• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Drezyna Żuk

Z
Zamontowałem napęd i dekoder w Żuku, fajne maleństwo. Znalazłem w sieci kilka fot nowszego modelu i zamierzam ta budkę wymienić ale.. może ktoś z Was widział lub jeszcze lepiej ma na fotkach starszy model Żuka taki jak mój jako drezynę? w sieci zdjęcia nie znalazłem.

20171009_181149.jpg 043446000000.jpg

OP
OP
Z
Miałem taki napędzik i go upchałem.. kółka trudno by wymienić po za tym nie mogłem zmienić rozstawu tego napędu jest nieco za mały, koła nie są idealnie w nadkolach w budzie, gdybym je jeszcze dodatkowo wymienił na większe to efekt wizualny znacznie by się pogorszył. Za to pięknie jeździ. Jeszcze mu światełka zrobię.

OP
OP
Z
Taki by pomysł - buda nowszego Żuka bo są na to foty. Tą budę Tololoko wsadziłem bez przeróbek. Proces w 100% odwracalny. Problem jest taki ze starszy Żuczek podoba mi się dużo bardziej... jakby tak były kwity na to że taki istniał .. :)

wojtek_

Aktywny użytkownik
Reakcje
192 20 1
W starej książce o usuwaniu skutków wypadków kolejowych było zdjęcie żuka smutka pikupa w malowaniu jasne-ciemne paski, ale chyba z rolkami na przodzie [pojazd dwudrogowy]. Ale skoro w Skalmierzycach robiono drezyny na warszawie to dlaczego nie na żuku? Zresztą: skoro nie ma zdjęcia to udowodnij, że czegoś takiego nie było?!
pzdr
wj

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.480 552 30
Na przełomie lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych były takie konstrukcje, czytałem o tym w ówczesnym "Młodym techniku", ale czy był to dokładnie taki sam typ, nie jestem pewien. Poza tym była to chyba jednostkowa sprawa. W każdym razie istniało coś podobnego w tamtych latach, ale nie powiem, czy był dokładnie taki sam, jak model kolegi Zvolacka.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.843 388 20
Ja nie spotkałem się z takim Żukiem jako drezyna. W tamtych latach na drezyny przerabiano głównie Warszawy, zarówno M20 jak i 223. Ten Żuk ze zdjęcia jest z obecnych czasów (spójrzcie na rejestrację). Wydaje mi się, że takiego Żuka jako drezyny nie było w czasach PRL-owskich. No ale ja krótko żyję i jeszcze wielu rzeczy nie widziałem... ;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.480 552 30
Z pewnością był przynajmniej jeden, może jako prototyp. W artykule, o którym wspomniałem, opisano Żuka i Stara 66 dostosowane do jazdy po szynach. Niestety, nie mam tego numeru "MT". A ten ze zdjęcia rzeczywiście jest współczesny i tego chyba nikt nie kwestionuje.

OP
OP
Z
nie wiem :) jakiś napęd z czegoś prototypowego mi został.. przerabiałem z jakiegoś pojazdu w N.
W kwestii Żuków mam na fotkach jeszcze dwa tinne egzemplarze... na bank było ich przynajmniej kilka a z korespondencji na pw wiem że był na bank też taki z wczesnej wersji jak mój model tylko skrzyniowy i chyba też blaszak. Może dostane fotki to podzielę się w tym wątku.

mitor03.jpg 1420723.jpg mitor06.jpg

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.044 448 99
Miałem taki napędzik i go upchałem.. kółka trudno by wymienić po za tym nie mogłem zmienić rozstawu tego napędu jest nieco za mały, koła nie są idealnie w nadkolach w budzie, gdybym je jeszcze dodatkowo wymienił na większe to efekt wizualny znacznie by się pogorszył. Za to pięknie jeździ. Jeszcze mu światełka zrobię.
Szacunek. Świetnie wyszło.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
K
Tabor 7
Tabor 28
A
Tabor 7
Tabor 0