• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Dekodery dcc

Darkos

Nowy użytkownik
Reakcje
8 0 0
Wiem, że przewijało się trochę wątków na ten temat, ale to co znalazłem nie rozwiało moich wątpliwości.
Ogólnie chciałbym rozpocząć cyfryzację moich lokomotyw.
Dekodery jazdy i oświetlenia kosztują w okolicach 200zł, a z dźwiękiem około 500 zł.
1. Czy po za tym dźwiękiem jest jeszcze jakaś różnica z opcjami?
Dla porównania Zimo MX645P22-EU07 z dźwiękiem a taki Zimo MX633P22.
A może jest coś lepszego?
Na pewno będę chciał jedną lokomotywę z dźwiękiem, ale się zastanawiam czy zainstalować od razu we wszystkich. Mam 4 lokomotywy.
2. Szukałem jeszcze czegoś dla SM42 no i wyczytałem, że najlepiej kupić najtańszy dekoder Lenza, ale podobno szarpie przy ruszaniu. Niby się poprawia po zmianie ustawień.
Znalazłem jeszcze Zimo MX623R oraz MX630R.
Czy pomiędzy tymi dwoma jest jakaś znaczna różnica?
Może i pytania banalne, ale nigdy wcześniej nie miałem do czynienia ze sterowaniem cyfrowym, dlatego nie chciałbym kupować pierwszych lepszych.

Bigi45

Użytkownik
Reakcje
77 2 0
Nie wygląda mi to na problem z dekoderem, ale nigdy nie miałem takiego problemu więc niestety nie pomogę.
Zakładam że tory są od cyfrowego zestawu startowego to znaczy że tor przyłączeniowy nie ma kondensatora w środku ?

OP
OP
D

Darkos

Nowy użytkownik
Reakcje
8 0 0
Tak czy inaczej dzięki za pomoc:giggle:
Spróbuję jeszcze z ustawieniem cv jak w tamtym wątku. Chociaż skoro w 1.0.5.0 miało to być poprawione to nie wiem czy to coś da.

OP
OP
D

Darkos

Nowy użytkownik
Reakcje
8 0 0
Wracając do starego wątku, zmiana CV na 128 pomogła, ale teraz nie o tym.

Podczas ostatnich jazd zauważyłem w ET22 jedną sytuację. Jest w niej dekoder jazdy i oświetlenia zimo mx633p22. Jak zapalam F1 (światła przód) to jednocześnie zapala mi się oświetlenie na samym środku lokomotywy (nie mylić z podświetleniem kabiny maszynisty). Natomiast na F5 nic się nie dzieje.

Nie mam do niego instrukcji funkcji i nie jestem pewny czy tak powinno być. Przyjamniej moim zdaniem to podświetlenie powinno być zapalane osobno. Na innym dekoderze (takim samym) tak samo się zachowuje.

A jeszcze co do SM42. Mam ją z zestawu startowego i dekoder jazdy zimo mx630r. Nie działa w nim żadna dodatkowa funkcja oprócz F0 czyli zapalanie świateł przód + tył. Czy to dlatego że ona jest z zestawu startowego i czyta innych opcji?

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.867 525 30
Jest w niej dekoder jazdy i oświetlenia zimo mx633p22. Jak zapalam F1 (światła przód) to jednocześnie zapala mi się oświetlenie na samym środku lokomotywy (nie mylić z podświetleniem kabiny maszynisty). Natomiast na F5 nic się nie dzieje.
Działanie różnych funkcji świateł zależy w pierwszej kolejności od konstrukcji samego modelu (od jego obwodów elektronicznych) oraz od ustawień (mapowania) dekodera. W modelu ET22 oświetlenie przedziału maszynowego jest podłączone do wyjścia AUX5. Nie znam dekoderów Zimo, ale najwyraźniej w tych, które ma kolega @Darkos wyjścia są tak zmapowane, że wciśnięcie F1 powoduje włączenie zarówno wyjścia świateł przednich, jak i AUX5. To powinno dać się zmienić, ale ja nie wiem, jak się to robi w Zimo.
A jeszcze co do SM42. Mam ją z zestawu startowego i dekoder jazdy zimo mx630r. Nie działa w nim żadna dodatkowa funkcja oprócz F0 czyli zapalanie świateł przód + tył.
W modelu SM42 nie ma żadnych innych świateł poza światłami białymi z przodu i czerwonymi z tyłu, włączającymi się zależnie od kierunku jazdy, więc nia ma co działać. Dekoder tu nie ma znaczenia.

OP
OP
D

Darkos

Nowy użytkownik
Reakcje
8 0 0
W modelu SM42 nie ma żadnych innych świateł poza światłami białymi z przodu i czerwonymi z tyłu, włączającymi się zależnie od kierunku jazdy, więc nia ma co działać. Dekoder tu nie ma znaczenia.
Nie ma opcji nawet jazdy manewrowej, zapalania świateł samych przednich lub samych tylnych? W każdej SM42 tak jest czy tylko w tych zestawach startowych jako "hobby"?
Czy w wersji expert sprzedawanych jako pojedyncze lokomotywy będą takie opcje?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.867 525 30
W pierwszych modelach SM42 sprzed wielu lat było gniazdo NEM652, czyli 8-pinowe i nie było żadnych innych funkcji świateł. Nowych modeli nie znam, ale z opisu jedynego pokazanego obecnie na stronie Piko modelu SM42, w żółtym malowaniu PKP PLK, wynika, że model nadal ma gniazdo 8-pinowe, więc nie należy się spodziewać innych funkcji. Dotyczy to wszystkich modeli, nie tylko tych z zestawów startowych. Nowsze modele Piko, jak elektrowozy, czy SM31, mają gniazdo PluX22, które umożliwia sterowanie większą liczbą funkcji. Na forum ogłaszają się koledzy oferujący zamienne płytki elektroniczne do SM42, umożliwiające uzyskanie większej liczby funkcji świateł, ale wymaga to też przeróbek samych reflektorów.