• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budownictwo Drewniany dom z kartonu

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.558 27 2
Ahoj,

Od jakiegoś czasu w moim warsztacie zagościł dom. Jest to dom nie byle jaki, bo dom rodzinny mojej mamy. Wchodził on w skład większego gospodarstwa, ale będzie tylko dom tj. nie planuję dorobienia innych budynków, ale już taką studnię, to jak najbardziej. :) Gdy uda mi się go skończyć, ma być on swoistym ciepłym wiatrem, który przynosi wspomnienia rodzinnej ostoi, innych momentów, innych trosk i ciepłych letnich dni. A może i tym „na górze” się spodoba? Może kiedyś się dowiem.

Tego domu już nie ma, a sam jestem za młody żeby go pamiętać. Pozostał nowszy dom, murowany, ale już nie nasz i bez gospodarstwa. Zamieszkują go inni ludzie, nie związani z rodziną, a i podwórko jest inne. Tylko niebo to samo i łany zbóż, które wciąż spoglądają na rodzinną wieś. To samo drzewo po drugiej stronie drogi i ten sam las za polem.

A jeździło się z rodzicami na wakacje…, gdzie z tatą zbierałem orzechy, a z rana na kawę przynosiłem wodę ze studni. Zbierało się owoce leśne, ścinało kosą wysoką trawę, podlewało kwiaty w ogrodzie, a wieczorami słuchało radia przy rozpalonym ognisku… To wszystko przetrwa tak długo, jak długo człowiek będzie to pamiętał.

Dom jest w wielkości H0 czyli skali 1:87. Przedstawia stan na koniec lat 60, początek 70tych. Powstaje na podstawie moich modelarskich doświadczeń oraz wieloletnich obserwacji architektury drewnianej z południa powiatu piotrkowskiego, woj. łódzkiego. To taka suma różnych czynników. Oczywiście cenne są też mgliste wspomnienia mojej mamy. W modelu dom jest odświeżony, tak jak pomalowany dawniej przez moich przodków. Dziadek pracując przy budowie dróg na Górnym Śląsku razu jednego przywiózł do babci błękitną farbę. Malowano czym było można. Ważniejsza była miłość i szacunek dla drugiego człowieka, a nie luksus wokół.

P1050467.jpg

DSCF3383.jpg

DSCF3378.jpg

Budowę modelu domu poprzedziłem długimi wyliczeniami i rozplanowaniem przestrzennym elementów, tak by wszystko idealnie do siebie pasowało. To nie tylko karton z otworami złożony w kostkę. Ściany muszą na siebie odpowiednio zachodzić, mieć daną grubość i pasować do zbudowanego wcześniej fundamentu. Okna posiadają ramy, a drzwi – futryny i progi.

Domek5.jpg

Domek6.jpg

Domek7.jpg

Domek8.jpg

Domek9.jpg

Domek10.jpg

Drzwi od drogi.jpg

Drzwi od podwórka 2.jpg

Drzwi od podwórka.jpg

Drzwi od podwórka 3.jpg

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.558 27 2
Chemia wykorzystana do budowy to: szary podkład akrylowy Vallejo 28011 Hobby Paint, farby Vallejo Model Color oraz Pactra A48 lakier bezbarwny matowy – gdyż model jest właśnie polakierowany. Podkład jest w sprayu, a do pozostałych rzeczy użyłem aerografu.

Domek.jpg

Domek2.jpg

Domek3.jpg

Domek4.jpg

Dom.jpg

Dom2.jpg

Dom3.jpg

Dom4.jpg

Dom5.jpg

Dom6.jpg

Dom7.jpg

Dom8.jpg

Reakcje
76 2 0
Tektura i karton są wdzięcznymi materiałami. Jeśli umie się z nimi obchodzić to można "wyczarować" cudeńka. Ja buduję przede wszystkim z tych materiałów. Życzę powodzenia w budowie i chętnie obejrzę rezultat końcowy.:cool:

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.558 27 2
Dziękuję za wszystkie reakcje i komentarz. :)
Z kartonem zacząłem w 2005 r. Tyle musiało upłynąć lat żebym mógł prezentować takie modele...

Dzisiaj przedstawię okna i drzwi. :)

Dom posiada pięć otworów okiennych, a każde okno jest dwuskrzydłowe. Na podstawie rodzinnych opowieści, od podwórka wykonałem okna podwójne, czyli dwa skrzydła wewnątrz i dwa na zewnątrz. Z obserwacji oryginałów widzę, iż taka praktyka była szeroko stosowana i w każdym pomieszczeniu. Chodziło o lepszą izolację wnętrza. Być może z czasem w niektórych domach odchodzono od podwójnych okien z racji psucia się skrzydeł czy oszczędności. Zakładam, że w przypadku uszkodzenia okna np. przez grad, gospodarz mógł przełożyć skrzydło wewnętrzne na zewnątrz.

