• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Czy można mieszać producentów?

naugmir

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witajcie, mam pytanko co do możliwości łączenia podzespołów różnych producentów. Skąd to pytanie? Otóż: mój Tata od zawsze marzył że na emeryturze będzie budował swoją makietę i bawił się kolejką. Dlatego na jego 60-te urodziny planuję przygotować mu w piwnicy ogromny stół obity suknem, na którym postawię mały zestaw startowy i z dwa elementy otoczenia. Tata zawsze mówił mi o Piko, ale czytając to forum dowiedziałem się że to niekoniecznie najlepszy wybór. Zastanawiam się, którego producenta wybrać i czy można łączyć modele od różnych producentów, np. w razie większej dostępności innego producenta? Czy istnieją różnice np. w łączeniach torów, łączniach wagonów, połączeniach trakcji do sterowania itp.? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Aha i od razu dodam... Mojemu Tacie zależy bardziej na zabawie w zaciszu domowym, niż na pełnym realizmie i wystawianiu się na konwentach i zjazdach.

Pozdrawiam

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.406 3 0
Praktycznie wszystko można łączyć. Nawet tory, które mogą mieć inną wysokość można mieszać z pomocą specjalnych złączek. Jest też możliwość łączenia starych torów z nowymi tzw modelowymi. Na szcxęście producenci współczesnego sprzętu nie mają znanej z agd i rtv korby na tworzenie tylko pod swoją markę.

OP
OP
N

naugmir

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Praktycznie wszystko można łączyć. Nawet tory, które mogą mieć inną wysokość można mieszać z pomocą specjalnych złączek. Jest też możliwość łączenia starych torów z nowymi tzw modelowymi. Na szcxęście producenci współczesnego sprzętu nie mają znanej z agd i rtv korby na tworzenie tylko pod swoją markę.
Ekstra, cieszy mnie to bardzo dziękuję za szybką odpowiedź

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Proponowałbym zestaw startowy cyfrowy od roco z multimouse.
Niestety nie znajdziesz raczej nic z pkp w tych zestawach chociaż sa tez ciekawe.
Był na forum wątek jaki zestaw startowy wybrać. Poszukaj. Nie podam ci linka bo na telefonie nie łatwo sie szuka.

OP
OP
N

naugmir

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Proponowałbym zestaw startowy cyfrowy od roco z multimouse.
Niestety nie znajdziesz raczej nic z pkp w tych zestawach chociaż sa tez ciekawe.
Był na forum wątek jaki zestaw startowy wybrać. Poszukaj. Nie podam ci linka bo na telefonie nie łatwo sie szuka.
Dziękuję Ci bardzo, poszukam tego wątku, ale w trakcie grzebania w internecie znalazłem coś takiego...
http://www.***NIEDOZWOLONA REKLAMA***.pl/pl/p/Cyfrowy-zestaw-startowy-z-kamera,-DCC,-skala-H0,-ROCO-51248/17516
i takiego...
http://www.***NIEDOZWOLONA REKLAMA***.pl/pl/p/Cyfrowy-zestaw-startowy-z21-zestaw-torow-51250,-skala-H0,-ROCO-41502-M1/18159

Więc domyślam się że istnieje już aplikacja i możliwość sterowania kolejkami za pomocą kompa... i ta opcja wydaje mi się ciekawa, zwłaszcza że mój Tata nieźle sobie radzi z kompem. Tylko tu pada ponownie moje pytanie kompatybilność... Jeśli kupiłbym zestaw startowy od ROCO i skonfigurował mu wszystko na kompie, a on za jakiś czas stwierdzi że chce mieć jakiś model z PIKO (zauważyłem że jest najłatwiej dostępny) to czy będę mógł mu ją dograć do tego sterowania?

