• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

DCC dekodery - kilka pytań nowicjusza

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
482 8 0
Dzień dobry,
kupiłem pierwszy zestaw startowy (analog Piko 57179 - Taurus z 3-ma wagonami) i w ten sposób po ponad 20-tu latach dołączyłem ponownie do zabawy kolejkowej :)

Przed zakupem przekopałem sporo internetu, aby zorientować się w komponentach i możliwościach. Kierunek oczywiście tylko jeden - DCC :) Zestaw startowy analogowy to tylko zmyłka Żony - chciała mieć czeskie drahy ;) Mam już centralę z boosterem od Railboxa, a teraz przyszedł czas na cyfryzację taboru i infrastruktury. Zrodziło się u mnie wiele pytań, na które mam nadzieję dostać od Was odpowiedzi:

1. Czy oprócz dcc24 jest gdziekolwiek dostępne polskojęzyczne kompendium od A do Z kwestii cyfryzacji, standardów, różnic pomiędzy dekoderami, spis podzespołów, itd.? Jeśli nie, to może chociaż anglojęzyczne?
2. Instrukcja do Taurusa w spisie części podaje dwa dekodery: 56122 oraz 56403. Niestety, nie mogę zidentyfikować różnic między nimi, poza kształtem i złączem SUSI (czyli rozszerzenia na dźwięk, jak rozumiem?). Jakie jeszcze są między nimi różnice? W szczególności interesują mnie możliwości sterowania oświetleniem przednim/tylnim/kabiny.
3. Czy Piko A-Gleis ma jakieś kompatybilne dekodery do zwrotnicy wkładane pod nasyp, podobnie jak Roco? Jaki jest najwygodniejszy sposób cyfryzacji infrastruktury przy założeniu, że będzie ona często składana/rozkładana?
4. Czym się różni podłączenie zasilania analogowe od cyfrowego w Piko (55270 od 55275)? Skoro obydwa służą do wpięcia dwóch drucików, to czy analogowy wtyk nie obsłuży prądu od centralki cyfrowej?

I jeszcze jedno pytanie odnośnie kompatybilności i bezpieczeństwa:
5. Wiem, że analog nie pojedzie na DCC (a nawet się uszkodzi), natomiast DCC - o ile dekoder pozwala - pojedzie na analogu, ale właściwie dlaczego tak jest? Internet nie jest jednoznaczny - jedni piszą, że chodzi o napięcie (wyższe na DCC), inni piszą - jeśli dobrze rozumiem - o kształcie sinusoidy prądu. O czym jeszcze powinienem pamiętać w kwestii kompatybilności? Czy są jakieś rozwiązania pozwalające jeździć na obydwu systemach?

Pytań mam znacznie, znacznie więcej, ale na początek starczy tyle :)
Z góry dzięki za pomoc.

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
369 1 0
@4: podłączenie analogowe zawiera elementy przeciwzakłóceniowe (chodzi o zakłócenia od iskrzącego silnika dla odbioru radiowego), podłączenie cyfrowe to same przewody. Elementy przeciwzakłóceniowe mogą przeszkadzać w pracy DCC.
@5: Są centralki DCC pozwalające na jazdę (tylko jednej) maszyny analogowej ale to zawsze będzie proteza. Przy analogu w torach jest napięcie regulowane 0-12 V, przy DCC jest to przebieg prostokątny o amplitudzie dla H0 około 15-16 V. Po przejściu przez dekoder do silnika też powinno docierać 0-12 V. Czyli w obu systemach pojedzie maszyna z dekoderem - oczywiście o ile dekoder ma taką funkcjonalność. Maszyny bez dekodera nie radzę stawiać na tory w DCC, dym z niej raczej nie pójdzie ale przede wszystkim - jeśli postoi bardzo długo - rozmagnesują się magnesy w silniku i straci on moc. No i przede wszystkim nie pojedzie.

