• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

DCC pomocy jestem zielony w tym temacie

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
krzychu12231 napisał(a):
Mam pytanie do znawców tematu: ile Multimausów mogę podłączyć do jednej centralki?
Teoretycznie chyba 31 o ile zasilanie z centralki to wytrzyma... Ale 5 to na pewno... U mnie były 4 urzadzenia podpięte do centralki Lenza (3 myszki i LI-USB) i działało bez problemu... Na zlotach więcej było...

krzychu12231 napisał(a):
Chciałbym na makiecie sterować 5 pociągami niezależnie i w tym samym czasie.
Do tego nie trzeba mieć 5 manipulatorów...

PS. Jak będziesz już sterował, to zrób film i pokaż jak to robisz... :LOL:

cyruss

Znany użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
374 1 0
Tomku, DCC wcale drogie nie jest. Pod warunkiem że umiesz coś "kleić" z elektroniki. Jedyne czego w necie DIY nie znalazłem to mychy master. No chyba że za taką uznać MiniBoxa czy DCCMiniStation. Taką np LM2 kupisz za mniej niż 100 zł. Dekoder np od martiego tez można mieć w rozsądnej cenie. Rocobooster kupisz już za 40 zł. I jest od czego zacząć. Mychę slave, mychę specjalistyczną do rozjazdów, booster - to wszystko można skleić za grosze.
Programy podobne do gbbkolejki też są w necie. Czujniki zajętości torów robisz sam, i zamiast "drucianej inteligencji" znanej z analogu stosujesz rozwiązania programowe. O ileż to elastyczniej przy jakichś zmianach...
Dla mnie dwa lata temu DCC to była czarna magia - wszystkie informacje mam z netu. Jeśli masz głowę do elektroniki - też tak potrafisz.

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.747 15 0
cyruss napisał(a):
...mychy master. No chyba że za taką uznać MiniBoxa...
Pod LocoNet'em nie ma rozróżnienia na "master" i "slave". Wszystkie manipulatory mają jednakową wagę :D
MiniBox to centralka z guzikami do ustawiania bele czego ;)

OP
OP
Tom

Tom

Użytkownik
Reakcje
2 0 0
Witam.Ok.Cyruss moze i tak.Moze i mozna kupic cos niecos tanio.Jednak w elektromechanice czuje sie bardzo dobrze a w elektronice nie za bardzo.Mychy master itp to czarna magia.Samo czytanie to za mało.Po za tym nie mam dostepu by u kogos obejrzec i poznac zasady działania ale w praktyce.A kupowac cos okazyjnie nie majac pojecia co z czym :cry: A całe zestawy gotowe to juz powazne wydatki.Ale zobacze.Na razie jeszcze nic nie buduje.Brak miejsca itp.Ale w przyszłosci mam zamiar.Dlatego juz teraz sie rozgladam by byc w temacie jak przyjdzie na mnie czas ;) Pozdrawiam

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Tom napisał(a):
Mychy master itp to czarna magia
Normalnie jest tak: jest jedna centralka i są manipulatory podłączone do niej. W każdym jest jakiś procek...

Tylko Roco wymyśliło jak tu zrobić to taniej: niech procek w manipulatorze robi także robotę centralki. Tylko jak odróżnić myszkę, która robi też za centralkę (w układzie DCC jest tylko jedna centralka) od mychy "normalnej" (i to z punktu widzenia użytkownika jak i wewnętrznej pracy myszki)? Pomysł jest prosty: Niech jedno wyjście w "czarnych pudełkach" będzie się "trochę" różniło od innych. I tak powstało "wyjście Master" w "czarnym pudełku" Roco oraz pojęcie "myszki Master".

:D

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.411 146 0
Młodzikowski napisał(a):
Po za tym nie mam dostepu by u kogos obejrzec i poznac zasady działania ale w praktyce.
A tak blisko jest "prężny" klub ;) Z pewnością chłopaki pomogą i zaprezentują zalety "cyfry".
dokładnie!
co innego mówić "NIE" a co innego spróbować!

Szkoda, że się Tom objawił 3 tygodnie po imprezie w Skierniewicach.
Spokojnie można byloby "obadać" cyfrę w wersji eNkowej ;-)

OP
OP
Tom

Tom

Użytkownik
Reakcje
2 0 0
Przepraszam koledzy ale to ze jestem z łodzi nie znaczy ze tam jestem.Aktualnie a własciwie od 1.5 roku pracuje i mieszkam tymczasowo w Zakopanym.A tu raczej modelarstwo kolejowe to obce słowo.Jedyny plus to to ze mam blicko do chabówki a tam muzeum kolejnictwa.A we wrzesniu parowozjada 2008 :LOL: To bedzie frajda :smile:

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.778 62 3
Tom napisał(a):
Po za tym nie mam dostepu by u kogos obejrzec i poznac zasady działania ale w praktyce.
Toż przecież jesteś z miasta Łodzi, a Marti ze Zgierza, a wogóle w Łodzi to pełno modelarzy i klub mają, tylko popytać.

OP
OP
Tom

Tom

Użytkownik
Reakcje
2 0 0
Mozliwe.Ale pracuje od piatku do soboty od 8 do 16 albo dłuzej.Dojazd do krakowa przy tych remontach zakopianki to co najmniej 2 godziny to kiedy niby mam tam isc?Moge sobie tylko poogladac w internecie.Moze kiedys cos sie zmieni.Na razie to moge pomarzyc tylko :cry:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 21
DCC 10
DCC 9
DCC 176
DCC 9