• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Konwersja DOKP Wschodnia: ET21-442 (IVb) PIKO na ET21-541 (IVc) z MD Dęblin

Wizard

Użytkownik
Reakcje
73 0 0
@Wizard , @Rysiek Susper, dzięki za fotki. Co do tego czarno białego z boku kolegi @Wizard - czy czasem na tym zdjęciu tarcze zderzaków nie są prostokątne (i mają białe obwódki)? To mogło by wskazywać, że te dwa zestawione obok siebie pokazują ten egzemplarz w różnym okresie - a biorąc pod uwagę zdjęcie z żółtym czołem na którym są okrągłe zakładam, że zdjęcie kolorowe pokazane przez kolegę @Wizard jest z późniejszego okresu, zaś czarno-białe z wcześniejszego.
Nie jest wykluczone, że wybiorę ten numer 372 z uwagi na to, że są zdjęcia - ale zakładam, że w okresie o którym wspomniałem buda z boku była zielona do samego dołu, a tarcze były okrągłe, skoro na fotce z żółtym czołem też są okrągłe. Takie założenie nie będzie błędem chyba...

Wybór podsyca to zdanie:
Zdjęcie kolorowe jest z połowy 1980 roku, natomiast czarno-białe zrobione wcześniej i dobrze zauważyłeś, maszyna ma tutaj prostokątne zderzaki. W ZNTKach podmieniali zderzaki jak leci, a czasem nawet w lokomotywowniach gdy zachodziła konieczność. Trzeba założyć jednak, że w takiej wersji jak ze zdjęcia lokomotywa jeździła około trzech lat, do czasu kolejnej naprawy okresowej zatem możemy założyć, że w takim wydaniu jak na zdjęciu maszyna jeździła w latach 1980-83.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.381 671 30
To mogło by wskazywać, że te dwa zestawione obok siebie pokazują ten egzemplarz w różnym okresie - a biorąc pod uwagę zdjęcie z żółtym czołem na którym są okrągłe zakładam, że zdjęcie kolorowe pokazane przez kolegę @Wizard jest z późniejszego okresu, zaś czarno-białe z wcześniejszego.
Nie jest wykluczone, że wybiorę ten numer 372 z uwagi na to, że są zdjęcia - ale zakładam, że w okresie o którym wspomniałem buda z boku była zielona do samego dołu, a tarcze były okrągłe, skoro na fotce z żółtym czołem też są okrągłe.
Mam wrażenie, że nastąpiło małe pomieszanie faktów. Nie wiem, o jakim okresie wspomniał kolega @garou (nie mam cierpliwości przeglądać cały wątek), ale z wyjaśnień kolegi @Wizard wychodzi mi na to, że najstarsze jest zdjęcie czarno-białe, z boku, na którym lokomotywa ma jasny dół i prostokątne zderzaki, trochę nowsze jest zdjęcie kolorowe (nawiasem mówiąc, wydaje mi się, że jest to też czarno-biała fotka, sztucznie pokolorowana), gdzie zderzaki są już okrągłe. Zdjęcie, które zamieścił kolega @Rysiek, jest znacznie nowsze, bo z 1994 roku i na nim dolny pas jest ciemny. Pytanie, kiedy przemalowano dół pudła? Na pewno między rokiem (około) 1980 a 1994, ale jak ustalić bliższą datę? No chyba, że znajdą się jeszcze jakieś zdjęcia. Ale ja raczej obstawiałbym, że dół był jasny aż d końca lat 80., a przemalowanie mogło nastąpić przy okazji malowania czół lokomotywy na żółto, czyli po 1988 roku. Ale to tylko moje spekulacje...

Wizard

Użytkownik
Reakcje
73 0 0
@Wizard , dzięki. Myślisz kolego, ze dla okresu 1985-1988 należałoby budę pociągnąć zielonym do samego dołu?
Tego niestety nie wiem. Trudno mi powiedzieć, a nie chcę wprowadzać w błąd.

Mam wrażenie, że nastąpiło małe pomieszanie faktów. Nie wiem, o jakim okresie wspomniał kolega @garou (nie mam cierpliwości przeglądać cały wątek), ale z wyjaśnień kolegi @Wizard wychodzi mi na to, że najstarsze jest zdjęcie czarno-białe, z boku, na którym lokomotywa ma jasny dół i prostokątne zderzaki, trochę nowsze jest zdjęcie kolorowe (nawiasem mówiąc, wydaje mi się, że jest to też czarno-biała fotka, sztucznie pokolorowana), gdzie zderzaki są już okrągłe. Zdjęcie, które zamieścił kolega @Rysiek, jest znacznie nowsze, bo z 1994 roku i na nim dolny pas jest ciemny. Pytanie, kiedy przemalowano dół pudła? Na pewno między rokiem (około) 1980 a 1994, ale jak ustalić bliższą datę? No chyba, że znajdą się jeszcze jakieś zdjęcia. Ale ja raczej obstawiałbym, że dół był jasny aż d końca lat 80., a przemalowanie mogło nastąpić przy okazji malowania czół lokomotywy na żółto, czyli po 1988 roku. Ale to tylko moje spekulacje...
Tak, zdjęcie czarno-białe jest starsze od tego kolorowego z roku 1980. Zakładam, że w takim malowaniu lokomotywa dojeździła do następnej naprawy okresowej, a jak wyglądała już później tego niestety nie wiadomo.
Malowanie z zielonym jaśniejszym pasem jak również z ciemno-zielonym aż do samego dołu pudła było często zależne od tego w jakim ZNTKu maszyna przechodziła naprawę.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 19