OP
OP
Artur_BJ

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
482 8 0
Jestem już po pierwszym roku swojej zabawy i rozgryzałem tematy. Odpowiem sam na swoje nieodpowiedziane jeszcze pytania, może komuś się przyda :)

@1: Nie ma żadnego kompendium. Jest to wiedza mozolnie zdobywana, czasami ze zlepków różnych źródeł internetowych, czasami z metod prób i błędów i samodzielnego odkrywania możliwości. Standardem w dekoderach są CV od 1 do 5, częściowo też ustawienia prędkości i ilości kroków. Poza tym co producent, to inne rozwiązania. Potrzebna jest dokumentacja, przy czym ta do PIKO jest uboga i mizerna (tak jak i z grubsza możliwości dekoderów), a np. na dokumentacji do ESU LokSound można zrobić doktorat ;)
@2: Do dziś nie wiem czym one się różnią oprócz złącza SUSI, czyli np. możliwości podpięcia modułu dźwiękowego. Kupiłem ostatecznie 56403 (czyli SmartDecoder poprzedniej generacji 4.1) i nie drążyłem już tematu. Taurusa udźwiękawiać nie będę, bo to i tak ubogi model z zestawu startowego, który nawet nie ma kinematyki krótkiego sprzęgu. Kupię sobie kiedyś lepszy.
@3: Zrobiłem eksperyment i podłączyłem do napędu PIKO dekoder Roco 61196 do zwrotnic, pierwowzór ponoć niegdyś popularnego i tańszego dekodera GeoDec. Niestety eksperyment zakończony porażką. Zwrotnica nie przestawiała się do końca. Potrzeba było czterech cykli, aby ostatecznie iglice dotarły do szyn. Zaznaczę jednak w tym miejscu, że być może dekoder był walnięty, bo miał jeszcze inne objawy wskazujące na taką możliwość. Na dzień dzisiejszy wygląda jednak na to, że wchodząc w szyny PIKO na nasypie nie ma możliwości umieszczenie elektroniki sterującej pod nasypem. Bardzo na to liczyłem, gdyż w ten sposób uniknąłbym przy zabawie z dziećmi konieczności ciągnięcia kabli. Lesson learned.

MaciejWesola

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 0 0
No niezupełnie. Nie ma gotowych rozwiązań- to prawda. Ale sterowanie serwomechanizmami jak najbardziej można ukryć w nasypie - choć musi miec pewna wysokość oczywiście. Ja wykorzystuję dwa rozwiązania - serwo obok zwrotnicy ( można to umieścić na wspólnej desce ze zwrotnicą - jest płaskie) albo pod torami no ale to wymaga wysokiego nasypu.

Pierwsze na wysokie nasypy lub pod makietę.
IMG_2011.JPG

Sterowanie anglika dwoma serwami pod pokrywami udającymi sterowanie zwrotnic- przed malowaniem i szutrowaniem oczywiście. Wysokośc całkowita takiego modułu to ok. 2 cm. Mozna umieścić na wspólnym kawałku sklejki albo płyty MDF

IMG_2009.JPG

Ostatnio edytowane:

MaciejWesola

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 0 0
Ja rozumiem. Dlatego pokazałem Ci rozwiązanie anglika. Oryginalny napęd Piko kosztuje 130 zł - serwo w granicach 30 zł. A i jedno i drugie montuje się na podpince obok zwrotnicy właściwej, takiej na podsypce.

Nefik

Użytkownik
Reakcje
25 0 0
.... Na dzień dzisiejszy wygląda jednak na to, że wchodząc w szyny PIKO na nasypie nie ma możliwości umieszczenie elektroniki sterującej pod nasypem. Bardzo na to liczyłem, gdyż w ten sposób uniknąłbym przy zabawie z dziećmi konieczności ciągnięcia kabli. Lesson learned.
Temat stary, ale dopiero teraz trafiłem tu przypadkowo. Też miałem problemy z zabawą na podłodze i kablami. Mam w sumie 7 rozjazdów i wiadomo jak to wyglądało. Ale poradziłem sobie w sposób jak na zdjęciach. Żadnych kabli do rozjazdów, wszystko tylko z szyn. Wiem że już są podobne rozwiązania, ale może komuś się jeszcze przyda mój sposób wskazań w jakim kierunku otwarty jest rozjazd. Żeby zwrotnica przestawiała się do końca ważne są kondensatory. Pod nasypem PIKO mieszczą się kondensatory SMD, w sumie 2000uF.

