• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Cysterna Orlenu

OP
OP
DarekW

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.543 18 0
By nie zakładać nowego wątku, będe kontynuował w tym, nowe wypociny na temat cystern.
Jako, że zaden z producentów jak na razie, nie bierze się za naszą wszechobecną 406 Ra, a o Rt500 to już w ogóle chyba marzyć nie można, zacząłem przegladać cysterny, choć trochę podobne.
Wiem że nie którym z was nie bedzie pasowało to co poniżej ale nic bardziej podobnego do RT500 nie znalazłem. Nie jestem tak utalentowany jak inni w metalo-plastyce, więc wygląd na pewno odbiega od oryginału w wielu elementach.

Krótki filmik z przejazdu składu cystern DEC-a
http://www.youtube.com/watch?v=QkgP7BQQ ... annel_page

Załączniki

OP
OP
DarekW

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.543 18 0
Dorobiłem następne cysterny do składu, jest wsród nich jedna z logiem GATX, który jest współwłaścicielem Deca i często widać te cysterny na polskich szlakach.

Załączniki

• 214,2 KB Wyświetleń: 1.371
  • 208,7 KB Wyświetleń: 1.370
OP
OP
DarekW

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.543 18 0
Ulegając namowie jednego z naszych kolegów, poczyniłem historyczną już cysternę DEC-a, w białym malowaniu, która przewoziła paliwo z portu północnego.
Na początek, sama beeczka przerobiona z modelu Sachsenmodelle.

Załączniki

• 87,2 KB Wyświetleń: 1.225
OP
OP
DarekW

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.543 18 0
Obiecałem Wam w Rybniku, że naszykuję III epokę więc będzie.

Co do cysterny to sprawa wygląda następująco:
Mam w pracy jednego dawnego pracownika parowozowni Zielona Góra, zaczynał od palenia pod Tkt3.
Nie mogąc znaleźć zdjęcia cysterny RRrh w innym malowaniu niż to, które zproponowało Roco zacząłem go wypytywać o tabor, szczególnie cysterny.
Wspominał, że przyjeżdżały z Krakowa albo z Katowic, jak to mówili Cepeeny, z racji napisu na skośnym pasku.
I tyle cała historia tej cysterny.
Czy jest faktycznie taka, jakie kiedyś były :?: Faktem jest że od 1954 do 1995 roku, CPN był monopolistą na przewozy naftowe.

OP
OP
DarekW

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.543 18 0
Powoli do składu Dec-a zaczynają dołączać nastepne cysterny, białą już pokazywałem.
Doszły dwie nowe wywożące swego czasu paliwo z Potu Północnego.

Załączniki

OP
OP
DarekW

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.543 18 0
Przygladałem się cysternom Elektrotrena już od dawna, nie są to nasze 406 Ra ale bardziej podobnych nie znalazłem.

Załączniki

OP
OP
DarekW

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.543 18 0
Dawno się nic nie działo w temacie cystern. Z racji zwiększenia zapotrzebowania na paliwo lotnicze po przerwie wulkanicznej, dojechały następne cysterny PETROLOTU i jedna zamirzchłego CPN.

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 2
Tabor 4
Tabor 1
Tabor 24
Tabor 6