• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Diorama: Cegielnia Zielinki

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.014 85 11
W tamtych czasach nie było jeszcze mody"wypieprz co stare i zapierniczaj na nowe" bo tego nowego nie dało się tak po prostu kupić.
Jak chciałeś np. zbudować altankę to nie szedłeś, jak dziś, kupić materiały do Szajsramy, tylko musiałeś sobie te materiały"załatwić"albo
"zorganizować"czyli najzwyczajniej na świecie ukraść albo kupić"z tyłu sklepu". Dlatego jak taki daszek się wygiął to najlepszym wyjściem
było polubić jego widok, bo na nowy były małe szanse.

Reakcje
1.195 4 1
Akurat takie materiały to raczej były dostępne, szczególnie jakieś stare listewki czy deseczki, którymi można było wzmocnić taką konstrukcję ale to nie moja makieta więc nie moja sprawa, szklarnia nówka sztuka, a daszek zniszczony przez wilgoć, dla mnie to nie jest normalne i rzeczywiste.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.014 85 11
Jaka nówka, popatrz dobrze, ja tam widzę kupę warstw farby i jeszcze pochlapane nią szyby.A stare listewki czy deseczki posłużyły do zbudowania całej
tej szopki do której ten krzywy daszek jest przymocowany. Moim zdaniem jedno pasuje do drugiego i dobrze oddaje klimat tamtych lat. Może wyda
Ci się to dziwne ale wtedy takie działki bardzo często nie były piękne bo służyły głównie uprawie i hodowli tego czego brakowało w sklepach.

Ostatnio edytowane:

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.014 85 11
ale na farbę było stać.
Farba mogła być pozostałością po malowaniu okien w domu, albo została"załatwiona"np. w pracy albo w wyniku handlu wymiennego.
Wtedy nie takie cuda się zdarzały np kiedy w latach osiemdziesiątych spółdzielnia robiła elewacje bloków na osiedlu na którym mieszkałem,
po zakończeniu robót spora ilość okolicznych domów jednorodzinnych miała zrobione takie same elewacje. Wtedy majstrowie potrafili
w cudowny sposób rozmnażać materiały budowlane np tynki za pomocą piasku, czy farbę za pomocą wody.

OP
OP
Kol-Tar
Reakcje
75 0 0
Tak, jak w prawie każdej cegielni w połowie lat 70 - tych ubiegłego wieku, tak i w cegielni Zielinki pracują wózki jezdniowe naładowne platformowe WNA 1320 produkowane przez Kombinat Przemysłowy HSW Huta Stalowa Wola w Stalowej Woli. [Przyczepa (oprócz kół) zaprojektowana i wykonana od podstaw przeze mnie].

Załączniki

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.177 387 20
Kapitalnie zrobiłeś tą koparkę. Jedna mała uwaga. Przeciągnij nitki pomiędzy palcami umoczonymi w wikolu, to znikną te włoski wystające z nitek. Albo kup w sklepie wędkarskim przypon pleciony (jest sporo grubości i można dobrać do wielu skal modeli) i z niego zrób liny. Nie rozwarstwia się i nie daje wystających nitek.

OP
OP
Kol-Tar

Kol-Tar

Użytkownik
Reakcje
75 0 0
Kapitalnie zrobiłeś tą koparkę.
Dziękuję kolego za opinię na temat koparki, cieszy mnie to że, podoba się szanownemu koledze moja praca.

Albo kup w sklepie wędkarskim przypon pleciony (jest sporo grubości i można dobrać do wielu skal modeli) i z niego zrób liny.
Moim drugim hobby jest wędkarstwo, zapomniałem że z asortymentu wędkarskiego coś podejdzie do skali H0. Oczywiście mam przypon i oczywiście pleciony ;) dziękuję za cenną uwagę.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 1089
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10