• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Cysterny typów "Deutz","Uerdingen" oraz 20R i ich modele.

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.772 56 5
To jest moja wersja ,przerobiona na kalkach Alegratki , model wyglądał pierwotnie tak. Prośba do modelatora o rozszerzenie tytułu wątku o "Uerdingen".
Uerdingen 68hL.jpg

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.703 5 0
Szanowni Koledzy, oczy przecieram... bo już nie wiem czy dobrze widzę, ale.... co to są te szczeliny na walczaku / zbiorniku w 1/4 długości patrząc od prawego i lewego końca? ...i kolejne dziwne szczeliny położone osiowo na "grzbiecie" tak "umownie" wydzielonych obu ćwiartek zbiornika...?
Walczak w modelu składa się z 3 detali. Szczeliny powstały na łączeniach. W modelu tej cysterny sprzed kilku lat udało mi się rozkleić detale. Dwie płaszczyzny bez rantu przeszlifowalem na papierze ściernym. Te z rantem już nie da się tak zrobić. Trzeba byłoby detal zamocować w uchwycie tokarki i przetoczyć krawędź. Po zmontowaniu walczaka z przeszlifowanymi tylko dwoma krawędziami wagon wygląda już lepiej.
20220506_101314.jpg

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.500 27 2
Podzielę się taką fotografią, gdyż na niej ładnie widać kilka cystern. :)

TKt48-82, 1975 r.
Gdzie?
Źr. eBay
Autor M. K. Robinson

tkt48 82 1975.jpg

Pytanie
Są gdzieś dostępne inne fotografie cysterny 20R/1 - tej z całą pseudoramą?

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.756 37 1
Wagon 20R/1 nr 84 51 770 1139-1 serii Zakk, wcześniejszych numerów niestety nie znam... do niedawna stał w bazie paliw w Jastrowiu
_5111275.JPG

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.774 8 0
Pytanie
Są gdzieś dostępne inne fotografie cysterny 20R/1 - tej z całą pseudoramą?
Pewnie gdzieś, ktoś ma ... ;)
Ja mam taką samą jaka jest zamieszczona w "Katalogu ..." producenta. I tu pytanie do Kolegi eddy - czy o tym katalogu coś więcej wiadomo ? Intryguje mnie sprawa zamieszczonych w nim fotografii.

Załączniki

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.500 27 2
Dziękuję! :)
Tak się zacząłem zastanawiać nad budkami hamulcowymi.
Czym był podyktowany brązowy kolor budki, który widzimy w modelach wagonów? Jest to prawidłowy kolor?
Budka była drewniana, obita blachą z tego co widzę.

Posłużę się fotografią kol. @Młodzikowski :)

Uh Rh Spirytus2.jpg

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
414 5 2
Pewnie gdzieś, ktoś ma ... ;)
Ja mam taką samą jaka jest zamieszczona w "Katalogu ..." producenta. I tu pytanie do Kolegi eddy - czy o tym katalogu coś więcej wiadomo ? Intryguje mnie sprawa zamieszczonych w nim fotografii.
Zdjęcie cysterny 20R(z budką hamulcową) zamieszczone przez kolegą też jest takie same w tym katalogu. Może i inne też by się znalazły te same;):niepewny:
Ten katalog był formatu A3 z wklejonymi zdjęciami 17 cystern bez strony tytułowej(jak dobrze pamiętam). Drukowany chyba na jakimś powielaczu bo druk fioletowy. Podejrzewam, że był wydany pod koniec lat 60-tych przez Wagony Świdnica jako zakładowy. A może kto inny go wydał???. Są też tam cysterny z Elbląg- Tabory, Zastal Zielona Góra i jedna produkcji rumuńskiej RRrh z 1964r. Zdjęcia formatu pół pocztówki pewnie wykonane przez zakładowego fotografa lub kilku bo jest zdjęcie retuszowane z ep IIIb i z ep IVa.
Osoba która mi go udostępniła niestety już nie żyje, a rodzina nie była zainteresowana tematyką kolejową. Pewnie poszedł na makulaturę....:(

Ostatnio edytowane:

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.774 8 0
Zdjęcie cysterny 20R(z budką hamulcową) zamieszczone przez kolegą też jest takie same w tym katalogu. Może i inne też by się znalazły te same;):niepewny: ...
No właśnie, te dwie kolejne też posiadam.

... Ten katalog był formatu A3 z wklejonymi zdjęciami 17 cystern bez strony tytułowej(jak dobrze pamiętam). Drukowany chyba na jakimś powielaczu bo druk fioletowy. Podejrzewam, że był wydany pod koniec lat 60-tych przez Wagony Świdnica jako zakładowy. A może kto inny go wydał???.
Być może tak jest, ale może też być tak, że jest to część katalogu opracowanego przez ostrowskie CBK WT. Już o tym pisałem w innym temacie, ale w latach 50/60 wspomniane biuro opracowało dla PEC katalog eksploatowanych wagonów cystern (ponoć w dwóch egzemplarzach). Zachowało się ok. 130 fotek różnych cystern, różnych producentów krajowych i zagranicznych. Fotki opisane dziwnymi symbolami, a w przypadku polskich wagonów - typami.

I do tych fotografii były opracowane karty z charakterystyką i pochodzeniem wagonu (a w zasadzie odwrotnie). Te zaś zaginęły, bo wspomniane biuro istnieje do dnia dzisiejszego (choć pod inną nazwą i formą prawną) i rozmawiałem o nich z wieloletnim pracownikiem a obecnie prezesem - kart nie mają.

Więc tak sobie dumam, że zamieszczone przez Kolegę karty mogą pochodzić z katalogu ostrowskiego (ale obejmują wyłącznie wagony zbudowane w Polsce), albo na jego podstawie został opracowany swój własny.

KrzyszTTof

Użytkownik
Reakcje
17 1 1
Wątek mega ciekawy, dorzucę więc coś od siebie.

Wrzesień 2017. Bytów. Cysterny 20R wyciągnięte z bazy paliw w Ugoszczy. Próbowaliśmy coś zrobić, by zachować choć jedną, niestety było już za późno i poszły na złom ...

21765213_1543268929044825_4556186273121830024_n.jpg
22008359_1543268845711500_8219565593217863518_n.jpg
22045859_1543268799044838_6406184071188708966_n.jpg