• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

DCC samoróbka oparta na Arduino

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0
Przypinam temat.
Nie orientuje się czy jest moduł z L6203 - można wyciągnąć do 5A.
A może jest jakiś moduł z mostkiem H na tranzystorach ?

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Misiek

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.362 145 0
cholera wie.
DCC++ to chyba nawet nie jest Loconet.

ale możesz zabrać pilota od TV :)
http://www.rmweb.co.uk/community/index.php?/topic/109022-dcc-arduino-based-dcc-controller/

p.s. w linku od "jezyzie" jest sposób instalacji (w ingliszu co prawda)
http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=dccpp:dccpp-en#install_the_firmware

I zdaje się, że jest też w załączonej prezentacji:
Tu też, na stronie/slajdzie 18 jest o zmianie wydajności do 2A.
Przedtem pisałem o 1,2A, bo "gdzieś tak znalazłem", spróbuję zweryfikować, może to jes w tym przydługawym wątku
http://www.trainboard.com/highball/index.php?threads/dcc-hardware-motor-shields.90314/

Załączniki

OP
OP
Misiek

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.362 145 0
dekoder oparty na Ardunio pro Mini sterujący 17 serwami 9g. Poniżej podam link, myślę że to dobre miejsce, bo byłby komplet sterowania. :) . O ile dobrze doczytałem to można też przy wgraniu innego softu sterować jednocześnie serwami jaki diodami LED.
Na plus jest koszt, coś około 6 $ :).
Coś tam zacząłem dłubać
ale na razie zastój

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
353 0 0
DCC++ nie działa w Loconecie.
Nie ma tu ani niezbędnego interfejsu sprzętowego, ani samo oprogramowanie nie obsługuje pakietów Loconetu.
Programowo przypomina ona dość centralkę generującą pakiety DCC na podstawie jednoliterowych komend sterujących.
Oczywiście te komendy generuje JMRI. Same komendy nie maja nic wspólnego z LocoNet'em, czy też XpressNetem.

Dla układu L298P rzeczywiście maksymalny ciągły prąd obciążenia każdego kanału to 2A. Jednak przy takim prądzie układ będzie się zdrowo grzał.
W udostępnionej przez Misika wersji oprogramowania prąd jest ograniczony do 1,6A. Ja bym tego raczej nie zmieniał.

Z

Zv

Gość
Daawno nie odpakowywalem nic tak intrygująco kolorowego.... no chyba że gumki Durex. Urządzonko w środku fajniutkie, nie mogę doczekać się reszty. Wg opisu po przecięciu zwory Vin płytka będzie korzystać z zasilania podanego na zaciski Vin i Gnd. Czy to jedyna konieczna zmiana?
20180120_164835.jpg 20180120_164848.jpg

marek1704

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
225 0 0
U mnie nie zadziałało. Sketch skompilował się bez błędów. Musiałem tylko obniżyć szybkość transmisji do monitora portu. Wgrałem go do Uno, podłączyłem zasilanie, uruchomiłem JMRI, ustawiłem port ttyUSB i nic się nie wydarzyło. Lampki na płytce Motor Shield nie zapaliły się, na wyjściu nie pojawiło się napięcie. :(

OP
OP
Misiek

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.362 145 0
Maciek
W Motor Shield przecinasz tylko VIN (tak jak na obrazku powyżej i w instrukcji "sieciowej", oraz dodatkowo podłączasz piny 10,12 oraz 5,13.
Zasilanie Motor shield tak jak na obrazku napisałem VIN+, GND-, czyli tak jak i Ty napisałeś.

Jakiś zasilacz - 12volt, o odpowiedniej wydajności, wystarczy. Ja sobie dorobiłem jeszcze wtyczki gniazdka, kabelki, sznureczki itp.

Uno zasila się tym co kabelek USB da.
ciekawe jak będziesz podniecony rozpakowując paczkę z Uno. (to mniej więcej jak blondynka w salonie Porsche)

arturhej - za pomocą tego sterujesz tak jak zwykłym DCC. światła i funkcje dźwiękowe możliwe.

na forum TT, andrzejc zamieścił poprawiony sketch, bez wyskakujących błędów: https://forumtt.pl/download/file.php?id=8032

marek1704, że tak głupio zapytam, włączyłeś "JMRI"? Na poprzedniej stronie jest zrzut ekranu z JMRI, są dwa zielone przyciski ON (działają jednocześnie).

po uruchomieniu JMRI (np. Panel Pro) uruchamiamy dodatkowo: "Start JMRI Web server" oraz dla sterowania telefonem "Start WiThrottle Server" (można sobie ustawić jako "autostart" przy każdym uruchomieniu JMRI).

