usztywniającej front ramy
Będzie to chyba jedna większych makiet/dioram na forum
A jak tylko ukończono proces ustabilizowania gruntu do pracy mogły przystąpić pierwsze ekipy budowlane
Tyle na dziś, ciąg dalszy jak przybędą kolejne elementy
Ostatnio edytowane:
-
1
-
5
- Pokaż wszystkie