• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Bożonarodzeniowa - reaktywacja

greglis

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam serdecznie,
mam na imię Katarzyna, zawitałam tu po raz pierwszy jakieś pięć lat temu z mocnym postanowieniem zbudowania takiej dioramy. Wtedy nie udało mi się tego zrobić. Teraz postanowiłam ponownie podjąć wyzwanie :)
Przeczytałam prawie całe forum :) ale chyba nie jestem mądrzejsza.
Ale nie będę zadawała już pytania jaki zestaw na początek
Bazą mojej makiety ( bo już wiem że to nie diorama a makieta ) jest zestaw startowy analogowy z ROCO 51142 w H0
zestaw.jpg

inne materiały też juz do mnie dotarły . Bardzo chciałam ukończyc to dzielo przed świetami ale już teraz wiem że to niemozliwe, zatem znalazłam zajęcie dla mojej rodziny na długie zimowe wieczory . Ot takie rodzinne robótki ręczne. a propo... w całym tym zamieszaniu zapomniałam zamówić razem z modelami budynków kleju, czy jest jakiś klej dostępny w marketach budowlanych którym bez problemu skleje te plasikowe elementy ?
2012_11290006.jpg

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.139 16 2
Zapowiada się ciekawie. Czy możemy liczyć na pokazanie projektu? (układu torowego rozmieszczenia zabudowy?) wymiarów makiety?
Budynki można sklejać kropelką. (Za wyjątek szybek ) Trzymamy kciuki :)

OP
OP
greglis

greglis

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Układ torowy bardzo prosty, ponieważ ma to przypominać dziecięcą zabawkę będzie to typowy "torcik"
ze wzg na ograniczone miejsce zaznaczyłam zielonym kolorem kształt samej podstawy, będzie miała zaokrąglone przednie rogi
szblon.jpg

zagospodarowanie wewnątrz jeszcze w planach. Musze chyba najpierw poskładać budynki i wtedy je komponować na makiecie, a dopiero do tego dodam zróżnicowanie w terenie, roślinność itp

poziomek72

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
NAMR
Reakcje
77 3 0
Pomysł fajny i na czasie:) Mało jest zimowych klimatów na kolejowych szlakach makietowych.Będę trzymał kciuki za dokończenie projektu.

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.278 47 0
Kropelka jak najbardziej nadaje się do klejenia modeli.Ja swoje wszystkie "plastiki" kleje waśnie tym klejem i nie używam klejów modelarskich.Jedynie trzeba zdawać sobie sprawę że kleje cyjanoakrylowe dość szybko łapią i często jest bardzo mało czasu na poruszenie i ustawienie odpowiednio danego elementu.Jeśli nic nie kleiłaś jeszcze, albo kleiłaś znikome ilości to raczej proponuję klej z igłą taki jak pokazał kolega Leczo1980.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
854 77 5
Oj Panowie, nie róbcie dziewczynie pod górkę, tym bardziej, że dopiero zaczyna przygodę i ma się zrazić na starcie?
Osobiście polecam prostą metodę. Skleić budynek klejem Wamodu:
http://www.jadarhobby.pl/wamod-lemon-klej-modelarski-pedzelkiem-cytrynowy-12ml-p-15409.html
Wiadomo, że tak sklejony jest pozornie stabilny. Następnie od wewnętrznej strony, wpuscić w szczelinę klej CA, delikatnie, by nie wypłynął na zewnątrz.
Budynek jest sklejony na amen.

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
6 1 0
No, no... Katarzyno. Ambitny projekt, sceneria zimowa na wstępie. Trzymam kciuki i mocno kibicuję.

Jeśli chodzi o rozplanowanie to proponuję metodę jaką podpatrzyłem w Railway Modeller. Ze styroduru wyciąć bryły budynków które planujesz użyć. Oczywiście w pomniejszeniu 3-5 razy ale zachowując skalę. Będziesz mogła aranżować te elementy na planszy w dowolny sposób szybko i sprawnie.

Co więcej, łatwo i szybko będziesz mogła wykonać inne elementy (góra, tunel, etc...). Choć opóźni to start budowy właściwej makiety, ale unikniesz niespodzianek i nieprzewidzianych problemów technicznych. Będzie można dopracować każdą perspektywę pod względem rozmieszczenia kluczowych elementów. Zakładam że główną przyjemnością (celem) będzie oglądanie tego cuda, kolejka to tylko dobra wymówka i motywacja dla młodego członka rodziny :)

Oczywiście, w międzyczasie będziesz mogła składać domki, jak już koledzy zdecydują jaką techniką i klejem ;)

OP
OP
greglis

greglis

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Bardzo dziekuję za Wasze cenne uwagi
I mam pierwszy problem...
Podstawa makiety będzie z płyty MDF, muszę zrobiś jej szablon aby zamówić ją u stolarza. Problem polega na tym że w jednym z rogów zaplanowałam taki element krajobrazu
noch05130.jpg

został juz zakupiony ale dostępny niestety dopiero za dwa tygodnie. Nie mam jego rzutu i nie iwem ile miejsca na makiecie dla niego zostawić, o ile usze odsunąć tory od krawędzi aby mi sie zmieścił
szablon2.jpg

Może ktoś ma ten element na swojej makiecie i może mnie wspomóc pomiarem :)

Załączniki

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.139 16 2
sądząc po wymiarach (Wymiary: 41 x 37 x 20 cm) pewnie jest dopasowane do torów R2 A na oko u Ciebie są łuki R2 więc będzie pasować :)

OP
OP
greglis

greglis

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czy ktoś zna rozpuszczalnik do kleru pattex super klej z pędzelkiem?... Przykleiłam się do modelu, tak się kończy czytanie forum podczas trzymania sklejonego elementu :(

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.217 86 30
Jeżeli jeszcze nie zamówiłaś tej płyty to dodaj z 15cm od toru do brzegu płyty. Z doświadczenia wiem że to znacznie poprawi wizualnie makietę, a ponadto choć trochę uchroni tabor przed spadkiem.

Co do kleju to popieram pędzelek, do budynków jak dla mnie najlepszy,

A co do tunelu sugerowałbym zabawę z portalami tunelowymi, styrodurem i gipsem(ew. szpachlą)
tunel będzie atrakcyjniejszy a i tak przecież będzie pod śniegiem

Osobiście dodałbym jakąś malutką bocznicę na szopę dla parowozu, akurat rocoGEOline ma wajchy po 22,5 stopnia,

Trzymam kciuki za powodzenie projektu, będe tu zerkał

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 1089
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10