• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Drozszy zestaw startowy

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.522 556 30
No to spróbujmy podsumować: zakładam, że kolega tomaszeko jest zdecydowany na system cyfrowy, co ja całkowicie popieram. Jeśli chodzi o sterowanie cyfrowe, to zdecydowanie polecałbym Roco. Również tory Roco są lepsze dla małego modelarza, jak słusznie zauważył też kolega Marek Bydgoszcz. Jeśli chodzi o same modele taboru, to obie firmy są porównywalne, zwłaszcza w obszarze modeli „zabawkowych” (serie Piko Hobby i Roco Playtime) – tu decydujący może być dostępny asortyment taboru. Zakup cyfrowego zestawu startowego jest bardzo korzystny finansowo: kupowanie wszystkiego oddzielnie wyjdzie co najmniej dwukrotnie drożej.

Można oczywiście, jak pisał kolega Grzes odpowiadając na pytanie kolegi tomaszeko, kupić analogowy zestaw startowy Piko i potem dokupić sterowanie Roco, ale także dekoder do lokomotywy – o tym niżej.

Zestaw multiMAUS Pro, poza tym, że jest bezprzewodowy, daje chyba trochę większe możliwości programowania, umożliwia też bezpośrednie połączenie z komputerem (przy zwykłej MM potrzebny jest dość drogi dodatkowy interface). Jeśli chodzi o sterowanie pociągami praktycznie nie ma chyba różnicy (może poza możliwością jazdy w tzw. trakcji podwójnej, na co pozwala Pro). Jednym i drugim systemem można sterować b. dużą liczbą lokomotyw i dodatkowych urządzeń. Kolega mudol pytał o różnice między multiMAUS a lokmaus 2, wspominając też o kabelku. Po pierwsze, obie myszy są z kabelkiem (tylko multiMAUS Pro jest radiowy), a po drugie, lokmaus 2 bywa dostępny już głównie z drugiej ręki, bo od dawna nie jest produkowany (chociaż zdarzało mi się spotkać w sklepach zalegające zestawy startowe z lokmaus 2 – ja bym tego nie brał).

W zestawach analogowych z reguły lokomotywy nie mają dekoderów, ale najczęściej (podobnie jak większość lokomotyw sprzedawanych oddzielnie) mają odpowiednie gniazdo. Założenie dekodera faktycznie nie jest problemem, ale trzeba pamiętać, że taki dekoder kosztuje co najmniej kilkadziesiąt złotych, które trzeba doliczyć do całego rachunku. Lokomotywy (i dekodery) cyfrowe są wzajemnie kompatybilne, czyli lokomotywa Roco pojedzie na sterowaniu Piko i odwrotnie.

I na koniec o zwrotnicach: mogą być ręczne, elektryczne analogowe (bez dekodera) i elektryczne cyfrowe (z dekoderem). W celu sterowania cyfrowego, do zwrotnic na imitacji podsypki (jak Roco geoLine) trzeba dokupić dedykowany napęd elektryczny i do tego dekoder cyfrowy. Do zwrotnic bez podsypki (jak Piko, czy Tillig) wybór napędów jest większy, można praktycznie dopasować wiele różnych produktów w różnych cenach. Do tego jeszcze potrzebny będzie, podobnie jak w pierwszym wypadku, cyfrowy dekoder. Dla mnie osobiście sterowanie cyfrowe zwrotnic ma mniejsze znaczenie.

Mam nadzieję, że takie małe podsumowanie pomoże koledze tomaszeko, jak i innym początkującym kolegom.

Pozdrawiam

OP
OP
T

tomaszeko

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Andrzeju - dziekuje za podsumowanie. Sprawa jasna - zestaw cyfrowy Roco:

http://www.swiatmodeli.com/zestaw-cyfro ... -1625.html

Do tego na allegro udalo mi sie kupic sporo tanich torow. Szokuje mnie troche roznica cenowa np. w modelmani tor prosty 10 zl a na allegro mozna juz za 2.80 kupic a swiat modeli sprzedaje je po 3.50.
Zamowilem sobie rowniez jeden mechnizm z dekoderem do zwrotnicy - pobawie sie i jak mi sie spodoba to systematycznie bede kupowal wiecej o ile zona zezwoli :)

