• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zieleń Drzewko

chudy

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
co do koloru to nie mam zastrzeżeń ale to świecenie mi sie nie widzi, co do tego co Kolega Damian napisał ze jego roslinność to bardziej krzewy jak bez czy leszczyna, to nie wiem ja sie nie znam moze niech sie fachowcy botanicy wypowiedzą czy krzaki z makiety Kolegi Damiana przypominają leszczynę (fotografia znaleziona w necie)
A poza tym to nie wiem skąd ta pewność ze ktoś z nas będzie przebudowywał swoje makiety, ja bynajmniej swojej nie zamierzam, a i takiej jak makieta Pado życzę każdemu, no może nie Koledze Damianowi bo On ma zastrzeżenia do roslinności na niej, ja znam makietę Szymka i bardzo mi sie podoba, a w ogóle to Kraków Rules

Załączniki

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Nie kłóćmy się z powodu jakichś krzaczorów, czy my robimy makiety ogrodu botanicznego czy kolejowe?
Co prawda na PKP wszysto jest zarośnięte trawskiem i krzaczorami...

A

Anonymous

Gość
Widzę ,że kolega chudy nie bardzo mnie rozumie .
Nigdy nie oceniam ludzi ,ani nie wydaję opini na temat tego co robią , czy to jest ładne czy brzydkie .
Bo to jest sprawa każdego z osobna . Komuś tak się podoba i tak to sobie robi , więc co mnie to obchodzi . Wyraziłem ogólnie opinię na temat drzewek kręconych z drutu i owijanych ,jakimś materiałem . Tym co mają w tym wprawę i wiedzą co i jak zrobić to jeszcze jakoś to wychodzi ,ogólne wrażenie wystawowe też takie drzewka sprawiają niezłe .
Natomiast jak bardzo przypominają one modele prawdziwych drzew to już całkowicie inny temat .I nawet wielcy naszego modelarstwa to zrozumieli i powoli przestawiają się na komesę ,bo z niej można zrobić prawdziwe modele drzew .Ot i cały problem .
To co się komuś dzisiaj podoba to nie znaczy ,że za 10 lat będzie tak samo .
Pojedziesz na parę wystaw ,lub parę imprez .I jak wrócisz do domu to sam stwierdzisz ,że to jednak nie to .
Nie przejmuj się ja też tak kiedyś myślałem .
Ale moje doświadczenie modelarskie jest o jakieś 12 latek dłuższe jak twój żywot ,i wież mi ,inaczej za 10 lat będziesz rozmawiał .
Co do moich drzewek to pisałem podobne coś ala leszczyna .
Niestety tam jest inny klimat i drzewka też inaczej wyglądają ,nie tak jak u nas . Mają bardziej rozłożone korony ,a od spodu prawie łyse ,pewnie dużo ze słończa czerpią a mało z ziemi ,bo jałowa .
Dlatego tak i na mojej makiecie wyglądają.
A jak już tak bardzo wam się nie podoba to co piszę to możecie wykasować moje konto ,i po problemie ,co się będzie jakiś oszołom w robotę wtrącał :D

Załączniki

chudy

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Moze faktycznie nie rozumiem za bardzo o co chodzi Koledze Damianowi, ale kłócić się z nikim nie mam zamiaru, nie mam tego w zwyczaju, faktem jest że nie zwróciłem uwagi na to iż Kolega buduje ala amerykańską makietę a to dużo zmienia.
Co do tego ile kto ma lat, i ile w modelarstwie siedzi wg mnie nie ma żadnego znaczenia bo jedni uczą się szybciej inni wolniej, jeden po 2 latach osiąga taki poziom jaki innemu zajmie 10 lat. Co do drzew kręconych z drutu to sie zgodzę że pień trudno jest zamaskować w taki sposób aby przypominał oryginalna korę, ale nie ma rzeczy niemożliwych, a co do komosy to sam używam i jest ok, ale i z drutu kręce i też jest ok.
I nie piszmy więcej o kasowaniu kont i tak dalej wszak w zgodzie musimy żyć i tworzyć, bo po to jest założone to forum., żeby dzielić się wiedzą
pozdrawiam wszystkich
A co do drzewka Kolegi Zbyszka to drzewo jest pierwsza klasa, rozumiem ze jest to wyrób pokazywany na martelu zrobiony z korzenia?
pozdrawiam wszystkich

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
961 79 5
Tak,jest to drzewko całkowicie zrobione z korzenia,a tu znalazłem w moim muzeum 2 drzewa +-sprzed 10 lat,zrobione z mchu,barwione bejcą(mniejsze),taki jesienny klimacik.
Tak się kiedyś robiło drzewka ;)

Załączniki

chudy

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
po latach nadal trzymaja fason, bardzo ładne :D , z tymi korzeniami to sam muszę spróbowac bo widze ze efekty są przekonujące,

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Nie miałem czasu komentowac wcześniej ze względu na wystawę, ale chciałem pochwalić kolor pnia - ze jest taki jak trzeba czyli szary, wiele osób mysli ze kora jest brązowa, a ona z wierzchu jest mniej lub bardziej szara!
Tu wyszła za jasno ale to pewnie z powodu dopalenia błyskiem.
Dodali godzinę więc spróbuj za dnia :)

(sygnaturkę tym razem wyłączam ;)

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
961 79 5
Posiałem, jest mokro i urosło :D , więc mogę się podzielić moimi doświadczeniami z uprawą zielska. Po pierwsze. Posiana na zasadzie sypnięcia i nie przerwana wyrosła w takie pędki wybujałe, nadające się na jakieś małe brzózki zrobione z czubków. Corwin bodaj, kiedyś pisał, że ciężko się to pikuje...Pikuje się idealnie. Ze skrzynki z siewkami wydłubujemy widelcem roślinki i sadzimy w odległości 30-40 cm. Ja posadziłem bliżej i mi się troszkę sczepiają, ale wyrosły dorodne.

Załączniki

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.094 33 1
Wszystko fajnie i o.k
Drzewka w efekcie końcowym super- ale......... no właśnie może ktoś z " botaników " pokaże ( bo nigdzie nie mogę sie doszukać :devil: ) technikę obsypywania tej roślinności listowiem - jak to się robi :?: :?:
Już bez różnicy czy to drzewko skręcone z drutu ,czy też produkt naturalny.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 5
Techniki modelarskie 9