Rozjazd1.jpg

Rozjazd2.jpg

Rozjazd1k.jpg

Rozjazd2k.jpg

Nefik

Użytkownik
Reakcje
25 0 0
Sygnał DCC idzie przez optoizolator? Jaką masz centralę?
Centralę mam ROCO Z21 Start. Ale wyczytałem na jakimś forum, że podłączanie napędu PIKO bezpośrednio do torów (wtedy wystarcza 100uF) może powodować zakłócenia w sygnale DCC w innych dekoderach. Napisali, że bezpieczniej jest podłączać napęd w taki sposób, żeby całą energię przełączania pobierał tylko z kondensatora. Tak też zrobiłem. Napędy oddzielane są od torów rezystorem ok.100Ώ. Nie jestem elektronikiem, więc muszę polegać na tym, co inni zalecają.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.283 88 0
Napisali, że bezpieczniej jest podłączać napęd w taki sposób, żeby całą energię przełączania pobierał tylko z kondensatora. Tak też zrobiłem. Napędy oddzielane są od torów rezystorem ok.100Ώ.
Brzmi sensownie. Napędy zwrotnic potrafią dużo konsumować, mi kiedyś w starym Roco przygasało wszystko, co było na torach :D

mbrs

Nowy użytkownik
Reakcje
19 0 0
Ale wyczytałem na jakimś forum, że podłączanie napędu PIKO bezpośrednio do torów (wtedy wystarcza 100uF) może powodować zakłócenia w sygnale DCC w innych dekoderach.
To brzmi sensownie - może pamiętasz co to było za forum?
Zależy mi żebyś odpowiedział, czy sygnał DCC masz puszczony przez optoizolator.

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
273 2 1
dekoder 1.png
Moje 3 grosze:
Aktualny schemat mojego dekodera do napedow od Piko do anglika. Zmiany w ukladzie zasilania w stosunku do tego co Paco pokazywal na swojej stronie:
- diody zenera D5 i D6 - bez D6 uklad potrafil przyswirowac, D5 jest "w razie W" zeby na procka nie poszlo za wysokie napiecie z torow.
- scalony mostek prostowniczy wylecial, w to miejsce poszly 4 szybkie diody prostownicze, o ile pamietam SS16
- dodalam uklad R6 D12 zeby przy podaniu napiecia na tory z duza iloscia takich dekoderow centralka nie szalala - na wzor podobnego ukladu w UPSach do dekoderow do lokomotyw
- lepsze tranzystory, ULN2003/2803 SMD w tych ukladach potrafia sie spalic
I wiadomo - wlasny program i inny procek.
A i jeszcze jeden myk, dekodery wedlug typowego schematu od Paco zrobione 5 i wiecej lat temu dzialaja bez problemow. Ten sam schemat i czesci kupione teraz, niby te same, i nagle problemy. Czyzby chip shortage zwiazany z COVIDem spowodowal ze do handlu poszly podzespoly gorszej jakosci?

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.447 39 7
- daj mniejszy, nowszy stabilizator niż 7805
- brak 100n na wyjsciu stabilizatora i na zasilaniu procesora (bardzo duży błąd!)
- zamiast zenera D5 - zwykla sygnałowa, najlepiej podwojna dla dodatniej i ujemnej polowki
- D1-D4 schemat tego nie pokazuje, powinny być na złączach JP3, JP5
- D12, R6, kondensatory na osobną gałąź (tak 100R prowokuje tętnienia na wejściu do stabilizatora, może powodować niestabilne naięcie lub nawet wzbudzanie się stabilizatora (brak 100n na wyjściu)
- d6 do wywalenia, jednostkowe zaleczenie problemow, które powinny zniknąc po uzwględnieniu jak wyżej (jeśli płytka nie prowokuje przepięć)
- attiny chyba nie ma push pulla, więc D11 steruj stanem niskim (obecnie - może wpływać na szynę VCC)

Bez urazy, nie neguję, tylko radzę z doświadczenia (zawodowego, nie tylko DCC)

Czyzby chip shortage zwiazany z COVIDem spowodowal ze do handlu poszly podzespoly gorszej jakosci?
Nie, słabe PCB i słabe FW są czułe na zmiany w produkcji - mniejsza litografia uwydatnia braki w PCB, FW. Inna kwestia czy nie kupiłeś podrobionych PICów?

Nefik

Użytkownik
Reakcje
25 0 0
Forum było niemieckie, ale wtedy szukałem każdej wiadomości o dekoderach, więc już nie pamiętam z którego zrobiłem notatkę. Sygnał DCC jest odbierany przez rezystor 22k. Dekoder można zaadresować jak każdy inny, trzeba jednak uważać, żeby tylko jeden był połączony w tym momencie z torami, bo inaczej wszystkie zmieniają adres.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.447 39 7
Przepuszczenie przez izolację siłą rzeczy da tak duży pobór prądu, że bez dodatkowego zasilania progrmaowanie w trybie CV będzie niemożliwe, jedynie POM (oprócz tego też specyficzne cechy central, np Roco utrudniają tryb CV)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 0
DCC 10
DCC 9
DCC 176
DCC 9