Bagnet

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No dobra, to jeszcze z doświadczenia - KONSULTUJCIE Z SYNAMI TABOR!!! Tory, domki, zwrotnice, pierdołki - nie, ale tabor koniecznie.
Pokazałem młodemu zdjęcie lokomotywy, którą mu kupiłem (młody jeszcze nie wie, że dostanie makietę, ot, takie luźne rozmowy),a on popatrzył, oddał mi zdjęcie i poprosił, abym mu takich brzydkich zdjęć i lokomotyw nie pokazywał. :devil:
No cóż, kto chce się zamienić? Daję srebrnego Roco Traxx na Taurusa w dowolnym kolorze??? :D

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.522 556 30
tomaszeko napisał(a):
Szokuje mnie troche roznica cenowa np. w modelmani tor prosty 10 zl a na allegro mozna juz za 2.80 kupic a swiat modeli sprzedaje je po 3.50.
W "Świecie Modeli" tych torów, przynajmniej chwilowo, nie ma ("towar sprzedany") i nic dziwnego, po takiej cenie! Są, czy były to najprawdopodobniej pozostałości po rozczłonkowanych zestawach startowych Roco. W tymże "Świecie Modeli" można dostać np. same zestawy sterowania Roco z multiMAUS w b. dobrej cenie (ok. 300 zł), podczas, gdy sama mysz kosztuje normalnie ponad 100 euro. To są właśnie korzyści zestawów startowych: wszystko wychodzi znacznie taniej. Takie "rozbieranie" zestawów startowych jest powszechnie praktykowane, także przez sklepy w Niemczech i innych krajach, stąd też często można kupić tory proste 200 mm i łuki R3 po bardzo dobrej cenie. Ja nie widzę w tym niczego złego, sam nieraz z takich okazji korzystałem.

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0
Tabor ROCO - owszem - ale tory - chcąc zrobić jakiś bardziej skomplikowany układ torów to się wykończysz cenowo z Geoline

Bagnet

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tory proste (2,80zł), łuki R3 (1,80zł) i zwrotnice lewe (39zł), kożła i zakończenie (10zł) kupiłem na allegro u jednego sprzedawcy.
Tory uzupełniające łuk ze zwrotnicy G2, uzupełniające prostą ze zwrotnicy 185mm oraz prawą zwrotnicę kupiłem w sklepie.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.522 556 30
To prawda, że geoLine są droższe, niż tory Piko A-Gleis (bez podsypki), ale na początek, do rozkładania na podłodze są moim zdaniem idealne. Natomiast przy budowie makiety oczywiście tory bez podsypki: tańsze i wierniej odwzorowujące rzeczywistość. Takie tory muszą jednak być solidnie przymocowane do płyty i dlatego nie bardzo nadają się do rozkładania i składania po każdej zabawie.

A ceny podane przez kolegę Bagneta to właśnie ceny elementów z rozbiórki zestawów startowych. Jestem pewien, że ten odcinek wyrównawczy 185 mm kosztował znacznie więcej, niż 2,80. Podobnie rozjazd prawy kupiony w sklepie na pewno był droższy niż jego lewe odbicie z zestawu.

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0
Bagnet napisał(a):
Tory proste (2,80zł), łuki R3 (1,80zł) i zwrotnice lewe (39zł), kożła i zakończenie (10zł) kupiłem na allegro u jednego sprzedawcy.
Tory uzupełniające łuk ze zwrotnicy G2, uzupełniające prostą ze zwrotnicy 185mm oraz prawą zwrotnicę kupiłem w sklepie.
i co dalej :?:
a gdzie np. DKW , zwrotnice łukowe itd. :?:
Ceny zwalają z nóg :!:
Nie wspomnę o całej reszcie jakiś tam torów wyrównawczych :shock:

Bagnet

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Oczywiście, zwrotnica prawa 69zł, tory wyrównawcze po ok 8,50 i 9zł.
W sumie na tory poszło 250zł + owal z zestawu, ale mam fajnie rozbudowany zestaw no i dużo taniej niż rozbudowa z setów A B C i tak dalej...

Ma to tak mniej więcej wyglądać... z tyłu jest zwężenie na budynki bo musi się zmieścić w pokoju między meblami.

Załączniki

OP
OP
T

tomaszeko

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Bagnet napisał(a):
Tez u niego kupilem - koles z Lodzi - szwagier z Lodzi podjechal to jeszcze w prezencie dostalem kozla :D

Co do Swiata Modeli - tory maja na stanie non stop tylko czasem w internetowym sklepie ich nie ma - ale wystarczy do nich napisac to powiedza ile maja i wstawiaja je tez do sklepu internetowego albo mozna zlozyc zamowienie mailem.

Macie racje co do cen tych dodatkow do Geoline ale jak sobie pomysle co one musza wytrzymac (mam w domu 2 i 4-latka) to chyba wole w nie zainwestowac poki co.