Złacze jest wielopinowe, nie pamietam w tej chwili ilu. Mam jeden model rozebrany wiec moge wieczorem zrobic zdjecie. Na razie wzialem jakis screen z filmu z YT.
To zaden standard NMRA, wlasne rozwiazanie MTH.
W wersji DCC-Ready plytki maja standardowe zlacze 8pin.
ProtoSound 3.0 maja wiecej wyjsc funkcyjnych. Dzieki temy MTH jako jedyni byli w stanie zrobic w modelach SD70ACe i Gevo w malowaniach NS Heritage swiatla Ditch migajace naprzemiennie na obu koncach lokomotywy. Ze wzgledu na ograniczenia ilosci wyjsc w standardowych dekoderach inne firmy poszly na latwizne i Ditch'e nie migaja wogole albo naprzemiennie tylko na jednym koncu.
Wielokrotnie juz pisalem ze do wlasnosci dekoderow MTH nie mam zadnych zastrzezen. Modele jezdza doskonale. Plynnie od kroku 1. Nie ma przycinania sie, jest podtrzymanie napiecia, nawet na najgorszych torach z problemami przewodzenia loki MTH pojada. Co najwazniejsze i co odroznia te dekodery od innych producentow to funkcja ktora nazywaja "Speed Control". Objawia sie to tym ze modele maja wyskalowana predkosc. W systemie DCS pojada w skali dokladnie tyle mph ile im zadamy. W DCC nie mamy wyboru mph poniewaz mamy poszczegolne kroki ale dzieki temu kazdy model MTH jedzie z ta sama predkoscia na poszczegolnym kroku.
Mozna zestawic rozne lokomotywy i bez obaw polaczyc je w zestaw.
Niestety z innym producentami jazda zespolona roznych lokomotyw to udreka. Pisalem nawet tutaj na forum ze mam kilka modeli SD70ACE od Athearna. Ten sam model, rozne malowania, kupione w tym samym czasie w tym samym sklepie, z tej samej dostawy. Postawione na torze jezdza kompletnie inaczej. Roznia sie predkosciami tak mocno ze potrafia sie wypychac z torow gdy jada w zestawie.
Jazda zespolona (consist) to jeden z powodow dla ktorych skupilem sie na modelach US. W Europie zdarza sie to rzadko, raczej w przypadku awarii albo ciezkich skladow. W US to codziennosc, ze sklad dlugosci 2 mil ciagnie 5-6 lokow a na koncu jeszcze jakis helper pomaga.
Zestawie sobie 8 lokow od MTH i moge jezdzic caly dzien. Probowalem to zrobic z tymi od Atherna i na pierwszym luku jakies loko ma juz wozek poza szynami.
W skali HO MTH jeszcze nie wypuscilo diesli z dymkiem. Parowozy i owszem maja generator dymu, ktory sprawuje sie bardzo dobrze i jest zsynchronizowany z dzwiekiem i praca tlokow.
Skali O nie sledze wiec na 100% nie odpowiem. Wydaje mi sie w linii RTR nie robia wersji 2 szynowej. Trzeba by przejrzec katalogi. Napewno w linii Premier sa modele na system 3 i 2 szynowy. Ponadto oferuja zestawy kolowe do wymiany.
Z jaka wersja danego modelu mamy do czynienia mozna sie latwo zorientowac po nr. - np 20-20192-2
Dwie pierwsze cyfry
20 = Premier O , 30 = RailKing O , 80 = HO
Potem jest grupa 4 lub 5 cyfr okreslajacych konkretny model a ostatnia cyfra to:
1- wersja 3-szynowa
2- wesja 2-szynowa
3 - dummy
Zobacz załącznik 281654