Oryginały utrwalone w rodzinnej wsi mojej mamy i okolicy.
Południe powiatu piotrkowskiego, woj. łódzkie.

oryginał.jpg

oryginał2.jpg

oryginał3.jpg

Wykonanie okien to nie była jakaś kosmicznie skomplikowana sprawa. Wykreślenie na papierze milimetrowym, wycięcie, dopasowanie do ściany, pomalowanie i naklejenie na szybkę. Brzmi może niewinnie, ale jak to w pracy przy szybkach, trzeba było posiadać skupienie level 500.

oid1.jpg

oid2.jpg

oid3.jpg

oid4.jpg

oid5.jpg

oid6.jpg

oid7.jpg

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.558 27 2
Zalążek pracy nad drzwiami widzieliście już w pierwszym wpisie, natomiast teraz zostały one pomalowane i wyposażone w klamki. Klamki to nic innego jak wygięty i delikatnie rozklepany drucik. :)

Rzut oka na oryginalne drzwi „w jodełkę”.

oryginal5.jpg

oryginal4.jpg

________________________________________________________________________________________________________________

oid8.jpg

oid9.jpg

oid10.jpg

oid11.jpg

oid111.jpg

oid12.jpg

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.558 27 2
Reakcje
65 3 0
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. :D

Nie majom zawiasuf, ale kieby miały to tys ino zamknięte.
Taki ze mnie cienki bolek.

No się właśnie zastanawiam na podstawie jakich planów i założeń budowano takie domy na wsiach. :D
Budowało się zapewne na zasadzie "tak somsiad buduje" ewentualnie byli jacyś majstrowie. Choć z drugiej strony takie domy występują, na pewno, na większym obszarze środkowej Polski, czyli wzory były głębiej zakorzenione. Jest kilka książek o polskiej architekturze ludowej. Jednak nie wziąłem się za nie do tej pory.
BTW
Strona filmowych fotosów "Fototeka" jest świetną bazą zdjęć taboru PKP i oczywiście też polskiej architektury. Tak samo zdjęcia Polski pani Rydent/Rydet.

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.558 27 2
Morgen,

Przyszedł w końcu czas, aby na stałe poskładać wszystko w całość. :) Byłem pewny, że jedno z drugim pasuje, bo na etapie projektu i budowy przymierzałem te elementy dziesiątki razy, więc teraz „wystarczyło” wszystko posklejać. Tyle bądź aż tyle. :) Na razie ściany do siebie, a potem całość do fundamentu.

Ściany 1.jpg

Ściany 2.jpg

Przy okazji trzeba było powoli rozplanować wnętrze i wykonać ściany wewnątrz domu. Ot karton pomalowany podkładem.

Ściany 3.jpg

Ściany 4.jpg

Posklejane ściany przymierzone do fundamentu prezentowały się tak:

Ściany 5.jpg

Ściany 6.jpg

Ściany 7.jpg

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.558 27 2
Aby nie było tak smutno, wnętrze musiało nabrać kolorów. :) Barwy dobrałem na podstawie obserwacji różnych wnętrz starego budownictwa. Raczej też żeby było wesoło, przyjaźnie dla oka, a nie pstrokato. W oryginale ściany domostw na wsi (ale nie tylko), na koniec remontu malowane były wałkiem, który dawał przeróżne wzory. Oczywiście ja z racji wielkości modelu odpuściłem sobie eksperymenty naścienne i pozostały same jednobarwne ściany.

ściana oryginalna.jpg

ściana oryginalna2.jpg

Model:

Ściany wewn.jpg

Ściany wewn 2.jpg

Ściany wewn 3.jpg

Ściany wewn 4.jpg

Ściany wewn 5.jpg

Ściany pomalowane.jpg

Ściany pomalowane2.jpg

Ściany pomalowane3.jpg

Ściany pomalowane4.jpg

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.558 27 2
Po pomalowaniu przymierzyłem wnętrze i domalowałem ewentualne niedoskonałości.

Pomalowane całe.jpg

Pomalowane całe2.jpg

Pomalowane całe3.jpg

Pomalowane całe4.jpg

Przed ostatecznym przyklejeniem ścian wewnątrz domu należało przecież wykonać i wstawić drzwi. :) Samo skrzydło to kolorowy karton barwiony, a klamka to rozklepany drucik. Żadna filozofia.

Drzwi wewn.jpg

Drzwi wewn2.jpg

Drzwi wewn3.jpg

Drzwi wstawione.jpg

Drzwi wstawione2.jpg

Drzwi wstawione3.jpg

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.558 27 2
Witajcie! :D

Cóż innego można było począć skoro ściany stoją?
Środek! Trza było począć wyposażenie wnętrza!

