• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Digikeijs DR5000 + DR5033-ADJ + DR4088 OPTO

ToTom

Aktywny użytkownik
Reakcje
51 1 0
Bardzo proszę o wyjaśnienie następującej kwestii.
Podzieliłem sobie kolejkę na dwie sekcje:
- zielona - zasilana przez DR5000 (oczywiście w DR5000 wpięte są wszystkie kontrolery),
- czerwona - zasilana przez booster DR5033-ADJ.
Zamierzam dorzucić DR4088 OPTO i kilkanaście kontaktronów (zaznaczone niebieskimi "X").
Szczerze mówiąc, kiedy patrzę na instrukcję, to wydaje mi się, że muszę mieć dwa DR4088. Racja?

plan.jpg

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.208 216 0
Ile będzie kontaktronów, to będzie definiowało ile będziesz potrzebował modułów informacji zwrotnej.
Moduł DR4088 ma szesnaście sekcji (2x8).
Jeżeli będziesz miał 8 sekcji na booster i 8 na centralę, to wystarczy tylko jeden. przy innych ilościach musisz mieć więcej modułów.

OP
OP
ToTom

ToTom

Aktywny użytkownik
Reakcje
51 1 0
Na ten moment planuję 6 kontaktronów "czerwonych" i 6 kontaktronów "zielonych".
Byłbyś tak uprzejmy, i uzupełnił schemat?
Instrukcje pokazują jak podpiąć jedno z drugim ale nie znalazłem przykładu jak spiąć wszystkie trzy urządzenia do kupy i to przy takim, jak mój, układzie...
schemat.jpg

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.208 216 0
Tak na szybko:
schemat2.jpg

Jedynie co mnie martwi to twój moduł nie jest LocoNetowy i tutaj się zastanawiam, przeczytałem instrukcję i nigdzie nie jest napisane, że tak nie można tego podłączyć.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
ToTom

ToTom

Aktywny użytkownik
Reakcje
51 1 0
Moduł dopiero zamówiony i trochę na niego poczekam. Kiedyś wyczytałem, że do kontaktronów MUSI być OPTO. Ale jak przeczytałem instrukcję, to wydaje mi się, że może być każdy, GND też.

DrCodeWizzard

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 2 0
Jeżeli będzie na LN. To w zależności od wybranego adresu modułu i kontaktów będzie należało wyłączyć w centralce wsparcie s88n.

Wszystkie systemy informujące o stanie kontaktów dziela pomiędzy siebie adresy. Jedyny problem z tym rozwiązaniem że na dzień dobry dr5000 ma włączony s88n na bodajże pierwszych 32 portach.

To powoduje że systemy oparte o LN w tych samych adresach nie będa poprawnie funkcjonować (doświadczyłem na własnej skórze z dr5088rc)

DrCodeWizzard

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 2 0
JeZeli nie będziesz używał ln a s88n to podłączysz moduły s88n za pomocą portu exts88n używając normalnego kabla ethernetowego.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
ToTom

ToTom

Aktywny użytkownik
Reakcje
51 1 0
Po przeanalizowaniu wyszło mi że:
1. Mogę wykorzystać moduł z s88n.
2. Nic nie będę musiał wyłączać w centralce i wszystko będzie działać.
3. Do podpięcia używam normalnego kabla LAN (zakładam że wtyczki zaciśnięte 1:1).
4. Dla kontaktronów jest bez znaczenia czy będzie to OPTO czy GND. Ale nie za bardzo rozumiem, w czym one się różnią :(
5. Załączam schemat, który wydaje mi się, że jest poprawny.

Załączniki

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
300 8 1
Cześć. Mam 4088 opto i do prawidłowego działania kontaktronow puściłem przez nie prąd z niezależnego zasilacza i działają ok. Przez moduł informacji zwrotnej prąd "tylko przechodzi"

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
300 8 1
Może nie tyle bez sensu - ja po prostu wiem że ta opcja z zasilaczem 100% działa. Czy poprzedni wariant tez dziala - tego nie wiem ale miałem z tym sporo kłopotu. Ktoś powie że dodatkowy zasilacz to kolejne akcesoria (zbędne?) ale akurat ten układ zadziałał dla opcji z kontaktronem.

OP
OP
ToTom

ToTom

Aktywny użytkownik
Reakcje
51 1 0
Może nie tyle bez sensu - ja po prostu wiem że ta opcja z zasilaczem 100% działa. Czy poprzedni wariant tez dziala - tego nie wiem ale miałem z tym sporo kłopotu. Ktoś powie że dodatkowy zasilacz to kolejne akcesoria (zbędne?) ale akurat ten układ zadziałał dla opcji z kontaktronem.
Przy ogólnej ilości kabli, jeden zasilacz więcej nie stanowi problemu. Rozumiem, ze ostatni schemat to jest to, co masz u siebie? A jaki zasilacz użyłeś? Amperaż zapewne może być znikomy, ale ile woltów?

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
300 8 1
Dałem do testu zwykły zasilacz torów 17V na minimalnym amperze. Ktos mi kiedyś wspomniał żeby dać rezystor 10k ale pamiętam że coś źle podłączyłem albo rezystor źle dobrałem bo sygnał nie przechodził. Wolałbym układ z rezystorem...