• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dekoder Lenz Silver MTC21 brak świateł

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 1 0
No Szymon, skoro już wszystko działa jak należy i wiesz jak to jest podłączone, to dawaj te długie...
Teraz znając połączenia to już chyba nic trudnego. Joseph wklepie i będzie extra.
No nie do końca... Ja nie potrafię tego w tym dekoderze. Ilość wyjść funkcyjnych i świateł podłączonych do tych wyjść mi nie pozwala na zrobienie świateł krótkie/długie.
Otóż: fabrycznie światła czerwone z obu stron są podłączone do wyjść "A" i "B" dekodera. Światła białe są zrobione w stosunku 2/1 na każdej ze stron. W tym dekoderze światło lewe i górne jest podłączone do wyjścia "E" z jednej strony i "F" z drugiej. Światło prawe do "D" i "C" Czyli do oświetlenia użyto sześciu wyjść. O ile pomieszanie cefałkami pozwala na zapalenie wszystkich świateł białych po jednej stronie, załączenie osobno świateł czerwonych czy załączenie jednego, prawego światła, to nie mam możliwości przy fabrycznym okablowaniu załączyć świateł krótkie/długie. W każdej instrukcji przeczytałem, że przyciemniać można wyjścia "A", "B", "C" i "D". W tym przypadku to są światła czerwone i prawe białe. Pewnie można by się pokusić o mechaniczną ingerencję w okablowanie - zamieniać przyłączenie "A" i "B" z "E" i "F". Ile to pracy? Nie wiem. Czy obciążalność wyjść to zniesie? Nie wiem. Po ewentualnej zmianie okablowania trzeba by postawić na głowie całą cefałkologię. Czy dla bajeru świateł krótkie/długie warto się szarpać? Nie wiem.
Chyba, że czegoś nie doczytałem lub nie zrozumiałem i da się to zrobić?

Na tę chwilę ustawienia świateł są następujące:

Wszystkie białe z jednej strony, załączane klawiszem F0, zmienne, zgodnie z kierunkiem jazdy:
CV33 wartość 24
CV34 wartość 36

Czerwone, zapalane klawiszem F1, zmienne, zgodne z kierunkiem jazdy:
CV35 wartość 1
CV47 wartość 2

Załączenie trybu jazdy manewrowej przyciskiem F4:
CV58 wartość 8

Światło do jazdy manewrowej jeszcze nie sprawdzone. Po przetestowaniu (jeśli zadziała ;) podam CV).

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.406 27 1
A no widzisz. Sądziłem, że po rozpoznaniu połączeń "bojem" można będzie te krótkie/długie zrobić.
Jeśli nie, to daj spokój, bo Joseph na pewno nie będzie grzebał w kabelkach, bo i po co. Nie ma sensu. Jest dobrze.
A te manewrowe to w zasadzie od początku były, jedno białe z przodu i jedno białe z tyłu :D.
Tylko przypisać to i zmniejszoną prędkość do klawisza jazdy manewrowej F4.

Ostatnio edytowane:

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Czy lokomotywy tej serii są lub były eksploatowane w Polsce? Jeśli nie, to światła manewrowe o jakie walczycie pewnie nie są prawidłowe dla tej maszyny, gdyż w innych krajach sygnały manewrowe są inaczej wyświetlane.

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 1 0
Ja nie wiem, nie sprawdzałem. Traktuję to raczej jako wyzwanie, czy da się tak "pocefałkować", żeby nie ingerować mechanicznie, a jak najwięcej zrobić. Bez programatora

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.017 6 2
Czy lokomotywy tej serii są lub były eksploatowane w Polsce? Jeśli nie, to światła manewrowe o jakie walczycie pewnie nie są prawidłowe dla tej maszyny, gdyż w innych krajach sygnały manewrowe są inaczej wyświetlane.
To prawda, tu holenderski przykład tego co piszesz:
https://flic.kr/p/bjrGdk
Choć z drugiej strony ta lokomotywa ma po coś tak te światła podłączone (mówię o modelu) :D

A Wikipedia powołując się dane samego producenta twierdzi, że G2000 mają także dopuszczenie na Polskę.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Joseph

Joseph

Użytkownik
Reakcje
8 0 0
Panowie...
Ja uważam temat za wyczerpany
W moim przekonaniu cel został osiągnięty i jeszcze do tego jest bonus gdyż manewrowe nawet się nie marzyły.
Bardzo dziękuję wszystkim za zaangażowanie, udostępnienie swej wiedzy oraz poświęcony czas.
Szczególne ukłony dla kolegów @ministerek oraz @SzymonG

Pozdrawiam Wszystkich
i do zobaczenia w lepszych czasach
Robert

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 1 0
A ja w uzupełnieniu do postu #44 dodam, że wpisanie do CV38 wartości 12 powoduje zapalenie się pojedynczego białego światła, co udaje światła manewrowe. Niestety udaje, ponieważ świeci jednocześnie z przodu i tyłu lokomotywy - nie udało się opanować kierunkowości. No i równie ważna informacja: trzeba samemu wyłączyć światła główne (F0) - nie da się zawarunkować wyłączenia funkcji F0 (świateł głównych) przez włączenie F4 (tryb jazdy manewrowej i świateł manewrowych).
Pozdrawiam i życzę miłej zabawy.
Szymon.

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.017 6 2
Ale wszystko jest przecież OK, światła manewrowe powinny się świecić jednocześnie z obu stron :) Także w DE czy NL.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 0
DCC 1
DCC 3
DCC 3
DCC 16