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.406 3 0
W temacie DCC niewiele Ci pomogę ale przypuszczam, że nie będzie problemów. Ludzie mają wymieszane składy lokomotyw PIKO, ROCO czy innych producentów więc to nie jest pewnie żaden problem. Do lokomotywy PIKO można zapewne wsadzić dekoder innej firmy.

epox

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ja mam lokomotywę ROCO z gniazdem dekodera 8pin i kupiłem sterowanie digi1 Piko, czy to będzie razem działać oraz jaki dekoder kupić w tej konfiguracji do lokomotywy ?

sluzbowo

Znany użytkownik
Reakcje
140 1 0
epox , niestety w Twoim przypadku wybór dekodera będzie sprawą drugorzędną. To znaczy możesz wybrać taki, jakiego potrzebujesz. Nie napisałeś jaką i jak wyposażoną masz lokomotywę. Nie będziesz natomiast zadowolony z tego zestawu do sterowania. Więcej (negatywnych) informacji na ten temat znajdziesz przeszukując to Forum.

epox

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
epox , niestety w Twoim przypadku wybór dekodera będzie sprawą drugorzędną. To znaczy możesz wybrać taki, jakiego potrzebujesz. Nie napisałeś jaką i jak wyposażoną masz lokomotywę. Nie będziesz natomiast zadowolony z tego zestawu do sterowania. Więcej (negatywnych) informacji na ten temat znajdziesz przeszukując to Forum.
Lokomotywa to roco br 185 railion z gniazdem dekodera 8 pin. A co do sterowania to jest jeszcze kwestia ceny, ja nie zapłaciłem dużo i nie zamierzam budować makiety. Co najwyżej uruchomię 2 lokomotywy na torach.

sluzbowo

Znany użytkownik
Reakcje
140 1 0
Lokomotywa to roco br 185 railion z gniazdem dekodera 8 pin.
To - jak mi się zdaje - model bez żadnych wodotrysków, a więc podejrzewam, że wystarczy Ci jakiś podstawowy dekoder, np. ROCO 10745

A co do sterowania to jest jeszcze kwestia ceny, ja nie zapłaciłem dużo i nie zamierzam budować makiety. Co najwyżej uruchomię 2 lokomotywy na torach.
Tu leży pies pogrzebany. Te zestawy są tanie bo są - oględnie mówiąc - kiepskie. Podstawowy mankament to komunikacja pilota z centralką. Ponieważ wykorzystywana jest podczerwień (tak jak w zdalnym sterowaniu telewizorów itp.) to należy ZAWSZE i BEZWZGLĘDNIE pamiętać o tym, aby pomiędzy pilotem a centralką nie było żadnych przeszkód mogących zakłócić komunikację; poza tym znaczenie również ma odległość pomiędzy ww. urządzeniami. Przez grzeczność nie wspominam o ograniczonych możliwościach programowania, czy kłopotliwej obsłudze :)

Do podstawowych zastosowań dużo lepiej nadaje się ROCO LokMaus2. Niedawno ktoś oferował tutaj nawet zestaw w bardzo fajnej cenie. A z tym sterowaniem PIKO jest jak z Alfą Romeo: cieszysz się dwa razy - raz kiedy kupujesz i drugi raz kiedy sprzedajesz :) No, może nie będzie aż tak źle. Pokrakałem trochę. Dasz radę.

sluzbowo

Znany użytkownik
Reakcje
140 1 0
a ja nie pchał bym się w nic niżej nic Multimaus. lokomouse jest bez wyświetlacza. a cena za mm to 300 350 pln (nowy)
Ahem, miałem w ręku kilka LokMausów 2 i wszystkie miały wyświetlacze (*); skromne, co prawda, ale jednak. Myślę, że w przedmiotowym przypadku cena gra rolę, zatem LM2 w cenie ok.130 - 150 może stanowić korzystną alternatywę dla PIKO. Później w miarę rośnięcia apetytu i potrzeb zawsze można /trzeba/ pójść dalej, wtedy MultiMouse? A może Hornby Elite? z21? Z21? LM2 na początek ok, można się na tym sporo nauczyć.

Ale my tu teoretyzujemy, a tymczsem kolega ma PIKO i musi z nim (współ)żyć.

(*) niektóre to były nawet fikuśnie podświetlone

vqsoft

Znany użytkownik
Reakcje
4 0 0
piko ma epox a założyciel wątku nie ma nic ... jeszcze.. więc informacje są przydatne...
zwracam honor odnośnie wyświetlaczy w lm. Nie miałem go w ręku... zaczynałem od mm