• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dworzec "polski" gdzie dostać, czy ktoś takie robi?

Reakcje
4 2 0
Witam wszystkich serdecznie,
mój lokalny patriotyzm podpowiadał mi przy budowie makiety by po pierwsze:
primo- nie wyglądała jak nrd-wski wunderland, bądź bawarska wioska,
po drugie primo- by jak najbardziej inspirować się linią kolejową, która przechodzi przez moje rodzinne miasto.

Po trzech latach budowy, budynek stacji, który powstał jako pierwszy na makiecie (miał udawać stację Lipno), zaczął mnie bardzo mierzić i denerwować. Wygląda on tak:

To, że nalepiłem znaczek "Lipno" dawał mi chwilowe znieczulenie. Teraz jednak coraz bardziej mnie denerwuje. Czy szanowna brać modelarska orientuje się może, czy jest jakakolwiek firma lub osoba, która produkuje coś bardziej spolonizowanego? Przejrzałem oferty większości sklepów i jedyne na co trafiłem fajnego to magazyn "Szadek" z GPM.
Sama stacja jest wszystkim nam znana i wygląda tak:

Taka forma by mnie bardzo satysfakcjonowała, jednakże orientuje się, że jest to ręczna robota klubu modelarskiego. Do tego diabelnie piękna. Moim marzeniem jest stacja taka:

lub taka:

Gdyby ktoś z państwa wiedział, czy taki model można dostać, byłbym wdzięczny za informacje. Osoby, które byłyby w stanie wykonać taki model, również są bardzo mile widziane.

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie!

Ostatnio edytowane:

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.217 86 30
Trzeba dziergać samemu, zlecić to Terebeszowi np. lub skontaktować się z GPM, oni mieli na trybunałach jakiś nowy model dworca. Poza tym co mają jak Międzychód czy Warszowice. Można również umiejętnie przerobić modele fabryczne, w końcu po zaborach mamy budynki budowy nie polskiej.
Co do przeróbki modelu fabrycznego to poszukaj przeróbki modelu stacji bodajże Auchagena-Plottenstein na Stawy? Chyba tak się nazywała. Jak znajdę to podrzucę, kiedyś obiła mi się o oczy.

O już mam

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.406 387 20
Skontaktuj się z kolegami z Sopockiego Klubu Modelarzy Kolejowych, bo właśnie w Sopocie jest firma, która robi budynki na zamówienie w skali H0. Jak znajdę ich namiary to podrzucę.
edit
Tzn namiary na firmę produkującą te modele. :)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
kpt_Szostak
Reakcje
4 2 0
Płytki styroduru lub piwny karton i jedziesz z koksem :) ...BTW czy możesz zrobić fotki widocznych tam (chyba) donic pod zadaszaniem? @hugwa Ci zrobi w betonie i będziesz miał stacyjkę jak marzenie :)
Nie wiem czy podołam manualnie, ale mogę spróbować. Donic już chyba takich tam nie ma niestety, ale przejdę się jutro to zobaczę i jak coś to wrzucę foty :) Ciekawa jest też betonowa fontanna :)

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
Wszystko zależy od objętości portfela i zdolności manualnych.
Jeśli masz więcej pierwszego, a mniej drugiego - zlecaj
Jeśli na odwrót - próbuj sam.

OP
OP
kpt_Szostak
Reakcje
4 2 0
Wszystko zależy od objętości portfela i zdolności manualnych.
Jeśli masz więcej pierwszego, a mniej drugiego - zlecaj
Jeśli na odwrót - próbuj sam.
No właśnie z tymi zdolnościami manualnymi jest średnio, choć nie tragicznie. Za wszelkie informacje i namiary, do kogo się zwrócić, gdzie szukać, będę wdzięczny,. Ogólnie to dziękuję za życzliwość i pomoc, tym którzy już odpisali!

