pepej miałeś racje, zadziałało. Nie wiedziałem, że w wątku SU42 było to opisane.

Co prawda pełna płynność sterowania jest dopiero przy ok 30 kroku z 128 ustawionych. Lecz od 0 zera rusza bez szarpnięć. Bardzo dziękuje. Ale za to nauczyłem się resetowania dekodera Zimo. Jak nie pomoże CV 8=8 to robimy CV 8=0 lub resetujemy CV 8=9. A potem tylko CV8 = 0. Po prawidłowym resecie, powinny działać światła pod F0, po ustawieniu CV 124=14 pod F7 tryb manewrowy (zawsze połowa ustawionej prędkości). Jeśli dekoder nie zresetował się prawidłowo to może być taki objaw, że tylko na CV1=1 wszystko działa, a na innych wartościach CV1 nie. Programowałem za pomocą MM oraz Gbbkolejka z interfejsem GenLi. Komunikacja od dekodera do programu czasami jest czasami jej nie ma

. Jeśli przez ROCO 10764 radzę, żeby kable miały 6 żył a nie tylko 4. Na 4 żyłach komunikacja pójdzie z komputera do dekodera w drugą nie. I dla przypomnienia GenLi podłączamy pod SLAVE a w MASTER musi być mysz. Dekoder przeżył wszystkie moje eksperymenty, przeżyłem chwile grozy ale powoli i do celu plus sięgnij do instrukcji

. Mam nadzieje, że początkujący w dcc z tego skorzystają. (Kable mają być płaskie -nie skrętki!) Jak widać ustawienie płynności jazdy nie jest takie łatwe, zbrakło mi intuicji- w instrukcji wszystko jest opisane. Celowo opisałem, co mi się przytrafiało bo innym użytkownikom też się może to przytrafić - pamiętać należy, że jak dekoder nie reaguje to nie zawsze oznacza, że wyzionął ducha.