• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Narzędzia Dremel 300 + wiertła <3,2 mm

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
305 10 1
Hej zdeniu,

właśnie o taką odpowiedź mi chodziło, dzięki. Czy używałeś może tych wierteł do wiercenia innych materiałów?

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.376 30 1
Wychodzi na to że trzeba będzie zaopatrzyć się w jakiś osobny sprzęt.
Kamil nie musisz kupować nic nowego do wierteł powyżej 3.2 mm;) Masz przecież dostęp do jakiegoś tokarza - poproś o przetoczenie końcówek wierteł jakich chcesz używać( 4,5,6mm itp.) na 3,2 mm aby weszły w uchwyt Proxxona. Najprostsze rozwiązania są czasami najlepsze:) Zresztą sugerował to również Paweł w jednym z postów wyżej
wiertło-rysunek.jpg
W handlu są też do kupienia wiertła już tak przygotowane np tu:
http://swiatnarzedzi.pl/pl/p/Wiertla-do-metalu-proxxon-tytanowe-kpl.-6-sztuk-28876/3976

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
431 13 17
Zbyszku i tu jest właśnie problem że to co jest w handlu to praktycznie nic, bo mnie jak i zapewne Kamila interesuje montaż wierteł większej średnicy np. do 10mm a takich gotowych nie spotkałem. Jak już pisałem wcześniej jedyne jakie znalazłem o średnicy do 6mm i to z przeznaczeniem do drewna (a co z metalem?)
Tak więc jak napisałeś najlepiej o jakiegoś tokarza przetoczyć trzpień na 3,2mm i po sprawie (y)

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.376 30 1
Tak faktycznie teraz zwróciłem uwagę,że te wiertła z linku powyżej są do wszystkiego tylko nie do metalu:oops: ups... mea culpa:D
Ale tam widać,że też mają trzpień szykowany pod uchwyt typowy dla proxxona.

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
305 10 1
Tak dokładnie, to co jest w handlu nie zadowala mnie, za mało dostępnych średnic. Dziękuję Panowie za info, w takim razie najlepszym wyjściem będzie przetoczenie trzpieni wierteł :)

EDIT: dokładnie Zbyszku ;) ale nie ma problemu, zawsze jest jakieś wyjście :)

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
305 10 1
Dzięki Paweł, dzięki Hubert. Aktualnie na tapecie pomysł z przetoczeniem trzpieni wierteł na 3 mm. Zobaczymy jak będą sprawdzać się w boju.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
374 26 4
Tak poza konkursem to nie szkoda Ci maszynki do takich robót? Takie dziurska przecież spokojnie można zwykłą wiertarką obskoczyć, obciążanie miniaturki dużymi momentami na zdrowie jej raczej nie wyjdzie.

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
305 10 1
Jakoś tak nie myślałem o tym specjalnie, zresztą wiercenie w tworzywie chyba raczej sprzętu aż nadto nie nadwyręży.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.227 508 29
Tak poza konkursem to nie szkoda Ci maszynki do takich robót? Takie dziurska przecież spokojnie można zwykłą wiertarką obskoczyć, obciążanie miniaturki dużymi momentami na zdrowie jej raczej nie wyjdzie.
Nie wyjdzie z pewnością, przetoczone wiertło będzie miało bicie, trzeba by użyć solidnej maszyny cnc, lub szlifować na szlifierce do wałków, a to są koszta.
Ja mam wkrętarkę na 230V z allegro za niecałe sto złotych, używam jej od paru lat i nic się nie dzieje.

http://allegro.pl/wiertarka-wkretarka-elektryczna-sieciowa-800w-109-i5095026941.html

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.751 12 2
Nie wyjdzie z pewnością, przetoczone wiertło będzie miało bicie, trzeba by użyć solidnej maszyny cnc, lub szlifować na szlifierce do wałków, a to są koszta.
Pitolicie Panie. CNC nie jest remedium na wszystko i może występować nawet w cudownych "wszystkomających" i "wszystkorobiących" maszynach CNC, bo jest to przypadłość uchwytu tokarskiego. Wystarczy zrobić sobie odpowiednią tulejkę i w niej toczyć co tylko dusza zapragnie. Bicie mamy z głowy.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.227 508 29
Pitolicie Panie. CNC nie jest remedium na wszystko i może występować nawet w cudownych "wszystkomających" i "wszystkorobiących" maszynach CNC, bo jest to przypadłość uchwytu tokarskiego. Wystarczy zrobić sobie odpowiednią tulejkę i w niej toczyć co tylko dusza zapragnie. Bicie mamy z głowy.
Drogi kolego z Łodzi, oczywiście że można olać bicie jak się wierci przy obrotach 300-500 ale w dremelku jak se wkręci takie przetoczone to wysokie obroty plus znaczna długość wiertła, spowoduje że łatwiej będzie mu ubić śmietanę niż wywiercić otwór.
Uchwyty w solidnych maszynach cnc, są bardziej precyzyjne niż większość rozklekotanych uchwytów w konwencjonalnych tokarkach, a nawet nowych produkcji PRCH.
To wszystko i tak bicie piany bo nasz kolega zasięgnął nawet porady na forum cnc, widocznie nie wierząc w nasze umiejętności i wiedzę, a tam poradzili mu to samo co tu, czyli zakup prostej wiertarki.

Jacuś i Ty Brutusie przeciwko mnie.

juruś

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jakieś 3 miesiące temu kupiłem w Leroy Warszawa-modlińska do dremela komplety wierteł (do drewna oraz do metalu) do szerokości 6 mm. Wszystkie miały trzpienie 3,2 mm. Niestety wiertła drogie, ale... jakiś czas potem kupiłem głowicę wymienną (też tam) do Dremela umożliwiającą wkładanie dowolnej średnicy wierteł (chyba też do 6 mm). Cena też spora (coś tak koło 55 zł) ale dzięki temu pasują mi wszystkie końcówki ze wszystkich systemów, które potrafią być 2-3-5 razy tańsze. Super zaletą tej głowicy test to że trzpienie mocowane są za pomocą odchylanej sprężyny (tak jak w droższych modelach wyrzynarek), przez co wymiana końcówek odbywa sie błyskawicznie.
[DOUBLEPOST=1424428675,1424427913][/DOUBLEPOST]Zapomniałem dodac mój sposób na samodzielne zmniejszenie średnicy trzpienia: wkładam do zwykłej wiertarki wiertło odwrotną stroną, (czasem potrzebne jest owiniecie go izolacją, aby "równo" sie kreciło) i szlifuję na duzych obrotach na obracajacym sie kamieniu szlifierskim.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 4