• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Czernienie kół

BaFe

Użytkownik
Reakcje
43 5 0
Czy możecie mi podpowiedzieć jakiś środek albo sposoby na zaczernienie tych okropnie świecących się kół w modelach wagonów? Malowanie na czarno odpada.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.879 33 1
Spróbuj zastosować OKSYDĘ.
Jak poczernisz koło to powierzchnię toczną kół wyczyść żeby się jednak świeciła jak w kołach oryginalnych.
Użyj np. drobnego papieru ściernego ( najlepiej wodny gradacja 1000) aby nie porobić rys.

OP
OP
B

BaFe

Użytkownik
Reakcje
43 5 0
Spróbuj zastosować OKSYDĘ.
Jak poczernisz koło to powierzchnię toczną kół wyczyść żeby się jednak świeciła jak w kołach oryginalnych.
Użyj np. drobnego papieru ściernego ( najlepiej wodny gradacja 1000) aby nie porobić rys.
Mam ten Coldox. Używam go do zastosowań nie modelarskich na elementach stalowych. Spróbowałem użyć tego na zestawach kołowych (oczywiście dokładnie oczyszczonych) jednego wagonu. Powiem że efekt daleki od oczekiwań. Koła nie są stalowe, a z jakiegoś stopu. Trochę pokryło, trochę nie i zaczęło odpadać, a to co zostało zrobiło się siwe. Dobrze że eksperymentowałem na starym (ale już nie NRDowskie PIKO) testowym wagoniku

OP
OP
B

BaFe

Użytkownik
Reakcje
43 5 0
Właśnie. Czy to ostatnie nie będzie najlepsze? Te kółka są robione z jakiejś pochodnej mosiądzu chyba. Są bardzo delikatnie żółtawe. Coldox pięknie barwi ale stal. Nie działa za dobrze na te kółka.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.661 112 11
Tak jak napisał Kolega @Dariusz71 malować farbą olejną. Najlepiej pędzelkiem, to nie jest trudne. Kolor dobrać do stanu jaki ma przedstawiać tabor; od czarnego, do "brudnego"-czarny zmieszany lekko z szarym. Tabor taki jak wagony bardziej brązowo brudny, chociaż na lokomotywach też widać nieco rdzę. Stanowczo odradzam używania jakiego kolwieg papieru ściernego do usuwania farby z powierzchni tocznej. Nawet na gładkie powierzchnie toczne nachodzi smar i brud powodując nawet wykolejenia jeśli nie czyści cię regularnie, a co dopiero na wytarte papierem ściernym. Do zmycia zbędnej farby najlepiej mieć przygotowany rozpuszczalnik, patyczki do uszu i kawałek serwetki.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.661 112 11
"Patyczki so uszu" nie powinny istnieć ;) To są patyczki higieniczne (kosmetyczne).

Trzymajmy się prawidłowego nazewnictwa... albo... uczmy się go ;)
Kolego, kiedy ja dorastałem w Polsce nie było nawet czegoś takiego. Brało się zapałkę w ręcznik i tak się uszy myło. Dopiero będąc w Stanach taki wynalazek spotkałem. W Polsce to nowość, za tem nazewnictwo dla mnie też. Ale dzięki za uwagę;)

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.248 56 1
Tak jak napisał Kolega @Dariusz71 malować farbą olejną. Najlepiej pędzelkiem, to nie jest trudne. Kolor dobrać do stanu jaki ma przedstawiać tabor; od czarnego, do "brudnego"-czarny zmieszany lekko z szarym. Tabor taki jak wagony bardziej brązowo brudny, chociaż na lokomotywach też widać nieco rdzę. Stanowczo odradzam używania jakiego kolwieg papieru ściernego do usuwania farby z powierzchni tocznej. Nawet na gładkie powierzchnie toczne nachodzi smar i brud powodując nawet wykolejenia jeśli nie czyści cię regularnie, a co dopiero na wytarte papierem ściernym. Do zmycia zbędnej farby najlepiej mieć przygotowany rozpuszczalnik, patyczki do uszu i kawałek serwetki.
Ja oklejam taśmą malarską. Maluje miękkim pędzelkiem emalią Humbrol Satin 85.
Oś znaleziona w rupieciach, ale taka, żeby trochę przypominała oryginał ;)
IMG_20230428_150254.jpg IMG_20230420_022522.jpg IMG_20230420_022544.jpg IMG_20230420_022608.jpg IMG_20230428_151614.jpg

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.248 56 1
Taka ciekawostka. Firma, która wyprzedzała swoje czasy, czyli RÖWA, 50 lat temu wypuszczała wagony z kołami fabrycznie malowane na czarno.
IMG_20230524_012101.jpg