Ostatnio edytowane:

marek1704

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
225 0 0
Pytanie o włączenie JMRI było zasadne :)
Po moich działaniach ikonki włączenia były żółte. Ponieważ nie były czerwone brałem to z dobrą monetę. Nie wiem co teraz zrobiłem innego, ale udało się i działa. Bardzo dziękuję. :)
Skrypt, z forum TT u mnie też zgłasza błąd. To błąd a raczej ostrzeżenie że będą błędy przy przekazywaniu do funkcji tekstu (zamiana string na char) Trochę dziwne, bo funkcja CurrentMonitor::CurrentMonitor(int pin, char *msg) wydaje się być OK.
Już jutro sprawdzę czy sterowanie działa z telefonu, ale taka zabawa to chyba nie jest dla mnie. Natomiast myślę o wykorzystaniu tego DCC++ do programowania dekoderów. Muszę tylko, jak widzę, rozgryźć JMRI

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.952 45 3
Zbudowałem toto sobie i - działa. Z programów na smartfona (Android) zainstalowałem dwa: Engine Driver (działa OK) oraz DigiTrains (brak reakcji loka pomimo, że pokazuje 'JMRI is connected'. Czasem nagle rozłącza i po sekundzie ponowie łączy. Chyba coś jest nie tak z tą aplikacją). Znacie jakieś inne godne polecenia?

PIKO57

Aktywny użytkownik
eSeMka
Reakcje
74 1 0
U mnie nie zadziałało. Sketch skompilował się bez błędów. Musiałem tylko obniżyć szybkość transmisji do monitora portu. Wgrałem go do Uno, podłączyłem zasilanie, uruchomiłem JMRI, ustawiłem port ttyUSB i nic się nie wydarzyło. Lampki na płytce Motor Shield nie zapaliły się, na wyjściu nie pojawiło się napięcie. :(
Witam.
Zbudowałem taki sam zestaw t.j Arduino Uno +Arduino Motor shield odseparowałem zasilanie , połączyłem piny 10-12 oraz 5-13.
W ustawieniach connections jest DC++, DCC++Seial Port, Serial port: Arduino Uno (com3) connecion prefix: DCPP, Connecion name: DC++.
Niestety pomimo prób właczenia zasilania w programie JRMI cały czas przycisk zasilania jest żółty-Unknown, diody na wyjściach Ai B ,ie świecą się, jedynie można dostrzec "żażenie się" obu didek przy porcie A , ale nie jest to świecenie, podczas wysyłania komend z progarmu na samej płytce Arduino widać pojedyncze mignięcie diody w trakcie odbiearnia pakietu, ale nie wiem czy nie powinna ona inaczej się zachowywać , jest to pierwsza moja próba uruchomienia bardziej skomplikowanego prgramu na Arduino i nie wiem ,czy jest sposób aby sprawdzić poprawne działanie tak zmontowanego zestawu inna aplikacją, mam nadzieję ,że motor shield nie jest uszkodzony?. zaobserwowałem być może normalne zachowanie układu, bo gdy zbliżyłem rękę do okolic pinu 5 na płycie mostka to jedna z diód portu B zaświeca się.Mam nadzieję ,że problem nie leży w zasilaczu bo ma na wyjściu 15V.

KonradH0

Użytkownik
Reakcje
57 2 1
Witam,
Ja też złożyłem taki zestaw, miałem tylko jeden problem - sterowniki serial usb. Po aktualizacji wszystko zaczęło działać ok.
Jestem bardzo zadowolony z Arduino. Sterowanie z kilku smartfonów i bez kabli - rewelacja za te pieniądze.

PIKO57

Aktywny użytkownik
eSeMka
Reakcje
74 1 0
Odnalazłem problem , dokładnie przyblokowany nieznany port 3 USB i to powodowało brak komunikacji i możliwości uruchomienia apletu.
Teraz muszę się w nim odnaleźć, sprawdzić jak odczytać adres loka z dekodera?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 10
DCC 10
DCC 9
DCC 176
DCC 9