• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dekoder 8 pin do gniazda plux 16

Tarka

Aktywny użytkownik
PKMK
Reakcje
254 1 0
Witam,

Nie każdy ma pieniądze aby od razu kupić model i wsadzić do niego dźwięki. Jednak dobrze byłoby nim pojeździć stąd pomysł wsadzenia najprostszego dekodera jazdy jako etap przejściowy.

I tutaj moje pytanie:
Do których pinów gniazda plux 16 należy wpiąć dekoder 8pin?

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Aż się uśmiałem z siebie jaka gapa ze mnie jak popatrzyłem na ten schemat jeszcze raz :)
[DOUBLEPOST=1420544475][/DOUBLEPOST]
Tak, przecież na rysunku są zaznaczone PluX8, PluX16 i PluX22. Chyba, że masz na myśli MTC21, wtedy odpowiedź brzmi: nie.
W tym MTC21 nie chodzi tylko o rozstaw pinów?

Reakcje
12 0 0
Witam.
Zainstalowałem dekoder 8 pin Lenz standard do gniazda plux 16 w mojej T 669 piko i wszystko działa super,jeździ,świeci w obu kierunkach.Problem polega na tym że nie ma czerwonych świateł. Użyłem tego dekodera jako etap przejściowy zanim zakupie dekoder z dźwiękiem.
Pozdrawiam!

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Witam.
Zainstalowałem dekoder 8 pin Lenz standard do gniazda plux 16 w mojej T 669 piko i wszystko działa super,jeździ,świeci w obu kierunkach.Problem polega na tym że nie ma czerwonych świateł. Użyłem tego dekodera jako etap przejściowy zanim zakupie dekoder z dźwiękiem.
Pozdrawiam!
Jak włożyłem dekoder 8 PIN do 7-ki PIKO też nie było świateł czerwonych,bo są wl/wyl. wyjściem funkcyjnym u Ciebie też tak może być ,zielony przewód jest od wyjścia funkcyjnego którego? to chyba zależy jak jest ustawione ale 100% pewności nie mam , jak to jest dekoder przejściowy to może lepiej nić nie kombinować jak się nie czujesz na siłach.

przemek tabisz

Znany użytkownik
Reakcje
938 60 10

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Jeżeli dobrze rozumiem to jeśli do EU07 Piko w środkowe piny włożę dekoder 8 pinowy to będzie to jeździć i świecić w "podstawowym" zakresie. Czyli włączę i wyłączę światła w kieruku jazdy i pojeżdżę.
Dodatkowe pytanie do kolegi Karol_mar: Czy do http://allegro.pl/dekoder-jazdy-eu07-ep07-pkp-piko-esu-lokpilot-v4-i5585346283.html da się podłączyć później głośnik i dodać dźwięki?
Ja z takiego rozwiązania korzystałem jak nie miałem dekodera plux 22 nie miałem tylko czerwonych świateł a tak to wszystko było OK.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Jeżeli dobrze rozumiem to jeśli do EU07 Piko w środkowe piny włożę dekoder 8 pinowy to będzie to jeździć i świecić w "podstawowym" zakresie. Czyli włączę i wyłączę światła w kieruku jazdy i pojeżdżę.
Dodatkowe pytanie do kolegi Karol_mar: Czy do http://allegro.pl/dekoder-jazdy-eu07-ep07-pkp-piko-esu-lokpilot-v4-i5585346283.html da się podłączyć później głośnik i dodać dźwięki?
Do LokPilota nie bardzo da się podłączyć dźwięk. Chyba, że przez moduł SUSI, ale nie ma na razie dźwięków siódemki na takie moduły.

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Na razie jeździj na tym 8 PIN ,sam widzisz nie ma sensu kupować Lokpilot gdy masz w przyszłości mieć w 7-ce dekoder dźwiękowy ,ja tak właśnie zrobiłem

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0
.
[DOUBLEPOST=1439062962][/DOUBLEPOST]
Jak włożyłem dekoder 8 PIN do 7-ki PIKO też nie było świateł czerwonych,bo są wl/wyl. wyjściem funkcyjnym u Ciebie też tak może być ,zielony przewód jest od wyjścia funkcyjnego którego? to chyba zależy jak jest ustawione ale 100% pewności nie mam , jak to jest dekoder przejściowy to może lepiej nić nie kombinować jak się nie czujesz na siłach.
Jak to możliwe, skoro PLUX ma raster 1,27 a 8 PIN 2,54 w kwadracie ????????
No chyba, że jakaś przeróbka ( sam takie robiłem ;) )

Ostatnio edytowane: