• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dekoder Zimo MX620N w SM 42 PIKO

mk54321

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
zimo.JPG
Próbuje ustawić optymalnie pracę silnika SM 42 na dekoderze Zimo MX620N w SM 42. Trochę mi to nie wychodzi. Przy niskich prędkościach lokomotywa szarpie. Czy ma ktoś jakieś doświadczenie z tym dekoderem i takim silnikiem jaki jest w Sm 42 firmy PIKO? Uwaga, żeby działały światła trzeba dolutować przewód (+) do dekodera i wtyku NEM (PIN 7 -niebieski przewód). Nie dotyczy to dekodera MX620R (chodzi o przewód).
Chodzi mi o adresy CV 9, CV 56, w CV 57 powinno być 150 czy 120 ? (Roco), etc.
Próbowałem te -słabo wyszło:

OP
OP
M

mk54321

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ma max prąd silnika 0,8A. Dla porównania LENZ gold ma 1A. Ma zaletę, że idealnie się wpasował w SM 42. Jaki dekoder polecisz o tych wymiarach ?. Ogólnie w SM chodzi, nawet jazda manewrowa pod F7 działa z 1/2V :). Myślałem, że ktoś próbował optymalizować charakterystykę jazdy. Różnicę między MX620N a MX620R widzę tylko w okablowaniu. Mój teraz to z końcówką R. Ma też tą zaletę, że ma funkcje kompensujące pracę silnika, a nawet uwzględniające luzy na przekładniach.
A to cytat z instrukcji ZIMO o rodzinie dekoderów MX620:

"TYPICAL APPLICATION: for the installation in N, HOe, HOm but also HO engines with limited available space or because of features that have not yet been implemented in the MX63/MX64 decoder (i.e. mph speed control)."
Jak widać można stosować do H0 , (lecz nie wykorzysta się wszystkich jego zalet).

OP
OP
M

mk54321

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
pepej miałeś racje, zadziałało. Nie wiedziałem, że w wątku SU42 było to opisane.;) Co prawda pełna płynność sterowania jest dopiero przy ok 30 kroku z 128 ustawionych. Lecz od 0 zera rusza bez szarpnięć. Bardzo dziękuje. Ale za to nauczyłem się resetowania dekodera Zimo. Jak nie pomoże CV 8=8 to robimy CV 8=0 lub resetujemy CV 8=9. A potem tylko CV8 = 0. Po prawidłowym resecie, powinny działać światła pod F0, po ustawieniu CV 124=14 pod F7 tryb manewrowy (zawsze połowa ustawionej prędkości). Jeśli dekoder nie zresetował się prawidłowo to może być taki objaw, że tylko na CV1=1 wszystko działa, a na innych wartościach CV1 nie. Programowałem za pomocą MM oraz Gbbkolejka z interfejsem GenLi. Komunikacja od dekodera do programu czasami jest czasami jej nie ma:oops: . Jeśli przez ROCO 10764 radzę, żeby kable miały 6 żył a nie tylko 4. Na 4 żyłach komunikacja pójdzie z komputera do dekodera w drugą nie. I dla przypomnienia GenLi podłączamy pod SLAVE a w MASTER musi być mysz. Dekoder przeżył wszystkie moje eksperymenty, przeżyłem chwile grozy ale powoli i do celu plus sięgnij do instrukcji;). Mam nadzieje, że początkujący w dcc z tego skorzystają. (Kable mają być płaskie -nie skrętki!) Jak widać ustawienie płynności jazdy nie jest takie łatwe, zbrakło mi intuicji- w instrukcji wszystko jest opisane. Celowo opisałem, co mi się przytrafiało bo innym użytkownikom też się może to przytrafić - pamiętać należy, że jak dekoder nie reaguje to nie zawsze oznacza, że wyzionął ducha.