• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Narzędzia Dremel 300 + wiertła <3,2 mm

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Witam,

czy dostępna jest gdzieś jakaś przejściówka do miniwiertarek typu Dremel/Proxxon dzięki której można by używać wierteł o średnicy większej niż 3,2 mm? Ewentualnie czy znajdę gdzieś wiertła o średnicy roboczej większej niż 3,2 mm na trzpieniu 3,2 mm? Potrzebuję wywiercić otwór fi 4,2 mm jednak w większości miniwiertarek typu Dremel/Proxxon fi max jakie obsługują standardowo te sprzęty to 3,2 mm.

Pozdr
Kamil

Ostatnio edytowane:
OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Jaki masz zakres średnic wierteł? Możesz pokazać jak to wygląda? Dzięki za odp.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Co rozumiesz przez zakres średnic, bo mam od 1 do 16 mm, co jedną dziesiątą ale chyba nie to miałeś na myśli.

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Tzn chodzi mi o to jakiej średnicy wiertło maksymalnie możesz włożyć? 16 mm?

PS: ten uchwyt samocentrujący Proxxona który pokazałeś ma możliwość zainstalowania trzpienia lub wiertła max 3,2 mm. Ja potrzebuję takiego który będzie mógł zacisnąć wiertła o większych średnicach..

Abarth

Znany użytkownik
Reakcje
234 5 0
Może to głupie ale nie umiał byś sobie poradzić wkrętarką? Trzymasz podobnie jak dremelka, obroty małe, ja wierce wieksze otwory wiertarka zawsze i daje rade.

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Chciałem uniknąć kupna dodatkowego sprzętu, tym bardziej że musiał by to być sprzęt do precyzyjnych prac modelarskich, który ma precyzyjną regulację obrotów. Klasyczną wiertarką nie za bardzo mi się widzi wiercić w małych elementach plastikowych ;)

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Mam takie wiertła a to nie znaczy że używam ich do wiercenia proxxonem, ten uchwyt mogę sprawdzić w poniedziałek.
W jakim tworzywie chcesz wiercić.

Abarth

Znany użytkownik
Reakcje
234 5 0
Ja uzywam wiertarki ale tak jak pisalem, rownie dobrze można wkretarka, nawet taka na baterie, sa wiertła z końcowka sześciokątną do wkretarki, obroty masz małe i można precyzyjnie wiercic, ewentualnie chwytak ręczny ;)

SECOND MODELS

Znany użytkownik
Reakcje
7 0 0
Dodam swoje 3 grosze. Ja uzywam wiertreł od 0.2 mm ( taki włosek ;) do każdego innego grubszego nawet do 100mm w aku SKILL"a .Panowie regulacja obrotów oraz kalibracja njmniejszych wierteł to nie jest problem .
Uzywam do wierceń zarówno w metalu ( jednak tu najcieńsze w metalu to 0,5mm inne już nie podołają) jak i w plastiku .
Niekiedy pojawia się małe bicie ,to przy tych najmniejszych rozmiarach"włosowych" jednak po ponownym mocowaniu jest ono niwelowane do minimum.
Tak to wygląda ,a dremela też posiadam ale słuzy on do innych celów takich jak szlifowanie ,cięcie ,polerowanie ,frezowanie i tp.
Tak ze uważam za bezcelowe brnąć w dodatkowe koszty gdy posiadamy zwykłą aku "maszynkę"

Mirek555k

Znany użytkownik
PGM
Reakcje
6 1 4
Nie znam się na wierceniu w plastiku czy jakimś podobnym i nie sądzę by w tym był jakiś problem
Śmiechu warte

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Nie chodziło mi o stosowanie wierteł małych średnic a takich powyżej 3,2 mm, chodziło mi o to czy jest gdzieś dostępny taki uchwyt wiertarski samozaciskowy dla wierteł o większych średnicach od 3,2 mm. Wychodzi na to że trzeba będzie zaopatrzyć się w jakiś osobny sprzęt.

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
431 13 17
14D40, również posiadam Dremela wraz ze stojakiem i tak jak Ty kiedyś poszukiwałem uchwytu do większej średnicy wierteł lecz bezskutecznie, a byłoby to przydatne.
Jedynie co znalazłem to wiertła do drewna z Dremela o średnicach do 6mm (o średnicy trzpienia 3,2mm)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 4