Zacząłem od najmniejszego pokoju, który ma niebieskie ściany. Rodzaj elementów jak i ich umieszczenie było spontaniczne. Wyobrażałem sobie też jakby to wyglądało gdybym w takim pokoju przebywał bądź miał wnieść do niego meble. :) Jeśli chodzi o same akcesoria meblowe, to wyszukiwałem daną, oryginalną rzecz 1:1 na portalach aukcyjnych (np. hasło – łóżko PRL) i trafiały się tam odpowiednie dla mnie sprzęty, a i nawet z podanymi wymiarami! Wystarczyło to przeskalować i przenieść na papier.

Na pierwszy ogień poszło łóżko. Powstało z drucików i papieru milimetrowego.

Malypokoj.jpg

Białe placki na łóżku miały w założeniu imitować ułożoną pościel. Uklepana kołderka, a na niej położona poducha. Ktoś może powiedzieć, że wygląda jak poduszka na materacu – a oczywiście, jak najbardziej, bo czemu nie. :X3:

Malypokoj2.jpg

Malypokoj3.jpg

Malypokoj4.jpg

Malypokoj5.jpg

Malypokoj6.jpg

Pościel powstała z kawałków kartonu, które nasączyłem klejem cyjanoakrylowym. Po wyschnięciu wyszlifowałem krawędzie aby były bardziej obłe. Po tym zabiegu za pomocą wikolu nakleiłem najnormalniejszą w świecie papierową chusteczkę. Gdy klej wysechł – cierpliwość cnotą modelarza – odciąłem krawędzie chusteczki i przejechałem całość białą farbą.

Malypokoj7.jpg

Malypokoj8.jpg

Malypokoj9.jpg

Malypokoj10.jpg

Malypokoj11.jpg

Malypokoj12.jpg

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.558 27 2
Drugim elementem wyposażenia jest stolik. Chciałem by był to stolik do poczytania ulubionej książki czy odrobienia lekcji. Stolikiem są kawałki kartonu posklejane w całość, nawet nie malowane. Na stoliku umieściłem imitację książki, tudzież zeszytu. W modelu to zwykły ukształtowany kawałek papieru.

Malypokoj13.jpg

Łyso tak jakoś było więc szarpnąłem się na „szklany” wazon z kwiatami. :D Materiałem na wazon został kawałek przezroczystego pudełka na wkłady do ołówka automatycznego. Ot powiedziałbym „szybka” formowana nad płomieniem zapalniczki na kawałku drucika. Łodygi kwiatów to źdźbła modelarskiej trawy elektrostatycznej, a same kwiaty to… suszony cząber (przyprawa z rośliny, używana w kuchni). Cząber po przyklejeniu został pomalowany, gdyż naturalnie ma on różne odcienie brązu.

formowanie.jpg

formowanie2.jpg

formowanie3.jpg

Malypokoj14.jpg

Malypokoj15.jpg

Ostatnim elementem w pokoju była imitacja firanki/zasłonki. To rozwarstwiona papierowa chusteczka, częściowo nasączona klejem i uformowana.

Malypokoj16.jpg

Malypokoj17.jpg

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.558 27 2
Witojcie :gwizd:

W natłoku informacji o gotowych nowościach z plastiku, tutaj zajmiemy się modelarstwem... :D

Jedziemy dalej z meblowaniem domostwa. Tym razem duża izba – największe pomieszczenie w domu. Inspiracją był środek oryginalnego domu z oryginalnie pozostawionym wyposażeniem – żaden skansen. Raczej znak czasu i niejako przestroga, że nieistotny jest status społeczny, bo gdy przyjdzie czas, to nic ze sobą nie weźmiemy.

Jednak gdy jesteś w takim domu, to miło jest pomyśleć o ludziach i o ich łzach czy uśmiechu. Ktoś przecież wycierał kurze z mebli, ktoś przebierał pościel, ktoś rano wyciągał tę kawę z szafki i parzył drugiej osobie. Ktoś rozmawiał, ktoś się cieszył, ktoś się martwił. Niech ten ktoś będzie już teraz spokojny.

początek.jpg

Odpowiednie dla mnie meble oraz ich wymiary, jak zwykle znajdowałem w internetowych ogłoszeniach i starałem się mniej więcej je odwzorowywać. Materiał to przede wszystkim karton i papier.

Jedni powiedzą, że ładne, drudzy, że nie wyszło, ale to dla Was jest ta relacja. :)

Podwójne łóżko małżeńskie.
Pościel standardowo z kartonu i pomalowanej chusteczki.

Łóżko duże.jpg

Łóżko duże2.jpg

Łóżko duże3.jpg

Łóżko duże4.jpg

Łóżko duże5.jpg

Łóżko duże6.jpg

Łóżko duże7.jpg

Łóżko duże8.jpg

Łóżko duże9.jpg

Łóżko duże10.jpg

Łóżko duże11.jpg

Łóżko duże12.jpg