• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Cysterny do przewozu gazu

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.279 39 0
Ponieważ rozpocząłem pracę nad spolszczeniem współczesnych cystern do przewozu gazu poszukuję zdjęć z malowaniami Lotosu i Orlenu - jeszcze z naniesionym logo Petrochemii. W Googlu wyskakują praktycznie głównie zdjęcia modeli. Oczywiście mam dostęp do tego co jest w "Katalogu wagonów towarowych" p. Jerczyńskiego. Gdyby trafiły się fotki tablic z oznakowaniem wagonu to też chętnie skorzystam.

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.279 39 0
No cóż - nie spodziewałem się, ze sam sobie - po długim czasie trochę odpowiem na pytanie. W moim zbiorze trafiły się cysterny do przewozu gazu i to dość różnorodnie oznakowane.

Na początek cysterna oznakowana jako seria Zagkks sfotografowana 04.11.2001 w Krotoszynie. Obok oznakowania DEC nosi także oznakowanie Petrolinvest. Na podstawie Atlasu Jerczyńskiego (seria oraz data zdjęcia) powinienem chyba określić jako typ 454R ale pewności nie mam.

IMG_3001.JPG

IMG_2996.JPG

IMG_2997.JPG

IMG_3002.JPG

IMG_3003.JPG

IMG_3004.JPG

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.279 39 0
Kolejny zestaw niestety niezbyt ostrych zdjęć - były robione z jadącego pociągu na stacji Czechowice-Dziedzice (10.11.2001)
Trzy cysterny do gazu - każda innego typu i każda trochę inaczej malowana

To chyba typ Fg1080. Ma tylko logo ORLEN a na pomarańczowym pasku napis GAZ PŁYNNY

IMG_2998.JPG

Typu poniższego wagonu nie chcę zgadywać - może ktoś dopowie (ja mam 3 kandydatów) Ma jeszcze stare napisy Petrochemia Płock SA ale także logo ORLEN

IMG_2999.JPG

To chyba typ 413Ra - bez płaszcza ochronnego na górze zbiornika. Ma zarówno logo Petrochemia Płock SA jak i ORLEN oraz na pomarańczowym pasku napis PŁYNNY GAZ

IMG_3005.JPG

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.571 60 3
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
D
Koleje w Polsce 5
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 1
Koleje w Polsce 0