• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Relacja Deutz OME 117 E (Fablok 1DL) - reaktywacja :)

Truman

Użytkownik
Reakcje
124 0 0
Witam :)
Równolegle do budowy tendra przeciwpożarowego zdecydowałem się zmodernizować zbudowaną parę lat temu lokomotywkę spalinową Fabloku serii 1DL. Maszyna ta była wyprodukowana przed wojną na licencji Deutza, w kilku egzemplarzach, zarówno na tor 750, jak i 600 mm. Zbudowałem ją od podstaw na bazie rysunków z książki
"Lokomotywy spalinowe produkcji polskiej" B. Pokropińskiego z patyczków-liczmanów (ostoja) i kart telefonicznych wykorzystując też złom modelarski do silnika i skrzyni biegów.

To model statyczny, przewidywałem użyć ją jako ładunek na platformie 1435 mm, albo zbudować minipodstawkę z krakowskiego Solvay'u, gdzie przed wojną taka pracowała. Obecnie co do koncepcji planuję zmienić tylko epokę - będzie to już czas po wojnie. Zdecydowałem się ją odświeżyć, a jako że wpadły mi w ręce liczne zdjęcia pierwowzoru Deutza - modelu OME 117 E, wyszło na jaw sporo uproszczeń mojego modelu, szczególnie skrzyni biegów i silnika, które nijak nie przypominają oryginału :niepewny:

Na początek zamieszczę link do filmiku z odpalaniem Deutza

A teraz pora na moje wypociny :)
Zapraszam do oglądania i komentowania. Stan przed modernizacją

P1240053.JPG
P1240054.JPG
P1240055.JPG
P1240056.JPG

I postępuje demontaż osłony silnika, czy raczej czegoś silnikopodobnego :D

P1240058.JPG
P1240059.JPG

I lokomotywka prezentuje nową pokrywę ;) jeszcze na sucho. Z przodu dojdzie siateczka. Przepraszam za jakość tych zdjęć, ale były robione na szybko i innym aparatem

P1140766.JPG
P1140768.JPG
P1140769.JPG
P1140770.JPG

W skrzyni biegów zostawię te pudło i będę doklejał do niego nowe ******, gałki, itp, bo jest za mocno przyklejone do ostoi. Widziałem zdjęcia lokomotywek przemysłowych przerabianych "warsztatowo", więc mam nadzieję, że ujdzie mi to na sucho. Można powiedzieć, że wymienili na nowszy model :D Podobna jest sprawa z silnikiem, tylko że jego wygląd pozostawia więcej do życzenia. Mam więc pytanie do Was, co sądzicie, zostawiać tą bryłę i popastwić się na nią, czy nie wygląda to "silnikowo" i zamykać boki?
Pozdrawiam
Tomek

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.416 513 29
Bardzo rzuca się w oczęta, różnica kształtu otworów w kołach i wiązarów. Jeśli to model statyczny, nie musisz się martwić o ich sztywność i możesz zrobić niemal identyczne z oryginałem.
Silnik jest tak podobny do tego z filmu, jak ja do Brada Pitta.

OP
OP
Truman

Truman

Użytkownik
Reakcje
124 0 0
Dzięki za Wasze komentarze :)
Jeśli chodzi o koła to zostaną już takie, w sumie były jeszcze pełniejsze (http://www.feldbahnmuseum-wiesloch.de/fahrzeuge-technik/lokomotiven/deutz-ome-117.html) natomiast przekonałeś mnie co do wiązarów ;)
Silnik też udało mi się trochę przekształcić, aby przypominał bardziej oryginał, na zdjęciach widać zresztą różne ułożenie silnika, w zależności od wersji, np.
http://www.fgf-fotoalbum.de/displayimage.php?album=114&pos=11
http://www.vvm-museumsbahn.de/wordpress/2013/12/restaurieren-der-feldbahnlok-ome-117f/xas_7283/
Będzie to coś pośredniego między OME 117 E, 117 F, a większym OMZ 117.
Skrzynia biegów zostanie "skrzynkowa", tylko ucharakteryzuję ją dźwigniami.
Stan obecny:

P1240063.JPG

I bardzo prowizoryczna wizualizacja dalszych zmian :D

P1240062.JPG

c.d.n.
Pozdrawiam
Tomek

OP
OP
Truman

Truman

Użytkownik
Reakcje
124 0 0
Witam :)
Po dłuuugiej przerwie mam przyjemność zaprezentować Wam postępy prac. Lokomotywka jest już gotowa, lśni nowym lakierem i czeka na delikatne brudzenie. Wiązary tylko nieznacznie ulepeszyłem, wzorując się na zdjęciach polskiej wersji - 1DL, natomiast z przeróbki silnika jestem zadowolony. Wyszedł taki ogólny misz masz z wszelkich możliwych wersji, ale biorąc pod uwagę modyfikacje kolejek przemysłowych czuję się usprawiedliwiony. Pozostaje teraz kwestia - co dalej? Opcje są dwie - minidioramka lub zamocowanie na platformie H0.
Pozdrawiam
Tomek

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Wąskotorówka 13