• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Chemia Czym i jak czyścić okna w modelach - Wydzielone z dyskusji o wagonach 104a

jaco

Znany użytkownik
Reakcje
858 14 1
Moge zlecić trawienie jak ktoś jest zainteresowany. Sam montaż nie jest trudny tylko czasochłonny. Żeby efekt był lepszy to należy odkleić szybki od budy, umyć w jakimś delikatnym zmywaczu do farb akrylowych , następnie zanotować z powrotem i na to od zewnątrz przyklejać ramki. Trochę czasochłonne, ale przyjemnie wieczór leci jak widać rosnący efekt. No i same ramki pasują również do Herisów, np. 609A widoczny na zdjęciu to Heris.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
787 87 8
Moge zlecić trawienie jak ktoś jest zainteresowany. Sam montaż nie jest trudny tylko czasochłonny. Żeby efekt był lepszy to należy odkleić szybki od budy, umyć w jakimś delikatnym zmywaczu do farb akrylowych , następnie zanotować z powrotem i na to od zewnątrz przyklejać ramki. Trochę czasochłonne, ale przyjemnie wieczór leci jak widać rosnący efekt. No i same ramki pasują również do Herisów, np. 609A widoczny na zdjęciu to Heris.
Ja bym szczerze odradzał nawet delikatny zmywacz akrylowy. W wielu modelach oszklenie to właśnie akryl. Każdy taki zmywacz nie jest obojętny na powierzchnię oszklenia. Najlepiej wpierw wypróbować jego działanie na niewidocznej części i porównać. W przypadku PIKO można oczywiście kupić nowe oszklenie w razie uszkodzenia, co do ROBO to chyba nieco trudniej.
Używam jedynie wody z odrobiną detergentu, ewentualnie materiałów do czyszczenia obiektywów, na bazie mikrowłókien. Jeśli oszklenie zmatowieje lub ulegnie zarysowaniu, można to wypolerować pastami do tego typu materiałów.

OP
OP
jaco

jaco

Znany użytkownik
Reakcje
858 14 1
Akurat wiele szybek zdążyłem już umyć w zmywaczu do farb akrylowych firmy Wamod. Bez utraty połysku, wiec ten akurat mogę polecić.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.680 61 1
Akurat wiele szybek zdążyłem już umyć w zmywaczu do farb akrylowych firmy Wamod. Bez utraty połysku, wiec ten akurat mogę polecić.
Jak szybko wymoczysz i wymyjesz to się uda ale zostaw na chwilę dłużej to zmatowieje okropnie, jedno okno kiedyś tak uszkodziłem, jakby szron go zaatakował :(

Ale Wamod o ile wiem, ma taki „zapach”, że rzuca o ziemię.
Nie jest tak źle, rozcieńczalniki do farb nieraz gorzej śmierdzą.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
787 87 8
Jak szybko wymoczysz i wymyjesz to się uda ale zostaw na chwilę dłużej to zmatowieje okropnie, jedno okno kiedyś tak uszkodziłem, jakby szron go zaatakował :(

Nie jest tak źle, rozcieńczalniki do farb nieraz gorzej śmierdzą.
„Czyszczenie” okien akrylowych rozcieńczalnikiem do farb jest totalnym nieporozumieniem. Jeśli ktoś nie chce wody z mydłem, zawsze są środki do czyszczenia soczewek plastikowych, pasty polerujące, które akurat warto mieć.
W zeszłym roku dostałem dwa nowe wypustu Roco, wagony restauracyjne WARS i Mitropa. Pudełka mają zaczepy wewnątrz z ostrymi zakończeniami. W czasie transportu w Mitropie, jeden z nich się odłamał i dostał między przykrywę pudełka i jedno z okien. Okno zostało nieładnie zarysowane. Udało mi się rysę zlikwidować przy użyciu trzech kolejnych rodzajów pasty, każda o innym poziomie ścieralności.

OP
OP
jaco

jaco

Znany użytkownik
Reakcje
858 14 1
Ale dlaczego jest nieporozumieniem ? Stosuje ta metodę od lat, i wszystkie szybki maja elegancko zmyta farbę imitująca ramki i zero efektu zmatowienia. Przy czym jak wspomniałem używam Wamodu , może ktoś ma inne nieprzyjemne doświadczenia z innymi tego typu specyfikami, ale u mnie ta metoda skutecznie działa.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
787 87 8
Kolega @old_jawa wspomniał o działaniu Wamod na podstawie swojego doświadczenia. Rozcieńczalnik do farb akrylowych z natury wejdzie w reakcje z oszkleniem akrylowym. Nie ma innej opcji. W sieci znajduje się tona materiału na temat akrylu, jego właściwości, obróbce, konserwacji.
Oczywiście kolega może używać metod jakie mu odpowiadają, ale Wamod (każdy rozcieńczalnik) nie jest wypełni bezpieczny. Należy to powiedzieć otwarcie i uczulić na możliwe ujemne skutki pracy z konkretnymi chemikaliami.