• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

DCC -pomysły z szopy w JZ

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Przyciemnienie, wygaszenie lub zapalenie dodatkowych dowolnych świateł na dowolnej F-ce w BD12 można zaprogramować grzebiąc w CV. Ostatnio już domyślnie programuję dodatkowo wygaszenie przodu. Wkrótce dorzucę jeszcze domyślne wartości CV dla przyciemnienia prawych. Jeszcze tylko trzeba dorobić programowanie procedur dla F13..28 ;), bo dotychczasowe funkcje mogą spokojnie zająć 8 szt. F. (domyślnie mam F0/F1 - zwykłe/manewrowe/"pod prąd", F2 - przyciemnienie, F3 - wygaszenie czerwonych z tyłu, F4 - kabina, F5 - wygaszenie przodu do push-pull, F6 - będzie przyciemnienie prawych, F7 - mogą być "awaryjne"). Coś jeszcze?

Aktualnie kończę uruchamianie dwóch wersji z wyjściami na 16 świateł - jednej miniaturowej, drugiej z gniazdem pod PluX22. Pokażę zdjęcia jak skończę i zamontuję w TRAXX.

Pytania do WM- i nie tylko: kiedy używa się dwóch czerwonych i jednego białego albo samych dwóch białych?
Jaki jest przepisowy okres migotania "awaryjnych", tzn. sygnału niebezpieczeństwa?

OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.744 15 0
1.Dwa czerwone i górne białe:
6) Sygnał Pc 6 "Oznaczenia czoła pociągu z jednoosobową obsadą pojazdu trakcyjnego, zatrzymanego z niewiadomej przyczyny na torze szlaku dwu- lub wielotorowego"Jedno górne światło białe i dwa dolne światła czerwone na czole pociągu

Sygnał Pc 6 podaje maszynista pociągu towarowego z jednoosobową obsadą pojazdu trakcyjnego w przypadku zatrzymania się pociągu z niewiadomej przyczyny na torze szlaku dwu- lub wielotorowego przed udaniem się wzdłuż pociągu, w celu ustalenia przyczyny jego zatrzymania.
Maszynista pociągu, w którego kierunku podano sygnał Pc 6, powinien zatrzymać pociąg i udzielić pomocy maszyniście tak osygnalizowanego pociągu.

Światełka NIE migają :) A "awaryjne" to takie... moje nazewnictwo ;)

Ze strony http://kolej.krb.com.pl/ie1/rozdz2.html

2. Dwa białe to światło postojowe, włączane podczas dłuższego postoju pociągu na stacji, aby np. obserwator z nastawni nie odbierał mylnie trzech białych na stojącym pociągu jako jadącego składu.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.491 552 30
O ile nic się ostatnio nie zmieniło, to w Polsce w lokomotywach światło migające (dwa dolne światła) stosuje się tylko do sygnału A 1 "Alarm". Nie ma określonego czasu podawania tego sygnału, podaje się go tak długo, jak długo istnieje przyczyna zagrożenia bezpieczeństwa. Dwa dolne światła czerwone i górne białe, wszystkie ciągłe, to sygnał Pc 6. Sygnał włącza maszynista przy zatrzymaniu z niewiadomej przyczyny pociągu z jednosobową obsługą trakcyjną, przed wyjściem w celu sprawdzenia składu. Dwa światła białe ciągłe to dopuszczalna forma zwykłego sygnału czoła pociągu - w pojazdach mających 3 światła sygnał ten zasadniczo podaje się wszystkimi trzema, ale dopuszczalne są tylko dwa światła w linii poziomej.

Widzę, że kolega Władek mnie uprzedził.

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Chodziło mi właśnie o ten alarm - okres/częstotliwość migotania. Czyli - dziękuję za już i proszę o jeszcze :).

Zaraz, Koledzy... A gdzie macie kondensatory blokujące zasilanie - te po 100 nF, hę?
Rozumiem, że zasilacie się z wyjścia 5V na dekoderze z gniazdem PluX?

OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.744 15 0
Żeby z tym sygnałem A1 było wszystko tak do końca, to jest on podawany światłami i jednocześnie dźwiękami syreny lub gwizdawki lokomotywy: jeden długi i trzy krótkie ;)

<edit mode>
Ten kondensatorek 100nF jest pod płytką :)
A gniazdo jest 21-pinowe MTC.
Obrazek wyjść MX640D, w nowym MX644D te dwa "n.c." to normalne wyjścia FA5 i 6.
21-pin.jpg

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.964 122 22
To skoro:
Ostatnio już domyślnie programuję dodatkowo wygaszenie przodu.
...czyli jak rozumiem po włączeniu świateł są one domyślnie przygaszone, to zgodnie z tym co już kiedyś sugerowałem, dodatkowo pod:
F3 - wygaszenie czerwonych z tyłu
...powinien być domyślnie stan ich wyłączenia, zaś klawisz ten powinien służyć do ewentualnego włączenia, jeśli potrzeba (czyli odwrotność tego co jest obecnie). Bo dla mnie głupotą jest, że w momencie włączania oświetlenia czołowego białego wraz z nim włącza się oświetlenie tylne czerwone. Szczególnie, że w starszych pojazdach każda żarówka reflektorów miała swój własny przełącznik ("zetkę", jak na fotkach parę postów wcześniej), oraz zazwyczaj lokomotywa ma ciągnąć skład, więc czerwone i tak nie mają sensu. Czerwone wzorem oryginału powinny być opcją jedynie.

OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.744 15 0
Podobnie światła "pod prąd" powinny być jako opcja, lokomotywka jadąca w jedną stronę po torze niewłaściwym w drugą stronę już będzie na właściwym ;)

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Nie, domyślnie świata są jasne, przyciemnia się je F2 (domyślnie).

"programuję dodatkowo wygaszenie przodu" oznacza, że w nowych dekoderach domyślne wartości CV ustawiam tak, że są gotowe maski do funkcji zgaszenia świateł z przodu.

Dotychczas czerwone z tyłu były wyłączane przez F3. Gdyby zaprogramować w CV włączanie czerwonych z tyłu zamiast wyłączania, to nawet trzymałoby się to kupy, bo można byłoby włączyć same czerwone do pchania (tylko nie ma jak zrobić wtedy wykluczenia dla manewrowych, więc przy F1 i F3 byłyby "manewrowe z czerwonymi z tyłu"). Przymierzę się do tego.

Wszystkie funkcje są dowolnie przypisywane do F przez CV, więc można je poukładać tak, jak się chce.

OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.744 15 0
...ale F-ek zabraknie, bo potrzebne byłyby dwie do określenia, który kierunek jest "niewłaściwy".
Tak naprawdę, w PL kierunek niewłaściwy jest jak pociąg jedzie do przodu po lewym torze :)
A kierunek w dekoderze określany jest przez wyjścia FA0p i ..t. Zrób odwrotnie: zapamiętaj aktualny kierunek i po prostu wyłącz pociągowe, czyli F0 ;) Czerwone wtedy zostaną tam gdzie powinny.
No i w przypadku jazdy pociągu wagonami naprzód, czyli pchaniu składu ;) wypadałoby zapalić na pierwszym wagonie dwa białe... Pc4 chyba.

Blue napisał(a):
...bo można byłoby włączyć same czerwone do pchania (tylko nie ma jak zrobić wtedy wykluczenia dla manewrowych, więc przy F1 i F3 byłyby "manewrowe z czerwonymi z tyłu")
Mooożna :D Wystarczy zadeklarować to samo światło manewrowe dla kombinacji klawiszy F1 +F3.
Ja mam na sztywno zadeklarowane światła dla każdej kombinacji klawiszy, tzn. wyjść funkcyjnych, jak włączone jest FA1 (domyślnie F1) to naciskając inne klawisze nic się nie zmienia w światłach. Jedyna drobna niedogodność to brak kontroli co zostało załączone we FREDIM... ale da się z tym żyć :D

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
To nie tak. Kierunek oczywiście znam, a dywagacje o F-kach dotyczyły definiowania, który kierunek jest niewłaściwy, tak, aby po samej zmianie kierunku światła robiły się właściwe/niewłaściwe bez machania F-kami, jak to wymyśliłeś. Fajne, ale szkoda F-ek.

