• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

DIORAMA H0-H0e

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.175 504 30
Już to pisałem, ale powtórzę: Wskaźnik W 13 ustawia sie po prawej stronie toru (patrząc w kierunku jazdy), więc jeżeli ma osłaniać ten wiadukcik, to musi stać po tej samej stronie, co semafor. Poza tym dobrze byłoby go cofnąć, w rzeczywistości stawia sie go 50 m przed przeszkodą. No i już nie wspomnę, że powinien mieć inny kształt...

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.503 34 1
daniel loko napisał(a):
Dobre sobie :D
Znów wymiękam.
Ale, ale! Co to za dziwna sygnalizacja? Czy to posterunek odstępowy? Bo jeśli gdzieś tam dalej ma być stacja to za mało komór w semaforze.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.175 504 30
Teoretycznie może to być posterunek odstępowy półsamoczynnej blokady liniowej, choć to rzadkość na linii 2-torowej.

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Andrzej Harassek napisał(a):
Już to pisałem, ale powtórzę: Wskaźnik W 13 ustawia sie po prawej stronie toru (patrząc w kierunku jazdy), więc jeżeli ma osłaniać ten wiadukcik, to musi stać po tej samej stronie, co semafor. Poza tym dobrze byłoby go cofnąć, w rzeczywistości stawia sie go 50 m przed przeszkodą. No i już nie wspomnę, że powinien mieć inny kształt...
Tego wskaźnika nię będzie:)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.175 504 30
Andrzej Harassek napisał(a):
Teoretycznie może to być posterunek odstępowy półsamoczynnej blokady liniowej, choć to rzadkość na linii 2-torowej.
Oczywiście miałem na myśli linię jednotorową. Na 2-torówce to normalne.

P

Paweł Piotr

Gość
Taki posterunek odstępowy obsługiwany na linii jednotorowej był jeszcze w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku (jak to brzmi...) np. na szlaku pomiędzy stacją Skawce a stacją Sucha Beskidzka, nazywał się Koźle, był wyposażony w semafory kształtowe jednoramienne, które w latach osiemdziesiątych zamieniono na dwukomorowe semafory świetlne.

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
daniel loko napisał(a):
Powolutku ,gospodarstwo wtapia się w okolicę :p
Ooo patrzę, że zabudową wiejską od Kuku się wspierasz :D . Gospodarstwo eleganckie, sam coś kombinuję na tę modłę. O zieleni to już nie wspominam, bo ona zawsze jest świetnie zrobiona :D .

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
paziu1000000 napisał(a):
daniel loko napisał(a):
Powolutku ,gospodarstwo wtapia się w okolicę :p
Ooo patrzę, że zabudową wiejską od Kuku się wspierasz :D . Gospodarstwo eleganckie, sam coś kombinuję na tę modłę. O zieleni to już nie wspominam, bo ona zawsze jest świetnie zrobiona :D .
No i oświetlenie niebawem trzeba robić ;) ;) ;) :D .

Załączniki

KAMAPI

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
...a moim zdaniem, te "domki" to trochę nie pasują do reszty. Zieleń realistycznie, ładnie i profesjonalnie wygląda, a te poodlepiane paski papieru imitujące papę na dachu, te purchle pod nimi, grubachne, niewyskalowane, proste do bólu drzwi, szerokość sztachet w szopie; to chyba nie działa na korzyść ogólnego wyglądu makiety i jakoś mi z tą ładną zielenią nie wspólgra.

A

Adam-H0

Gość
Daniel robi to w swoim stylu ;) jest bardzo fajnie.
Ja mam prosta metode - zanim bede krytykowal pokaze, ze potrafie min. tak, a moze lepiej. To sie przykro czyta dolacz zdjecie i pokaz, ze ty zrobiles lepiej. :?
porownamy i ocenimy.

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
KAMAPI napisał(a):
...a moim zdaniem, te "domki" to trochę nie pasują do reszty. Zieleń realistycznie, ładnie i profesjonalnie wygląda, a te poodlepiane paski papieru imitujące papę na dachu, te purchle pod nimi, grubachne, niewyskalowane, proste do bólu drzwi, szerokość sztachet w szopie; to chyba nie działa na korzyść ogólnego wyglądu makiety i jakoś mi z tą ładną zielenią nie wspólgra.
Purchle są bo spryskane wodą, więc wrócą z czasem do dawnej faktury, po za tym, nie skończone jest gospodarstwo, więc na pewno się coś jeszcze zmieni :D .

KAMAPI

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
hahahahaha przejrzyjcie forum to zobaczycie, chciałbym też kiedyś zobaczyć Wasze, bo póki co oceniacie, a w myśl Waszych słów - trzeba było najpierw pokazać swoje. No ale to typowa reakcja dla pewnej grupy... kiedyś taki jeden co nie pokazał nic, tylko regularnie lizał tyłki raz temu, raz innemu... kiedy napisałem na wątku Daniela, jakąś radę/opinię, to napisał że u mnie na makiecie gówno sie wylalo na parowóz :D ale mięliśmy z niego ubaw 8) Macie jakieś kompleksy chłopaki? Czemu dobre rady traktujecie tak negatywnie? Dobrze, że Daniel wie, o co w tym wszystkim chodzi i traktuje to normalnie.
Daniel - no to czekam na efekty po poprawkach i dalszych pracach :)

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
KAMAPI napisał(a):
hahahahaha przejrzyjcie forum to zobaczycie, chciałbym też kiedyś zobaczyć Wasze, bo póki co oceniacie, a w myśl Waszych słów - trzeba było najpierw pokazać swoje. No ale to typowa reakcja dla pewnej grupy... kiedyś taki jeden co nie pokazał nic, tylko regularnie lizał tyłki raz temu, raz innemu... kiedy napisałem na wątku Daniela, jakąś radę/opinię, to napisał że u mnie na makiecie gówno sie wylalo na parowóz :D ale mięliśmy z niego ubaw 8) Macie jakieś kompleksy chłopaki? Czemu dobre rady traktujecie tak negatywnie? Dobrze, że Daniel wie, o co w tym wszystkim chodzi i traktuje to normalnie.
Daniel - no to czekam na efekty po poprawkach i dalszych pracach :)
Oczywiście ,że będą poprawki tylko trzeba czasu :D

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 106
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10