• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dąbrowa Górnicza-Gołonóg

patryk96

Znany użytkownik
Reakcje
36 3 0
Witam.
Wstawiam zdjęcia mojego pobytu w Dąbrowie górniczej.Pobyt był bardzo fajny i ciekawy mogłem zobaczyć dużo ciekawych lokomotyw. Zdjęcia przedstawiając stację Dąbrowa górnicza-gołonóg,
stacja bardzo mi się spodobała i taka stacje planuje wykonać na module ale czy powstanie to czas pokorze zaranie są plany.I też mam pytania do Formowiczów: czy posiadacie jakieś stare zdjęcia tego dworca,my macie jakieś plany tego budynku i jakie parowozy mogły poruszać się po tej Lini?

Załączniki

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Masz coś nie tak z balansem bieli w aparacie albo nie umiesz jeszcze robić zdjęć. Na dodatek 1/4 zdjęć to same krzaczory których mogłeś nam oszczędzić bo wszystko zasłaniają. Ale życzę powodzenia w szukaniu planów.

A może lepiej poprosić kogoś dorosłego by pomógł wybrać sie z miarką i pomierzyć dworzec?

Reakcje
1.786 13 0
Piękny budynek i okolica.
.Myślę ,ze jak wpiszesz w Google Dąbrowa Górnicza - Gołonóg to na pewno coś archiwalnego się pokaże i trochę fotek też będzie. :D

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Odkopię bo to moja dzielnica. Współczesne zdjęcia nie oddają tego co tam było przed laty. Gołonóg miał dobrze zorganizowaną stację kolejową. Z ciekawostek to tu kończyły się tory kolei iwangorodzkiej Dęblin - Dąbrowa Górnicza

Z dawnej przedwojennej świetności nie zostało nic... niestety. Ot zaniedbany przystanek na trasie Gliwice- Częstochowa gdzie sobie można fotę Elfom zrobić.

BTW Próbuję doszukać się planów starego torowiska bo pomysł na makietę gołonoskiego dworca gdzieś tam z tyłu czaszki mi się kołacze :)

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Dodam kilka dzisiejszych zdjęć zrobionych podczas "polowania" na przejeżdżające przez naszą stacje składy.

gołonóg stacja kolejowa.jpg gołonóg stacja kolejowa 2.jpg gołonóg stacja kolejowa 4.jpg gołonóg stacja kolejowa 7.jpg gołonóg stacja kolejowa 16.jpg

Ciekawe czy ta uschnięta topola to ta widoczna na zdjęciu post wyżej :)

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.063 25 2
...no i zbierałem się zbierałem i mam ...
masz jeszcze, ale niedługo rozbiorą te resztki.
Jest to znakomity i niestety od dawna praktykowany na sieci PKP sposób na pozbywanie się starych ale wartościowych historycznie obiektów. Najpierw zapuszcza się toto do ruiny, oczywiście pod absolutnym zakazem przekazywania komukolwiek za symboliczną złotówkę, potem ewentualnie toleruje się wpis do rejestru zbędnych, zalegających, zawadzających, zabytkowych (niepotrzebne skreślić). Ostatecznie ktoś uczynny np. kloszard, pijaczek, menel, nasłany (skreślić j.w.) tę ruinę puści z dymem, a dalej to już wiadomo, i ... po kłopocie. Przecie i tak toto żadnego dochodu nie przynosiło, a myśleć w dzisiejszych czasach trzeba ekonomicznie.
Jakieś tam zabytki ? Odpowiem jak kiedyś mi powiedziano w Min.Kom.:
- "tu jest ruch, przewozy i obronność ! - i na jakieś tam hobby tu nie ma miejsca".
A zabytki ?
Na terenie kolejowym ?
- to chyba gdzieś w muzeach i skansenach, a nie tutaj.
Jest przecież Wolsztyn, Wenecja, Sochaczew - to nie wystarczy ?

Dodam kilka dzisiejszych zdjęć
Mistrzostwo w fotografii !! ;)
- szczególnie to pierwsze ujęcie !
- ja tak nie potrafię :(

a Kolega Patryk96 aluzju chyba poniał ?

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Zgadzam się z kolegą Prezes TS masz jeszcze czas na zdjęcia ,lepiej teraz niż wcale.
Ja tak się zbierałem na zdjęcia dworca Chorzów Stary i tak się zebrałem aż go wyburzyli, podobny los niedługo spotka pewnie Bytom Bobrek.
"Twojego" dworca szkoda bo to piękny budynek i obawiam się że jego dni są teraz już definitywnie policzone.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Mistrzostwo w fotografii !! ;)
- szczególnie to pierwsze ujęcie !
- ja tak nie potrafię :(
...które? Matko jedyna żadne mi się nie podoba ...ale się zarumieniłem chyba, że to ironiczny komentarz był :D

W piątek wolne to idę pomierzyć bryłę. Jak będę go odtwarzał to i tak sprzed peerelowskiego zachlapania tynkiem więc szczegóły typu balustrady, zdobienia wyciągnę ze zdjęć w Sztygarce.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Remont ma wystartować i w Gołonogu, i w centrum Dąbrowy Górniczej w przyszłym roku. Na razie wycięli stuletnie topole które widać na starym zdjęciu z lat 30 ... trochę szkoda. Do tego łyso się zrobiło...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 9
Koleje w Polsce 0