Ja mam do świateł kompletny dekoder, niezależny od dekodera jazdy i z zestawem ponad 150 sztuk własnych CV do programowania wszystkiego, w tym np. indywidualnej korekcji jasności każdego światła oraz bezwładności włączania i wyłączania dla grup świateł. Jak już pisałem, domyślnie programuję CV tak, aby F0 i F1 wystarczyły do włączania trzech trybów świateł - zwykłe/manewrowe/pod prąd. Kolejne F-ki dokładają wariacje na temat - przyciemnianie, wygaszanie, zapalanie dodatkowych - wszystko w wariantach dla dwóch kierunków jazdy. Mam też możliwość ustawiania 7 trybów trzema F-kami, ale z niej nie korzystam.

Za to bardzo milusio wygląda SM-ka w trybie demo (domyślnie włączanym przy zasilaniu analogowym). ;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.491 552 30
......można byłoby włączyć same czerwone do pchania
Przypomnę nieśmiało kolegom, że praktycznie do końca IV epoki w dzień z przodu pociągu nie było żadnego światła. Tak więc, w dzień przy jeździe lokomotywy luzem świeciły się tylko światła czerwone z tyłu, a przy ciągnięciu składu, na lokomotywie nie było żadnych świateł.

No i w przypadku jazdy pociągu wagonami naprzód, czyli pchaniu składu ;) wypadałoby zapalić na pierwszym wagonie dwa białe... Pc4 chyba.
Domyślam się, że kolega WM-MODEL ma na myśli normalną jazdę pociągu z lokomotywą z tyłu, tzw. "push-pull". Wtedy na czole pociągu stosuje się zwykły sygnał czoła pociągu Pc 1, czyli najczęściej 3, lub 2 białe światła. Sygnał Pc 4, choć jego świetlna wersja wygląda tak samo, jak Pc 1 (ale tylko dwa światła, nie trzy) stosuje się przy jeździe pociągu wagonami do przodu, gdy na czole składu nie ma kabiny maszynisty. Takie określenie w przepisach to pozostałość po czasach, kiedy systemu "push-pull" w Polsce nie stosowano, a pociągi pchane to praktycznie wyłącznie towarowe pociągi bocznicowe, gdy lokomotywa pchała skład na bocznicę, odgałęziającą się gdzieś na szlaku.

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
No to zrobione:
7 trybów podstawowych, włączanych trzema F (np. F2, F1, F0):
- ciemno
- zwykłe (F0)
- manewrowe (F1)
- "pod prąd" (F1+F0)
- tylko czerwone z tyłu (F2)
- 2 białe z przodu (F2+F0)
- postój na szlaku - białe + 2 czerwone z przodu (F2+F1)

Modyfikacje - każda włączana jednym dowolnie wybranym F:
- przyciemnienie wszystkich białych
- wygaszenie tyłu (albo zapalenie czerwonych z tyłu, wtedy w podstawowych trybach nie ma czerwonych z tyłu) - do wyboru
- włączenie oświetlenia kabiny w kierunku jazdy
- przyciemnienie prawego białego z przodu, żeby Marcin widział słupki we mgle.

Do wersji maksimum trzeba użyć 7 sztuk F.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.964 122 22
OK, to teraz pytanie mi się rodzi.
Czy w tych płytkach jakie już mam, da się soft zmienić by uzyskać to wszystko co powyżej?

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
CoCu: Tak.

I nowe pytanie do fachowców:
W nowych lokomotywach są po trzy światła "pozycyjne" (w tym dwa dolne dwukolorowe) i po dwa "długie" z każdego czoła. Mam zrobione płytki z dwukolorowymi diodami (łącznie 7 świateł na płytce) i dekoder do TRAXXów. Jak sensownie odwzorować funkcje? Pozycyjne świecą tak, jak w starych lokomotywach ich jedyne białe i czerwone, tylko pozycyjnych się nie przyciemnia - to akurat jest oczywiste.
Czy "długie" podlegają przyciemnianiu, czy też są włączane tylko z pełną jasnością na trasie, a odpowiednikiem "przyciemnienia" w starej lokomotywie jest po prostu brak "długich"? Które świecą w trybie manewrowym - czy "długie" też?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 10
DCC 10
DCC 9
DCC 176
DCC 9