@Arekmiz Powiem Ci, że
@Asan ma rację. ZIMO MS450 jest o niebo lepszy od MX645. (to ta sama liga co ESU LS5 i PIKO 5.1)
Dopóki nie kupiłem MS450 to też myślałem sobie, że MX645 jest wystarczający i niczego innego mi nie trzeba.
Moim zdaniem nikt nie powinien mówić, że MX645 jest zły, bo to jest bardzo dobry dekoder. Niestety, jego czas już przemija.
Nie wiem, dlaczego jeszcze trzymają cenę. Powinny kosztować
co najmniej 40% mniej.
Wówczas można by rozważyć jego zakup do mniej używanych, czy mniej wymagających lokomotyw.
Oczywiście masowa wymiana dekoderów jest bardzo kosztowna i chyba nie ma sensu, ale jednostkowe loki, które lubimy i którymi jeździmy to można rozważyć wymianę na nowszy z lepszym dźwiękiem Hi-Fi.
Mam 3 MX645 w dieslach, 1 DigiSound w parze BR 41 i 1 MS450 w parze Oko1 od
@Elvis .
(Choć muszę powiedzieć, że trochę się zawiodłęm, bo
@Elvis wgrywał mi plan na HOBBY w Poznaniu za grubą kasę, a w domu sam musiałem wiele zmieniać w ustawieniach dekodera, żeby było akceptowalnie. Nawet palenisko nie świeciło jak należy.
Nie był to gotowy, ukończony plan

Choć nie powiem, mailowo później pomógł

)
W dieslach MX645 ujdzie, nie jest źle.
Jakościowo reprodukcja dźwięku w MX645 i DigiSound jest podobna. Jednakże diesel wypada lepiej niż para. Para potrzebuje jakości.
Para jest bardziej wymagająca w reprodukcji dźwięku.
Dlatego porównując parę z DigiSound, która odpowiada jakością ZIMO MX645 i parę z MS450 to klękajcie narody...
Po ustawieniu "Oczka" na torze nie mogłem przestać jeździć, tak bardzo chciałem słuchać jak jeździ i gwiżdże ten czajniczek.
Głośnik jest od ESU. Ponoć bardzo dobry. Słuchając - chyba tak.
Różnica w reprodukcji dźwięku jest jak między boom-boxem a wieżą Hi-Fi.
Oczywiście nie dosłownie, ale skala różnicy jest adekwatna.
Głębia i czystość dźwięku jest wyraźnie odczuwalna i wprost porównywalna ze starszymi dekoderami.
No, a o ustawieniach trzypunktowej krzywej prędkości w ESU LS5 to już pisaliśmy -
BRAK !!! 

Sama tabela jest 

.
Tak że,
nie miej wątpliwości. Jeśli będziesz kupował nowy dekoder, albo wymieniał jakiś starszy, to bierz ZIMO MS450 bez zastanowienia.