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
Może żeby rozwiać wątpliwości, musisz mieć świadomość, że ładny budynek robiony na zamówienie u specjalistów to wydatek rzędu kilku tysięcy złotych.
Teraz oceń czego w chwili obecnej masz więcej - pieniędzy, czy umiejętności.
Mogę Cię tylko zapewnić, że jeśli zrobisz coś sam, obu tych rzeczy będziesz miał więcej;)

pilu35

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Najlepiej coś wydziergać samemu, trochę dokumentacji zdjęciowej , miara :) projekt, szkice i troszkę godzin roboty która jest najfajniejsza i można sobie choć trochę urozmaicić makietę :) Wiadomo , że nie są to produkty z tworzywa tylko z tektury , detale też z tektury ale przynajmniej pociągi zatrzymują się na naszej stacji a nie w Bonn:) hehe teraz pracuję nad ulepszona wersją stacji Opoczno by w końcu cztero członowa bipa mogla podjechać jadąc ze Skarżyska do Tomaszowa :) aktualnie dodałem do materiałów polistyreny w różnych grubościach , mosiężne rurki, rurki z włókien węglowych itd :)
[DOUBLEPOST=1466632833][/DOUBLEPOST]Na pierwszej fotce - na pierwszym planie dworzec w Piotrkowie przed końcową fazą czyli malowaniem i dodaniem detali, z tyłu Opoczno wersja pierwsza ( słaba , stąd powstanie wersji numer 2 ) i Żmigród

Załączniki

404W

Znany użytkownik
Reakcje
517 21 0
Firma Auchagen ma model dworca w Krakowie;)

Zobacz załącznik 398765
Czyli dosyć typowego dworca pruskiego na obszarze nadbałtyckim. Więc taki sam niemiecki dworzec jakiego kolega nie chce. Co napisał wyraźnie. Co prawda nie ma czegoś takiego jak typowy "dworzec polski", bo na terenach popruskich inaczej, w Galicji inaczej, w kongresówce też inaczej i do tego jeszcze różnice miedzy wiedenką a liniami rosyjskimi. Ale jak widać na zdjęciach chodzi o dworce międzywojennej II RP typu "węglówka", bo jeszcze był typ dworkowo-renesansowy - n.p. Modlin.
[DOUBLEPOST=1466638650,1466637597][/DOUBLEPOST]
Trzeba dziergać samemu, zlecić to Terebeszowi np. lub skontaktować się z GPM, oni mieli na trybunałach jakiś nowy model dworca. Poza tym co mają jak Międzychód czy Warszowice. Można również umiejętnie przerobić modele fabryczne, w końcu po zaborach mamy budynki budowy nie polskiej.
Co do przeróbki modelu fabrycznego to poszukaj przeróbki modelu stacji bodajże Auchagena-Plottenstein na Stawy? Chyba tak się nazywała. Jak znajdę to podrzucę, kiedyś obiła mi się o oczy.

O już mam
Międzychód czy Warszowice też są popruskie, Stawy stylizowane na kkStB. "Szadek" jest dziełem łódzkiego klubu, a praktycznym właścicielem obecny tu Acid Rain, spróbuj ich zapytać. Dworce węglówki nie są skomplikowanymi bryłami, więc raczej będziesz zmuszony skorzystać z rady Adama Okunia.

J

Jurek ST44

Gość
http://sklep.gpm.pl/modele-kartonowe/kolejki/1/87/miedzychod-letnisko-ho
[DOUBLEPOST=1466647559,1466645789][/DOUBLEPOST]https://www.google.pl/search?q=dworzec+wschodni+warszawa&espv=2&biw=1455&bih=705&tbm=isch&imgil=zq0GKmw6HIW5OM%3A%3BxGdi_Uj8sTleXM%3Bhttp%253A%252F%252Fwarszawa.wikia.com%252Fwiki%252FWarszawa_Wschodnia&source=iu&pf=m&fir=zq0GKmw6HIW5OM%3A%2CxGdi_Uj8sTleXM%2C_&usg=__7x9VGRq54kQpmwGcCgRL2hoUZMI=&ved=0ahUKEwjizP3dhr3NAhWMHpoKHQtFBuEQyjcINA&ei=x0JrV6LNOYy96ASLipmIDg#imgrc=zq0GKmw6HIW5OM:

Jak najbardziej inspirowałem się linią kolejową, która przechodzi przez moje rodzinne miasto, w dodatku dworzec jak najbardziej polski.
Może zrób to samo ze swoją linią i będziesz miał obraz swego dworca.

PS. Zapodaj nazwę swojego miasta, żeby mieć jakiekolwiek i do czegokolwiek odniesienie.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
kpt_Szostak
Reakcje
4 2 0
PS. Zapodaj nazwę swojego miasta, żeby mieć jakiekolwiek i do czegokolwiek odniesienie.
Tak jak na zdjęciach- inspiruje się dworcami w Lipnie i Skępem na linii nr 27... Dworce przypominające te z węglówki. Konstrukcje proste, bez zbędnych ozdobników. Styl to taki "funkcjonalny" modernizm. Inspiracja polskim stylem narodowym, aczkolwiek nastawiona nie na bodźce stylistyczne, a na użytkowe, co nie oznacza, że brzydkie.

Warto także przejrzeć ofertę MBZ Modellbau - dworce są niemieckie i kartonowe ale w ofercie jest wiele rożnych modeli. Jeśli szukasz klimatu a nie idealnego odwzorowania to może coś akurat będzie Ci pasować ...

http://www.mbz-modellbahnzubehoer.de/assets/plugindata/poola/ MBZ Katalog 04 2015.pdf
Modele ciekawe bardzo. Na pewno nie takie oklepane, aczkolwiek, "to nie to" :)

Coraz bardziej się zastanawiam nad tym, by wziąć swój papier introligatorski, pójść z miernikiem laserowym na stację i przeskalować. Problemem pozostają takie akcenty, jak okna lub drzwi... Resztę raczej powinno udać się znaleźć. Taka "skępska" stacja to w sumie prosta forma, więc mógłbym od niej zacząć...

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.221 39 0
Problemem pozostają takie akcenty, jak okna lub drzwi... Resztę raczej powinno udać się znaleźć. Taka "skępska" stacja to w sumie prosta forma, więc mógłbym od niej zacząć...
Z pewnością gdzieś są gotowe okna i drzwi - albo laserowe albo plastikowe dające sie wykorzystać. Jak w mojej Zetce można na nie trafić jak się poszuka to i w HO będą. Jeśli chodzi o plastik to z tego co pamiętam Auchagen sporo swoich "podzespołów" oferuje do sprzedaży odrębnej.

pilu35

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kolego, nie przejmuj się na początku detalem, jeśli miałeś mało do czynienia z kartonem to pierwszy dworzec zrób prostymi środkami coby opracować swoją technikę wycinania i kształtowania. Ze swojej strony mogę ci polecić polistyren chips gr 0,5mm na wykonanie stolarki okiennej, pod skalpelem zachowuje się o niebo lepiej niż tektury i linie są bardziej ostre, po pomalowaniu efekt jest zadowalający. Inna sprawa jest taka , że najwięcej daje sama ilość wykonanych modeli, jak zrobisz 2-3 pierwsze to stwierdzisz, że to dało się zrobić lepiej, to inaczej a na to mam taki patent. Jak znajdziesz firmę wycinającą laserem okna to daj znać, sam chętnie spróbował bym wyciąć do następnego projektu. Ważne by coś robić i nie przejmować się ,że coś nie wyszło i tak będzie to fajniejsze niż jakiś dworzec niemiecki.

OP
OP
kpt_Szostak
Reakcje
4 2 0
Kolego, nie przejmuj się na początku detalem, jeśli miałeś mało do czynienia z kartonem to pierwszy dworzec zrób prostymi środkami coby opracować swoją technikę wycinania i kształtowania. Ze swojej strony mogę ci polecić polistyren chips gr 0,5mm na wykonanie stolarki okiennej, pod skalpelem zachowuje się o niebo lepiej niż tektury i linie są bardziej ostre, po pomalowaniu efekt jest zadowalający. Inna sprawa jest taka , że najwięcej daje sama ilość wykonanych modeli, jak zrobisz 2-3 pierwsze to stwierdzisz, że to dało się zrobić lepiej, to inaczej a na to mam taki patent. Jak znajdziesz firmę wycinającą laserem okna to daj znać, sam chętnie spróbował bym wyciąć do następnego projektu. Ważne by coś robić i nie przejmować się ,że coś nie wyszło i tak będzie to fajniejsze niż jakiś dworzec niemiecki.
Miałem zamiar spytać w Kotebi. Na stronie mają napisane, że docinają takie projekty, na jakie ma się ochotę, po uprzednim podesłaniu wytycznych :)

pilu35

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Trzeba się dowiedzieć jak ma wyglądać wysłany do nich projekt, w jakim programie komputerowym itd. Choć satysfakcja z wykonania samemu trudnych elementów jest ogromna a przecież takie budynki robimy dla siebie i to nasze oczy mają cieszyć :)